| Sebi200a a întrebat:

Buna ziua,am fost azi sa imi treaca bunicii pe nume un teren extravilan, doamna de la notar mi-a spus că trebuie să fiu fermier ca sa pot sa fac un contract de vanzare cumparare. Daca nu îndeplinesc funcția de fermier pot doar sa faca donație, este posibil asa ceva? Intreb deoarece sunt mii de terenuri extravilane, adică cine cumpara trebuie sa fie fermier? E absurd

8 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu este absurd, doar ca nu ti-a explicat in intregime de ce nu ti-l poate vinde direct tie.
In asemenea cazuri trebuie sa anunte oferta de vanzare la primarie si aceasta o afiseaza, fiind vorba de exercitarea dreptului de preemptiune, in special de catre proprietarii terenurilor vecine, fermieri, etc. Daca nu face dovada ca a respectat procedura nici un notar nu va incheia actul autentic de vanzare-cumparare.
La donatie nu este nevoie de asemenea procedura.

Bula
| Bula a răspuns:

De ce nu-ti convine "Donatie"?

| gabicoo a răspuns:

Cam așa stă treaba. Cu terenurile agricole extravilane este o mare problemă la înstrăinarea lor. Dacă vrei să vinzi trebuie să îl scoți la vânzare în primărie - mai întâi și are prioritate la cumpătare vecinul/vecinii sau altcineva care are teren în tarlaua respectivă. Iar prețul este cel al zonei în care se află terenul - preț stabilit de primărie la un nivel minim. Se merge pe ideea de comasare a terenurilor și pe crearea unor exploatații agricole.
Dacă notarul a zis că soluția este un act de donație - atunci asta este soluția. Absurd dar legal.

| gabicoo a răspuns (pentru gabicoo):

Dacă nu ești fermier și nu ai teren în localitatea respectivă au prioritate la cumpătare alții care sunt deja fermieri și au proprietate în tarlaua respectivă. Curat - murdar cum spunea Caragiale.

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns:

Eu cred ca notara are interes personal sau are niste clienti ce doresc sa cumpere terenuri pe nimic toata.
Altfel ti-ar fi explicat omeneste.

| Solane a răspuns:

Ori notara nu stie legile, ori nu a inteles ce vreti ori nu ai inteles tu explicatia ei de ce nu se poate.
Intr-adevar, trebuiesc urmati niste pasi, cu anuntul de vanzare la Primarie. Dar tu ca ruda esti in capul listei la prioritatea de cumparare.
Preemptorii sunt cumpărătorii pe care Legea 17/2014 îi prevede în mod expres în art. 4 alin. (1), având ranguri de la I la VII, în funcție de ordinea prioritară la cumpărare, după cum urmează:
Rangul I din care fac parte coproprietarii, soţii, rudele până la gradul al treilea şi afinii până la gradul al treilea, în această ordine;
Rangul II care cuprinde proprietarii investiţiilor agricole pentru culturile de pomi, viţă-de-vie, hamei, irigaţii exclusiv private, aflate pe terenurile ce fac obiectul ofertelor de vânzare şi/sau arendaşii;
Rangul III din care fac parte proprietarii şi/sau arendaşii terenurilor agricole vecine;
Rangul IV cuprinde tinerii fermieri;
si lista continua.
https://arenaconstruct.ro/......xtravilan/
Zic si eu sa incercati la alt notar.

| Ioandelasal a răspuns (pentru Solane):

Asa este cum spui, doar ca trebuie urmata procedura.

| Maskatu a răspuns:

Mai încearcă și la alt notar. Vezi ce zice...