Iubita mea!
Nu ştiu în ce clasă eşti tu, dar eu sunt în clasa a VI-a. La începutul acesteia mi-a picat şi mie acelaşi tip de exerciţiu. Şi habar nu aveam, nu înţelegeam nimic! Dar am învăţaţt bine regulile şi le ştiu şi acum, aşa că ţi le voi spune :
Unităţile mari se transformă în unităţi mici prin înmulţire cu 10 la puterea n (n este numărul de segmente dintre unităţi).
Exemplu: 1 m =? km
Unităţile mici se transformă în unităţi mari prin împărţire cu 10 la puterea n(n fiind numărul de segmente dintre cele două unităţi), deci avem: 1: 10 la puterea a IV-a, deoarece sunt 4,, căsuţe'' de la metru la kilometru. Revin: 10 la puterea a IV-a este egal cu 10. 000, corect? Deci 1:10. 000=0. 0001, adică 1 m este egal cu 0. 0001 km. Noapte bună, multă sănătate!
By ρisică, 12 years.
Cand dintr-un obiect mare(metrul) faci bucati mici(dm, cm, mm) iti da mai multe-le inmultesti; cand din bucati mici(metri) faci obiecte mai mari(dam, hm, km) iti da mai putine-trebuie sa faci impartire.
Deci este:
mm cm dm M dam hm km
daca o iei de la km in jos e cu inmultire [x]
daca o iei de la mm in sus e impartire [:]
Te roog funda?
Gandeste-te.
Daca sunt mai mari si vrei sa ii faci mai mici, e clar ca vor devenii mai mult.(gandeste-te la o vaza pe care o spargi), deci inmultesti.
Daca sunt mici si vrei sa ii faci mari, e clar ca trebuie sa fie mai multi(gandeste-te cum ai putea lipi la loc bucatile din vaza sparta), deci imparti.
Sper ca ai inteles
Bafta!
Buna! Da asa este de la mic la mare impartire iar de la mare la mic este inmultire.