| AlyNa12 a întrebat:

Bună seara, TPU!
Aș avea și eu nevoie de niște informații despre puii de hamsteri pitici Roborovski.
Dau fundă. :3

3 răspunsuri:
| DenissaRoxana a răspuns:

Hamsterii Roborovski – Phodopus roborovskii - numiti si robo au fost descoperiti de catre Lt. Vsevolod Roborovski intr-o expeditie facuta in iunie 1894. Hamsterii Roborovski au fost studiati prima data in captivitate abia peste un deceniu de catre Satunin in anul 1903. In Anglia au fost importati prima oara in anul 1960 de Gradina Zoologica din Londra. In Statele Unite primul lot a fost adus in anul 1998. In prezent sunt intalniti frecvent in magazinele de animale din aproape toata lumea.
Habitat
Hamsterii Roborovski traiesc in salbaticie in zonele de stepa din apropierea desertului Gobi de-a lungul Mongoliei si in nordul Chinei. Ei sunt fiinte special adaptate la climatul de stepa fiind extrem de eficienti in privinta consumului de apa pe care si-o extrag din vegetatia existenta. Aici ei sapa si traiesc in vizuini formate din tuneluri adanci de 60 cm pana la 2 m sub pamant.
Caracteristici
Hamsterii Roborovski sunt cei mai mici dintre hamsterii frecvent tinuti ca animale de companie. Ei ajung la 4-5cm lungime si 22-28g greutate. Caracteristicile distinctive sunt sprancenele albe si lipsa dungii dorsale prezenta la toate celelalte specii de hamsteri pitici. Ei traiesc in medie trei ani jumate fiind cea mai longeviva specie de hamster. Culoarea salbatica a blanii hamsterilor Roborovski este gri-cafeniu cu burta alba. Recent a aparut o mutatie care a dat nastere unor hamsteri cu fata alba asa zisi si "husky". Imperecherea acestora cu hamsterii salbatici (cei cu colorit natural) produce hibrizi cu blana spalacita.
Comportament
Hamsterii Rborovski sunt in general speriosi si timizi dar si foarte activi si curiosi. Deasemenea ei nu sunt zgomotosi ca celelalte specii de hamsteri care guita si chiraie. Pentru a fi domesticiti trebuiesc manipulati si obisnuiti cu contactul uman de mici. Acest lucru poate necesita multa rabdare si timp investit din partea ingrijitorului. Este bine sa nu facem gesturi bruste sau sunete puternice atunci cand ii manipulam. Un hamster speriat va intra in panica si poate sa sara din mana proprietarului indiferent de distanta pana la sol. Odata scapat este foarte greu de prins fiind extrem de mici si rapizi.
Hamsterii Roborovski adora viata in colonie. Totusi ei sunt extrem de teritoriali si se pot lupta pana la moarte daca provin din colonii diferite. In cusca sau acvariu ei se vor juca, vor manca si vor dormi fara probleme in acelasi loc. Ei sunt animale de companie excelente pentru cei care isi doresc sa se amuze privindu-i. Deasemenea sunt apreciati datorita usurintei cu care se manipuleaza si se ingrijesc. Totusi datorita dimensiunilor lor foarte mici hamsterii Roborovski nu sunt potriviti pentru copii.
Desi animale nocturne, ei sunt mai activi pe perioada zilei decat hamsterii sirieni (Mesocricetus auratus). Totusi trebuie avut in vedere sa nu le amplasam acvariul in lumina directa a razelor de soare, un loc umbrit fiind mai indicat. La fel ca majoritatea animalelor mici, hamsterii Roborovski nu percep lumina rosie. De aceea un bec cu lumina rosie amplasat deasupra acvariului va va oferi posibilitatea de a le urmarii fascinantul comportament de pe perioada noptii. Hamsterii Roborovski pot alerga pana la 20 de mile (32Km) pe noapte in aproximativ 8 ore si jumatate. Ca si restul hamsterilor, hamsterii Roborovski au vederea foarte slaba insa mirosul este extrem de dezvoltat, ei marcandu-si teritoriul cu ajutorul unor glande special adaptate.
Gazduire
Pana sa ajunga la dimesiunile unui adult ( in medie 4.5 cm ), hamsterii Roborovski se pot strecura cu usurinta printre barele unei custi standard pentru hamsteri. De aceea sunt indicate custile a caror distanta dintre gratii nu este mai mare de 7 mm. Foarte potrivite pentru a fi crescuti in ele sunt acvariile pentru pesti sau terariile inchise. Daca ne-am decis sa achizitionam un acvariu vom alege unul cu o inaltime de minim 30 cm si cu o suprafata cat mai mare deoarece acesti hamsteri sunt energici si traiesc in salbaticie pe arii foarte intinse. In acelasi scop vom amplasa o rotita pentru alergat.
Fiind animale desertice si obisnuite cu sapatul vor aprecia talsul pus in cantitati suficiente. Ca talas vom folosi talasul de brad sau molid evitandu-l pe cel de cedru sau pin care este toxic. Ca asternut le mai putem oferi fan uscat sau servetele de masa (neparfumate) maruntite. Asternuturile din bumbac nu sunt foarte indicate deoarece prezinta riscul sufocarii. Acvariul trebuie curatat cel putin o data sau de doua ori pe saptamana, dar talasul umed din colturi si resturile de alimente ce se pot altera trebuiesc indepartate zilnic.
Deoarece in mediul natural traiesc in tuneluri si vizuini putem simula aceasta prin adaugarea de tuburi de hartie igienica, cofraje de oua din carton, casute sau poduri de lemn disponibile in petshopuri.
Conceptia ca hamsterii din captivitate nu au nevoie deloc de apa deoarece si-o extrag din fructe si legume este total gresita. Acvariul trebuie prevazut obligatoriu cu adapatoare a carei apa va fi schimbata odata la 2 zile.
Hranire
In natura dieta hamsterilor Roborovski este alcatuita din diverse seminte si mici insecte. In captivitate alimentatia lor este asemanatoare cu a celorlalte specii. In captivitate le putem oferi amstecuri speciale de seminte disponibile in petshopuri. Dintre alimentele recomandate amintim: grau, orz, ovaz, secara, porumb, mei, seminte dovleac, seminte floarea soarelui, alune de padure, arahide, nuci, lucerna, morcov, sfecla, mazare, banana, roscova, mar, morcov, telina, broccoli, castravete, dovlecel, spanac, patrunjel, stevie, loboda. Fructele si legumele proaspete sunt foarte apreciate de hamsteri dar trebuiesc administrate cu moderatie deoarece pot provoca probleme digestive. Hrana li se va administra in 2 portii zilnice, una dimineata si una seara.
Următoarele alimente trebuiesc obligatoriu evitate: citrice, ciocolata, ceapă, usturoi, boabe de fasole uscata, mazare cruda, cartofi, rubarbă, roşii, carne de porc.
Obligatorie este prezenta unei adapatori speciale pentru rozatoare mici (cu bila mica) ca hamsterul sa se poata hidrata cu usurinta.
Pentru a-si toci dintii le putem administra ramurele de mar, biscuiti pentru caini sau blocuri minerale speciale.
Dimorfism sexual
Stabilirea sexului unui hamster consta in vizualizarea distantei anogenitale. Astfel la mascul distanta dintre anus si organul genital este de cca 7-10 mm in timp ce la femela este aproape inexistenta. Deasemenea la mascul se pot vedea destul de clar testiculele si glanda de miros situata deasupra organelor genitale.
Metoda clasica de determinat sexele la hamsteri consta in apucarea hamsterului in palma mainii stangi cu burta in sus si cu degetul mare deasupra gatului pentru a nu se putea rasuci. Cu ajutorul degetelor mare si aratator ale mainii drepte apasam usor hamsterul in lateralul zonei anogenitale pentru a-i putea vizualiza organele genitale. Toata aceasta operatiune se va face cu blandete fara a speria animalul. Pozitia in care trebuie sa-i tinem pentru a le vizualiza organele genitale este de multe ori incomoda pentru ei si fiind mai mici si mai rapizi decat restul speciilor de hamster se pot rasuci rapid in mana. In acest caz putem folosi alte doua metode de vizualizare a organelor genitale.
Cea de-a doua metoda de stabilire a sexelor consta in apucarea hamsterului cu ajutorul a 2 degete de pielea de pe ceafa. Hamsterul trebuie tinut suficient de ferm dar nu strans. Apucat astfel hamsterul va sta nemiscat facand pe mortul. Va trebui sa avem grija sa nu il apucam de urechi si sa nu il tinem in aceasta potitie prea mult timp. Aceasta metoda nu ar trebui sa cauzeze durere hamsterului daca este aplicata corect.
Ce-a de-a treia metoda consta in asezarea hamsterului intr-un vas cu fund transparent privit de jos. Aceasta metoda nu este foarte sigura deoarece hamsterii masculi pot avea organele genitale si testiculele retractate fiind greu de deosebit de femele.
Dupa varsta de 3 saptamani putem separa hamsterii pe sexe in caz contrar femelele vor ramane gestante la varsta de aproximativ 5 saptamani.
Reproducere
Hamsterii Roborovski pot atinge maturitatea sexuala de la varsta de 5 saptamani dar de obicei se reproduc la o varsta mai mare. Femelele nu ar trebui puse la imperecheat mai devreme de 4 luni iar masculii mai devreme de 3 luni. Este recomandat ca perechile sa fie formate in tinerete deoarece hamsterii in varsta se pot lupta intre ei. Perioada de gestatie este de 20-22 zile dar poate dura in cazuri rare pana la 30 zile. Cunoscand data imperecherii putem calcula cu aproximatie data sosirii sarcinii. Inainte cu 2-3 zile va trebuii sa facem curat in cusca deoarece dupa nastere nu vom mai putea umbla in acvariu existand riscul ca femela sa-si manance puii. In acest scop vom schimba talasul si vom umple adapatoarea cu apa proaspata. Masculul va trebui scos si el deoarece imediat dupa nastere se poate imperechea din nou cu femela.
In general femela naste seara, noaptea sau dimineata si va fi activa pana in momentul nasterii. Dintr-o nastere pot rezulta in medie 4-6 pui. Puii au o greutate de cca 3 grame, au dintii formati si sunt lipsiti de par, vaz si auz. Daca femela este la prima nastere sau se simte in nesiguranta poate sa-si manance puii. La varsta de 21 de zile puii pot fi intarcati si separati pe sexe.

| Ramoneluu a răspuns:

Hamsterii Roborovski traiesc in salbaticie in zonele de stepa din apropierea desertului Gobi de-a lungul Mongoliei si in nordul Chinei. Ei sunt fiinte special adaptate la climatul de stepa fiind extrem de eficienti in privinta consumului de apa pe care si-o extrag din vegetatia existenta. Aici ei sapa si traiesc in vizuini formate din tuneluri adanci de 60 cm pana la 2 m sub pamant.
Caracteristici
Hamsterii Roborovski sunt cei mai mici dintre hamsterii frecvent tinuti ca animale de companie. Ei ajung la 4-5cm lungime si 22-28g greutate. Caracteristicile distinctive sunt sprancenele albe si lipsa dungii dorsale prezenta la toate celelalte specii de hamsteri pitici. Ei traiesc in medie trei ani jumate fiind cea mai longeviva specie de hamster. Culoarea salbatica a blanii hamsterilor Roborovski este gri-cafeniu cu burta alba. Recent a aparut o mutatie care a dat nastere unor hamsteri cu fata alba asa zisi si "husky". Imperecherea acestora cu hamsterii salbatici (cei cu colorit natural) produce hibrizi cu blana spalacita.
Comportament
Hamsterii Rborovski sunt in general speriosi si timizi dar si foarte activi si curiosi. Deasemenea ei nu sunt zgomotosi ca celelalte specii de hamsteri care guita si chiraie. Pentru a fi domesticiti trebuiesc manipulati si obisnuiti cu contactul uman de mici. Acest lucru poate necesita multa rabdare si timp investit din partea ingrijitorului. Este bine sa nu facem gesturi bruste sau sunete puternice atunci cand ii manipulam. Un hamster...