| Imsorry648 a întrebat:

Am fost opriți de politie iar șoferul ( minor ) nu avea permis, șoferul e clar că primește dosar penal însă eu ca și pasager ce pățesc? Tind sa specific că în mașină erau 2 minori și un major ( eu ) ca și pasageri.
Din cate am citit pe net părerile sunt împărțite, unui spun că putem fi băgați ca și complice ( că l-am încurajat/îndemnat pe șofer sa plece cu mașina ) alții spun că vom fi luați ca martor, că vom da o mărturie și cam atât pentru noi. Ca sa se înțeleagă mai bine situația o sa fac un mic storytime.
Ora 00:41- șoferul împreună cu cei doi minori au plecat de acasă cu mașina ( din cate înțeleg pasagerii nu au fost de acord cu așa ceva)
Ora 01:00 - primesc mesaj de la șofer sa cobor la o țigară cu el, eram conștient că a venit cu mașina și nu plănuiam sa mă plimbe și pe mine așadar trag o geaca peste pijama, o pereche de Crocs in picioare și cobor, sunt întâmpinat de șofer și îmi zice sa mă urc in mașină, zis și făcut, mă sui în fața dreapta in ideea de a sta in mașină preț de o țigară după care el își vede de ale lui iar eu înapoi acasă ( de aici și slab îmbrăcat) însă șoferul avea alte idei
Ora 01:10 ( aproximativ) - urcat în mașină șoferul zice sa trag ușa după mine și să mergem că tocmai ce se intersectase cu un echipaj de poliție venind spre mine și că nu rămâne aici fiindcă era oprit prost și in caz că apar prin zona sa nu se bage in seamă, nu apuc sa ii zic sa parcheze mașina cum trebuie că începe să plece, așadar i-am zis macar sa o bage pe străduțe însă nu a ascultat și a continuat drumul ( intenția mea a fost sa mă dau jos la primul semafor însă "norocul" a făcut încât să fie toate pe verde) iar 2 intersecții mai târziu a dat în radar
Ora 01:20 ( estimativ ) - polițiștii ne dau pe toți jos din mașină, pe șofer îl ia un agent iar pe noi celălalt agent, șoferul a fost legitimat, chemat părinții și dus la secție ( din cate am înțeles a primit un PV de amenda și acolo scrie și numele dosarului penal însă până acum nu apare nici amenda nici dosarul online ) iar nouă ne-au fost luate datele personale ( nume prenume CNP și Nr telefon) într-un carnețel și ni s-a zis că o să fim sunați sa dam declarație. ( Nu am fost duși la secție, ne-au lăsat să plecăm)
Întrebarea este următoarea, noi, pasagerii la ce putem sa ne așteptăm? Inca stau cu gândul că voi fi băgat ca și complice... Și nu îmi doresc acest lucru fiindcă abia m-am înscris la școala de șoferi și nu doresc abonament la uber pe viață... :")
Și din cate am înțeles șoferul avea și o bere la bord ( am aflat după ce i s-a pus etilotestu) însă nu a fost dus la INML și pe PV nu era atașată acea "chitanță" pe care o scoate etilotestu, el cam ce pățește mai exact?
Știu că cele întâmplate nu sunt in regula insa in situația de față nu aveam cum sau ce sa fac încât să mă dau jos

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu patesti absolut nimic, deoarece nu esti proprietarul masinii. Doar vei fi ascultat ca martor in urmarirea penala a soferului si apoi in procesul penal.
Daca soferul are peste 14 ani va fi urmarit penal, trimis in judecata si apoi se poate lua impotriva lui o masura educativa, aceasta poate fi neprivativa sau privativa de libertate.
Cel care i-a incredintat masina poate fi condamnat penal.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Daca nu esti proprietarul masinii nu patesti nimic, primesti doar felicitari ca esti in viata inca

| ania a răspuns:

Ești complice daca știai ca nu are permis.