Isus este o simplificare a lui Iisus, deoarece dublarea vocalei iniţiale este puţin obişnuită (deşi ie avea spellingul corect pînă în 1954 iie). Forma românească Isus nu are bază istorică pe nici una din cele cinci filiere: ebraică, greacă, latină, slav(on)ă, maghiară. Problema este din cauza grafiei greceşti, Ihcoyc Xpictoc (Ιησούς Χριστός, IHCOYC XPICTOC, IHΣOYΣ XPIΣTOΣ / Γιεσούα (ישוע); Γεχοσούα (יהושע)), in care „h" (notat modern „η") de 1000-1500 de ani nu se mai pronunţă /e/ lung, ci /i/. Deci Ihcoyc/Ιησούς /iisus/. Catolicii şi protestanţii însă s-au luat după pronunţia veche şi după limba latină: Iesus. Şi amândouă după ebraică şi arameică: Iehoşua. În greaca modernă, Ieşua («Ghiesúa») şi Iehoşua («Ghehosúa») au însă grafierea cu litera «ε» (vide supra).
"isus" înseamnă "măgar" si este evident că indiferent că provine din forma grecească a numelui sau din forma slavonă, numele folosit de Biserica Ortodoxă Română (85, 4% populaţia României se declară creştini ortodocşi), actual, este Iisus Hristos. Urmând limba greacă s-ar spune Iisus Christos. Sunt corecte ambele nume. Bineînţeles există forme populare în care numele circulă. Dacă acest lucru crează probleme cuiva se pot folosi ambele modalităţi, urmând opinia majoritară, pentru fiecare zonă lingvistică
Ei bine, Iisus e unul, indiferent că e Iisus sau Isus.Care e problema? Este clar. Dacă te interesează, mergi la profa' de religie şi îţi explică ea. Că de aia mergi la şcoală.
Este chiar asa o problema mare care te impiedica pe tine sa traiesti? uite si eu am un vecin, care are acelasi nume cu mine, fiindca santem aceeasi ramura. dar el are un, N' mai putin decat mine.noi stim ca santem rude. dar ala de la primarie spune ca santem din alte familii din cauza unei litere.deci ce are in comun legea lor cu ceea ce stiu, si cred eu? asa si cu i-ul din numele lui Iisus. daca eu spun; cuvantul, inteleg Iisus, daca spun; emanuel, tot Iisus Hristos inteleg, si daca spun mielul lui Dumnezeu sau fiul omului, tot Iisus Hristos se intelege, de asemenea daca spun sabia cu doua taisuri.care e problema?