Nu este absurd, doar ca nu ti-a explicat in intregime de ce nu ti-l poate vinde direct tie.
In asemenea cazuri trebuie sa anunte oferta de vanzare la primarie si aceasta o afiseaza, fiind vorba de exercitarea dreptului de preemptiune, in special de catre proprietarii terenurilor vecine, fermieri, etc. Daca nu face dovada ca a respectat procedura nici un notar nu va incheia actul autentic de vanzare-cumparare.
La donatie nu este nevoie de asemenea procedura.
Cam așa stă treaba. Cu terenurile agricole extravilane este o mare problemă la înstrăinarea lor. Dacă vrei să vinzi trebuie să îl scoți la vânzare în primărie - mai întâi și are prioritate la cumpătare vecinul/vecinii sau altcineva care are teren în tarlaua respectivă. Iar prețul este cel al zonei în care se află terenul - preț stabilit de primărie la un nivel minim. Se merge pe ideea de comasare a terenurilor și pe crearea unor exploatații agricole.
Dacă notarul a zis că soluția este un act de donație - atunci asta este soluția. Absurd dar legal.
Eu cred ca notara are interes personal sau are niste clienti ce doresc sa cumpere terenuri pe nimic toata.
Altfel ti-ar fi explicat omeneste.
Ori notara nu stie legile, ori nu a inteles ce vreti ori nu ai inteles tu explicatia ei de ce nu se poate.
Intr-adevar, trebuiesc urmati niste pasi, cu anuntul de vanzare la Primarie. Dar tu ca ruda esti in capul listei la prioritatea de cumparare.
Preemptorii sunt cumpărătorii pe care Legea 17/2014 îi prevede în mod expres în art. 4 alin. (1), având ranguri de la I la VII, în funcție de ordinea prioritară la cumpărare, după cum urmează:
Rangul I din care fac parte coproprietarii, soţii, rudele până la gradul al treilea şi afinii până la gradul al treilea, în această ordine;
Rangul II care cuprinde proprietarii investiţiilor agricole pentru culturile de pomi, viţă-de-vie, hamei, irigaţii exclusiv private, aflate pe terenurile ce fac obiectul ofertelor de vânzare şi/sau arendaşii;
Rangul III din care fac parte proprietarii şi/sau arendaşii terenurilor agricole vecine;
Rangul IV cuprinde tinerii fermieri;
si lista continua.
https://arenaconstruct.ro/......xtravilan/
Zic si eu sa incercati la alt notar.
Asa este cum spui, doar ca trebuie urmata procedura.