Pocaiti... Cred ca te referi la protestanti. Eu nu inteleg de ce 'pocait' e folosit uneori cu termen peiorativ, fiindca in multe religii sa te pocaiesti inseamna sa regreti pacatele si sa iti asumi promisiunea de a incerca sa traiesti dupa principiile religiei tale. Eu am fost la mai multe biserici protestante (adventisti, penticostali, baptisti, crestini dupa evanghelie etc), cel mai mult la biserica adventista, fiindca am prieteni in aceasta religie. Ei tin sabatul ca zi sfanta, adica sambata. E interesant ca lucrurile asa stateau la inceput, ulterior constantin cel mare a introdus duminica zi de odihna, zi care era, de fapt, ziua soarelui. In ceea ce priveste fumatul, alcoolul, carnea de porc, ei considera ca trupul este templul duhului sfant si de aceea ar fi un pacat sa il intineze cu lucruri care ii fac rau, cum ar fi alcoolul, tigarile etc. Este o autoare, ellen g white se numeste, care a scris o serie de carti despre viata sanatoasa, spirituala si fizica; adventistii o numesc 'spiritul profetic' si nu exista familie de adventisti care sa nu aiba cel putin una dintre cartile ei. Au niste nunti frumoase, simple, fara lautari, oamenii isi fac juramintele in biserica, pastorul ii cununa, apoi merg la masa, unde stau de vorba, canta in cor, se bucura de prezenta celor dragi. Botezul se face in adolescenta sau la maturitate, atunci cand persoana este responsabila de deciziile sale si are loc dupa o pregatire prealabila, prin scufundare intr-o cada cu apa, in timp ce pastorul ii boteaza in religia adventista. Sexul premarital este descurajat (ca si in alte religii). Predicile, care se tin in sabat, de obicei, adica vineri seara si sambata, dimineata si seara, dureaza in jur de o ora, incep si se incheie cu o rugaciune si un imn crestin. Nu as spune ca sunt 'mai credinciosi si mai buni sufleteste', este o generalizare pripita. Sunt oameni de orice religie sau de nicio religie care pot avea un suflet bun.
La fel ca si Eileen, sunt pocaita, frecventam aceeasi biserica.In legea cultelor scrie clar ca protestantismul este o religie, nu o secta! Da e mai usor sa arunci cu piatra si sa arati cu degetul in loc sa pui mana sa citesti, sa te informezi! Avem acelasi Dumnezeu, aceeasi Biblie, numai ca noi avem o legatura stansa cu Dumnezeu si in toate activitatile Il centram pe El. Pocainta face diferenta!
Buna Jojo, eu sunt pocaita si ceea ce a spus psiholoaga este foarte adevarat. Eu merg la crestini dupa evanghelie, tinem duminica, avem program la biserica unde se tin predici, copiii si tinerii au program de cantari, cor, avem intalniri saptamanale in care studiem biblia, dar avem si timp de distrat, un ping pong, un gratar, un volei, excursii in strainatate sau in tara, conferinte pe diferite teme, intr-un cuvant o comunitate care il are in centru pe Dumnezeu.
Legat de televizor, alcool si alte vicii, cred ca mai toate religiile le condamna, pentru ca ajung sa iti rapeasca timpul pe care il petreci cu Dumnezeu si te intineaza. Daca mai ai alte nelamuriri, imi poti scrie in privat
Asa este No God, incerc sa o atrag in "secta" mea, de fapt asta am si spus, printre randuri, sper sa se prinda.
Asa este bro sunt "sectanta" (Comunitate religioasă desprinsă de biserica oficială respectivă; p. ext. grup (închis) alcătuit din adepţii unei doctrine (filozofice sau politice)) si sunt mandra de asta. M-as bucura ca toti sa fiti macar ortodocsi, nu cu numele...
Si inca ceva, acum am vazut un alt raspuns al lui bro: de ce trebuie sa generalizezi? ai vazut tu ca fac asa 90% dintre pocaiti? mergi si fa un pic de statistica si apoi promit ca ma fac satanista daca e cum spui tu.
Bro, nu eu m-am luat de tine, ci tu de mine, este o mare diferenta, iar ca sa acuzi de niste chestii pe care nu le cunosti, este foarte usor, asa ca nu mai fa acum pe nevinovatul. Chiar si in gluma, astfel de lucruri nu se spun, mai ales despre credinta unui om.
Eu mi-am exprimat parerea, asa cum toti au dreptul la asta, dar nu mi-am batut joc de vreunul dintre ei. Aveam pretentii de la tine, te credeam mai altfel.
Nu am spus ca nu sunt si crestini doar cu numele, dar asta nu inseamna ca trebuie sa generalizezi si sa ii bagi pe toti in oala.
Exista si pocaiti doar cu numele...cunosc personal o familie de pocaiti adventisti care sunt morti dupa bani si carora pastorul lor le-a si facut observatie pentru asta. Oricat de pocait esti si in orice religie esti pocait tot esti supus dorintelor pamantesti si e greu sa le ti piept.
Jojo ..cred ca eileen vrea sa tea atraga in secta ei...ai grija (eileeen, a fost o gluma, trateaz-o ca atare)
Par un pic mai retinuti in a pacatui.Nu cred ca a te uita la tv constituie un pacat. Puterea de a crede si respecta nu consta in tipul religiei ci in fiecare dintre noi. Daca te bate gandul sa treci la religia lor sa nu uiti ca unul dintre cele mai mari pacate este sa-ti schimbi religia.
Cred ca te referi la adventisti, sunt si ei oameni ca noi, nu pocaiti. Si de vineri dupa ce apune soarele si pana sambata(cand tots asa, apune soarele) nu se mai uita la tv, nu mai asculta muzica, nu mai fac treaba/curatenie, ci se roaga (sau cel putin asa ar trebui sa faca). Pt ei, sambata e duminica.
Bunici mei sunt pocaiti adica crestini dupa Evanghilie... dar da-mi voie sa iti spun ca nu este asa cum se spune...de fumat unii fumeaza, de vizionat tv in fiecare zi, de consumat alcool la greu unii...se intalnesc joia si duminica la biserica lor unde se canta se spun rugaciuni si se tin predici.cand eram mica ma luau si pe mine...era frumos dar... m-am lasat de obiceiul asta de mult
Bunicii*
pentru ce felicitari no god? ca m-am lasat? pai am inceput sa pacatuiesc si de aceea
Bro sa nu generalizam acum unii intr-adevar sunt asa cum zici tu unii nu... oricum batranii de la mine din sat 90 la suta sunt cum am zis mai sus... iar bunicii mei... :d mai bine nu mai zic ca pai or auzi si zic ca au ajuns faimosi se vb despre ei p TPU :d
Sunt credinciosi, dar unii sunt de-a dreptul disperati...penticostalii sau cum se cheama...
Sa vedeti fete penticostale pe Hi5, numai Isus au in cap
Eu sunt crestin ortodox, pot sa spun ca nu prea am de a face cu religia, adica nu frecventez biserica, nu ma rog etc, dar pot sa spuc ca imi plac bisericile si catedralele foarte mult. Am vizitat destule si mi se par niste obiecte extraordinar de frumoase. Poate o sa va luati de mine ca nu sunt credincios, dar cati dintre voi ati vizitat manastirea St.Catherine din Muntele Sinai, cea mai veche manastire din lume, locul unde Moises a primit cele 10 porunci? Protestantii ( pocaitii ) sunt de admirat pentru jertfa pe care o fac, credinta lor neconditionata. Ii respect foarte mult, nu numai pe ei ci pe toti care au ceva in ce cred. Eu unu cred in tot ce e palpabil si vizibil, adica sunt genul de om care face parte din cei ce sustin teoria evolutiei - maimuta>om
Si eu sunt pocait.Si daca tu Bro, ai cunoscut 2-3 pocaiti care nu aveau un comportament exemplar, atunci de ce trebuie sa-i bagi pe toti in aceeasi oala? Cati pocaiti ai cunoscut tu? Ca iti spun sincer, ca ma lovesc in fiecare zi de zeci de ortodocsi, dar numai drepti credinciosi nu sunt! N-am vazut si eu un ortodocs cu adevarat credincios si moral.Sincer.Si pot sa spun asta cu mana pe inima, ca am cunoscut foarte foarte multi. Dar tu cati pocaiti ai cunoscut personal? E foarte urat din partea ta sa te iei de credinta altora, si Eileen are dreptate, acum incerci sa te mai si discupli.Nu e cazul. Piatra ta a lovit oricum.
BUNA.Ati auzit cumva de MARTORII LUI IEHOVA? Daca nu inca nu este timpul pierdut sa auziti.Eu de 13 ani sunt Martor al lui IEHOV.Acesta este numele lui DUMNEZEU.Cat priveste fumatul noi il socotim ca fiind o murdarire a carnii trupului si ne conformam poruncii biblice sa ne pastram carnea curata, de aceia noi nu folosim tigara, droguri sau alte substante cu efecte halucinogene. Bautura nu este condamnata ci excesul de bautura care poate duce la dependenta de alcool.Bem si noi ca orice om cumpatat o bere chiar un pahar cu vin. Ne uitam la tv chiar si vinerea tinand cont de genul de emisiune urmarit. Poti recunoaste Martorii dupa faptul ca depun marturie oricarui om fara dicriminare si care doreste sa afle raspunsuri la intrebarile lor din biblie.Cautam sa facem cat mai mult posibil binele oricui si al nostru, fara a jigni pe cineva.In rest nici nu suntem remarcati de restul oamenilor, pana nu ne recomandam ca Martori ai lui IEHOVA.Suntem deschisi a raspunde intrebarilor cu biblia oricui fara vreo obligatie din partea cuieva.
Si pocaitii sunt oameni. eu m as feri de generalizari. sunt paguboase. unii sunt asa cum i ai descris tu, dar altii nu. e bine cand religia reuseste sa i faca pe oameni mai buni. in sensul asta nu ma intereseaza mijlocul prin care
s a obtinut acest lucru: daca trecerea la alta religie e motivanta pentru individ e perfect.
Bibitza, deci merg la biserica, dupa care se-ntorc acasa si se cufunda in pacat, fumeaza, beau, alea alea Ca multi alti crestini, care in fata bisericii isi fac cruce si dupa, fura, injura, se drogheaza, da spun ca sint credinciosi si cu frica de Dumnezeu
Morala, in biserica toti sint sfinti, afara ce mai conteaza
Nu exista pacatul de a-ti schimba religia deoarece Dumnezeu ne-a lasta pe toti cum vrem sa-i slujim si daca unu crede intr-un fel sau altul e bine sa slujeasca atunci ce-avem noi cu el. Da aici nu e vb despre asta.
In primul rand poccait inseamna sa il iubesti pe Dumnezeu cum te iubesti pe tine insuti, si sa crezi ca el poate sa iti ierte toate pacatele, si cand vei muri vei merge in rai. Acuma fiecare cult incearca sa abordeze lucru asta dintr-un anume unghi. Dar trebuie sa stii ca nu religia te mantuei ci credinta in Fiul lui Dumnezeu. Daca ar studia fiecare Biblia ar vedea care este adevarata religie, care de fapt nici nu exista, in Biblie nu gasim cuvantu religie asta e inv3entia Diavolului, care incurca, toate caile oamenilor care incearca sa se apropie de Dumnezeu. Deci nu faptele conteaza ci credinta ta. Si am si un verset. Crede in Domnul Isus si vei fi mantuit. Romani 6:23
Plata pacatului este moartea, dar darul fara plata a Lui Dumnezeu este viata vesnica. Romani 3:23
Anna si Eileen, mare greseala, ati inteles gresit. Oricum, neavind dovezi care sa sustina teoriile creationismului sau evolutionismului, nu sustin si nu blamez pe nimeni, deci "nu dau cu piatra". Asta-i motivul pentru care nu am intervenit in disputele care s-au iscat mereu cind au fost deschise subiecte pe tema religie. Ce au spus ceilalti, este valabil, toti sint oameni indiferent ca sint sau nu credinciosi, indiferent in ce Dumnezeu cred si indiferent ca sint albi, negri, etc. Toti sint oameni si toti au aceleasi drepturi si libertati, printre care si acela de a crede sau nu in Dumnezeu. Ce am spus despre falsii credinciosi ramine de asemenea valabil. Printre crediciosi, adica cei care cred cu adevarat in Dumnezeu si respecta poruncile lui, se ascund si oameni fatarnici, profitori, care in biserica isi fac cruce si vorbesc frumos si evlavios, iar dupa ce au iesit din biserica, isi dau arama pe fata, fura si insala fara jena. Nu exista padure fara uscaturi. Exemplu dat de Legiuitoarea este elocvent si nu trebuia sanctionat cu stupid. Exemple de oameni ipocriti sint cit cuprinde si pot da si eu. Nu vorbesc in van cind spun lucrurile astea, fac parte din experienta de viata, nu le-am ghicit si nu le-am auzit, m-am lovit de ele. Desigur, daca totusi considerati ca gresesc, puteti sa folositi optiunea sterge prieten si sa nu-mi mai vorbiti, dar asta nu va schimba nimic. In realitate, asa cum am mai spus, nu exista padure fara uscaturi si trebuie sa acceptati ideea ca si printre credinciosi sint falsi credinciosi (care probabil traiesc cu iluzia ca-l pot pacali pe Dumnezeu).