Zii bine mersi că ți-a spus, cere detalii despre această cunoștință și întreabă dacă e de încredere.
Chiria de obicei rămâne la fel dar ai grijă să nu locuiască prea multe astfel de cunoștințe.
O familie e normal mulți membri, cunoștințe multe nu, asta e afacere. Cred că poți permite maxim o singură cunoștință fiecare va contribuii la chirie. Dacă vin mai multe poți să refuzi sau să faci un contract nou închiriind camere.
Salutare. Asta tine de alegerile fiecăruia. Unii proprietari nu măresc chiria, dar evident, vor cere înregistrarea consumurilor și cheltuieli pentru două persoane. Alți proprietari vor mări chiria din cauza raportului dublu de utilizare a spațiului și facilităților oferite (dus/baie, electrocasnice, electronice etc). Oricum ai luat-o e o diferență netă de utilizare și uzura a unui apartament când ai o persoană în chirie sau mai multe. Din păcate nici nu poți creste exagerat prețul. Chiar și 50 euro/lună, deși nesemnificativ din punct de vedere al uzurii, poate părea exorbitant pentru unii chiriași. Ce am observat în ultima vreme este aceasta portiță. Faci un contract, pe o persoană și după puțin timp aceasta vine cu cererea de adăugare a încă unei persoane sau două. In funcție de oraș, zona, suprafață, construcție, facilități se poate modifica prețul. Succes
Tu închiriezi spațiul unei persoane. E irelevant câți aduce el pe urma. Nu e camera de hotel, chiria unui apartament nu are legătură cu numărul de persoane.
Eh, ai și tu dreptate pe de-o parte, nu zic nu. Dar e puțin mai întortocheata treaba. Așa era. Închiriam un spatiu X pentru suma Y pe perioada Z. Problema este că lumea a găsit portițe. Chiriașul aducea o gloată de oameni și petreceau rupând tot, sau chiriașul își aducea toată familia cu copii, cățel și purcel și ajungeai sa apelezi la politie și servicii sociale pentru evacuare, pentru neplata, minusuri la cheltuieli de bloc etc. Hotelurile și AirBNB-uril mention aza de ceva vreme numărul maxim de ocupanți admis. Asta trebuie stipulat și în contractul de închiriere a unui spațiu de locuit. Degeaba faci un contract ad-hoc de închiriere in care nu stipulezi mai nimic în ceea ce privește obligațiile chiriașului. Ex: Închiriez apartament in suprafață de X, in Drumul Taberei, pentru suma Y pr Luna, pentru maxim Z persoane. Așa ar suna anunțul, cu detaliile consemnate în contractul de închiriere. Dacă nu au fost consemnate detaliile, evident, chiriașul poate face ce dorește.
Este absolut stupid ce zici tu. Chiriașul aduce pe cine vrea în spațiu lui și poate sa petreacă cu musafiri când vrea. Absolut fara logica ce scrii tu.
Eu ți-am expus realitatea din care surprinzător se pare că nu faci parte sau ești tangent(a). Chiar nu ai avut nici în clin nici în mânecă de-a face cu chiriași, nici în Ro, nu în UK nici în Australia. Și asta se vede clar. Când ești dezinformat ai două alegeri: sa taci sau sa te informezi.
Pt Suntserios. Eu ți-am expus realitatea din care surprinzător se pare că nu faci parte sau ești tangent(a). Chiar nu ai avut nici în clin nici în mânecă de-a face cu chiriași, nici în Ro, nu în UK nici în Australia. Și asta se vede clar. Când ești dezinformat ai două alegeri: sa taci sau sa te informezi.
Dar oricând sunt deschis sa vad argumente daca tot mă faci stupid și fără logica.
Nu are niciun sens ce zici tu. Ce vrei sa zici ca un chirias nu are voie sa aiba musafiri? Nu exista asa ceva. Atat timp cat sunt declarate persoanele la intretinere atunci chiriasul aduce pe cine vrea in casa.
Ce facusi @AsgaardSephiroth. Dai cu ignore? Atat poti argumenta?
Spre informatia ta am fost si chirias si inchiriez. De fiecare daca cu contract.
Repet, cand inchiriezi un spatiu pe perioada lunga nu e regim hotelier sa pui restrictii de persoane.
Esti total pe langa, ramai cu ignore ul ala ca si asa esti ignorant.
Dacă ai citi corect ai vedea ce am scris. Nu am specificat de musafiri. Nu sunt obtuz. Am spus clar, daca in contract este o persoana trecută, chiriașul nu poate aduce o a doua persoana așa, că vrea el. E vorba și de uzura aici. Deci chiar nu are sens să îți explic, pentru că tu, daca ai avea un apartament închiriat unei persoane, ai cere mai mult daca brusc ar apărea și o a doua sau a treia persoană, doar pentru uzura apartamentului. Mașina de spălat folosita mai des, cutare sau cutare electrocasnice folosite mai des etc. Daca in contract stipulezi tu că accepți 3 persoane este ok. Dar am văzut "gazde" care îți cer să înlocuiești bateria de robinet că ai uzat-o etc.
Și încă o dată dacă in contract se stipulează numărul de persoane e ok. Asta e piata ei obiceiul. Îmi pare rau daca nu cunoști piata din Romania și alte state. Se specifica clar numărul de persoane (sau așa ar trebui). Ce dorești? Sa sun la o pensionară care închiriază o camera unui student și să îmi confirme că studentul poate aduce câți oameni vrea să facă chef? Ce spui tu nu are sens stimabile
Persoana respectiva are voie sa ocupe toate spatiile de dormit in limita capacitatii. Daca platesc chirie la un apartament cu 3 camere si am o partenera/iubita cu 2 copii, pot sa i mut impreuna cu mine cand doresc si daca imi doresc.Din alta perspectiva: Daca te ai muta cu nevasta ta in apartamentul ei ai lasa o doar pe ea sa plateasca facturile si i ai spune sa plateasca mai mult la chirie? Atat timp cat nu algomereaza si nu face camera de camin in apartament iar persoanele in cauza isi platesc facturile nu ai niciun drept sa maresti chiria...
Tu confunzi grav o camera de închiriat cu un apartament întreg...
Am stat la viața mea in chirie. Cu contract înregistrat la ANAF și decontat la munca niciunde nu se specifica nr persoane. Părinții mei veneau odată la luna și stăteau 3-4 zile la mine. Ii trec în contract? Alte 3-4 zile părinții soției. Cum facem?
Offf nici unul nu a inteles ce ai vrut sa zici, dar eu sunt total de acord cu primul tau raspuns? asa ar trebui sa functioneze treaba cu contracte legale in care se specifica pana si drepturile de modificare, nu stii cum te trezesti cu unu de mai baga 1 pat sau 2 si face camera de camin din apartament.
Pt Suntserios. Bravo. Atâta poți, brusc, instantaneu și dintr-o dată. Ca ești Violetta sau altcineva nu contează ( deși mulți te asimilează cu duduia). Mie îmi place să discut ei să coroborez informații cu cei care au disponibilitate cerebrala. Îmi pare rau că tu te-ai născut diferit. Sa nu îți fie rușine. Atât poți. Probabil că închiriezi chioșcuri de ziare. Oricum ne-ar place multora sa fim chiriașii tai. Te-am contracta pentru două persoane, cuminți, familiști și ți-am transforma cuibul in loc de petreceri și spart pereți. Îți mulțumim pentru suportul oferit multitudinii de drogați și homeless -i pe care îl afișezi. Sa mă ierți dacă nu pot uneori sa comunic cu tine, uneori oricât incerc sa cobor tot nu ajung in fundul avenului unde ești tu. Reoeti? Ce repeți? Ai ecolalie sau ce? Când închiriezi un apartament pe o perioadă mai lungă nu pui restricții de persoane. Bravo man sau Vio. Mă bucur enorm că există samariteni ne-sanctificati ca și tine. Avem nevoie de ei. Cum ți-am spus, "repet!" (ca să îți țin isonul) este minunat că tu oferi umila ta casa pentru o persoana -doua, și noi putem aduce o mulțime de oameni. Te rog frumos, fa un share pentru casa/apartamentul mirabolant oferit de tine și mă angajez să îți plătesc dublu, dar voi asigura casa tuturor homeless -ilor din orașul tău. Hai, sa fii iubit și numai bine.
Omule tu confuzi situația.
Nu mă interesează câtuși de puțin contractul tau. Că a fost făcut pe genuyla acea vreme și fără anumite detalii, bravo ție. Mă refer la prezent. Asta era și întrebarea pusă. Tu daca ai avea un apartament și îl dai in chirie, nu stipul zi un număr maxim de persoane admise să locuiască acolo? Deși semnezi doar cu o persoană? Vine un student la tine și îți spune că îți închiriază apartamentul, plătind cat ceri tu lunar, că e cuminte etc. Și tu, om bun accepți. Apoi își aduce familia sa stea acolo, cu cățel inclus...și tu chiar nu obiectezi? Se pare că ești cea mai buna și înțelegătoare persoana de pe Pământ. Chapeau!
Mai omule. Citește! Părinții tăi au fost musafiri, ce Doamne. Mă refer daca tu, cu contract ANAF platit de firma sau oricare alta subvenție, aduceai in spațiu persoane să locuiască cu tine. Dacă nu există nici o referință la alte persoane in coabitare, kuddos to you. Dacă însă era stipulat în contract că se accepta o persoană (tu însuți) in spațiu și tu aduceai mai multe persoane să trăiască acolo (cu lunile nu în vizită), gazda ar putea oricând să ceară ceva in plus pentru uzura, indiferent de trecerea acelor persoane la utilități. E alegerea gazdei. Cat e de greu să înțelegi?
Si pentru toți am scris foarte clar: este alegerea fiecărui proprietar (daca decide sau nu să mărească chiria in raport cu numărul de persoane etc). Se pare că propozițiile simple sunt greu de înțeles.
Pare rau că nu ai înțeles, dar apreciez răspunsul și esența sa. Ai dreptate. Toate bune.
Ancuța, ai primit răspunsul?
Ca sa vezi ce polemica fructuoasă a creat. Le mulțumim colegilor.
Eu am inteles perfect ceea ce ai vrut sa exprimi ma refer la restul ce ti au raspuns.
Exact. Dacă specifici că ai o partenera cu doi copii nu este absolut nici o problema. Problema apare când închiriezi specificând că ești singur și apoi aduci 10 oameni să locuiască permanent acolo, considerând că e normal.
Nah? Suntserios, Violetta? Nu mai argumentezi? Nu mă mai insulți? Deși ți-am răspuns politicos și argumentativ? Asta e tot rezumatul de pe malurile din apropierea Canberrei? Având în vedere cat timp ai mă întreb dacă ești casnic(a)? Erudiția ai castigat-o unde? Înafara de profesionala de croitorie? Omul a pus o întrebare. Dacă ar putea sau nu să modifice chiria. Nu cunoaștem detaliile contractului. Și eu am răspuns că este alegerea fiecărei gazde ceea ce face. Dar nu se putea sa nu mă insulți și să mă pui la perete, că vezi Doamne ești pe locul doi. Un fel de ceea ce se întâmplă acum in Romania in justiție. Nepotisme, frății și cunoștințe. Am mai fost amenințat de Salontanul cu ștergerea contului la modul neprofesional: Alta data ramai fara cont. Dar ce este aici? Nu ne putem spune părerea, sa argumentăm și să contra-argumentat că ne amenință gașca "veche"? Primul meu cont a fost în 2009, doar că am pierdut accesul datorita înregistrării cu un email plătit. Așa am ajuns? Sa le punem pumnul în gura celor care nu canta pe aceeași gamă? Ieftin și jenant.