Vopselele de gen, cin ziua de azi, ard de a dreptul lana. Stiu ca inainte este tratata tesatura ca sa fie vopsita, nu ti recomand sa faci asta acasa, du o undeva!
Depinde de culoare.De ce-ti spun asta? Lana pentru a fi vopsita se fierbe in apa dar este important ce folosesti pentru a o colora. Din cate imi amintesc bunica mea folosea anumite ierburi.
Sper sa-ti ajute aceasta informatie.
Succes!
Se spala lina cu detergent pentru a o degresa, apoi se limpezeste foarte bine in multe ape caldute!
pregatesti colorantul(vopsea de lina de la chimicale)dozindu-l pentru cantitatea de lina ce o ai.
Introduci lina umeda in solutia pregatita, in asa fel ca solutia saacopere in intregime lina, se fierbe circa 10-20min.selasa sa se raceasca in solutia in care a fier pina a doua zi apoi se limpezeste pina apa ramine curata, in ultima apa poti adauga un pahar de 200ml otet pentru ca lina sa luceasca si sa nu mai iasaculoarea! mult succes!
Deasemenea poti vopsi lina cu coloranti obtinuti de tine din plante, cum ar fi :zeama de sfecla rosie, foile de ceapa si vrunzele de nuc ect.
In primul rind sa obtii o vopsea uniforma trebuie sa o speli ffffffffffff bine pentru ca ea are acea grasime pe ea apoi o vopsesti. in general lina care o vopsesti acasa e de preferat cu frunze de nuc sau coji de nuca si de ceapa deci culoarea bej in rest s-ar putea sa nu ti iasa uniforma si atunci mergi cu ea la centru specializat pentru ca ei au anumite substante .bafta
Prin lână înţeleg lâna tunsă şi spălată. În nici un caz cea toarsă (fire).
Deci pentru lână sunt folosite coloranţi acide, ca după vopsire să nu lasă (să nu pierde) culoarea. Colorantul acidic trebuie să aibă un prospect din care reiese temperatura şi timpul de fierbere. Şi foarte important să fie asigurat Ph-ul (aciditatea) băii în care se vopseşte. Asta se asigură cu adăugarea de exp. a acidului acetic. Cu un indicator (ex. hârtie de lacmus) se controlează aciditatea (Ph-l) care trebuie să corespunde cu valoarea dată de prospectul colorantului. În general acest Ph este de 8. Trebuie ştiut că materialul trebuie amestecat în ot timpul procesului de vopsire.
Fă cu curaj, şi "meşterii" greşesc de multe ori.
Atenţie prima dată fă o probă pe o cantitate mică!