| anaaaaaacristina a întrebat:

Buna, in urma decesului tatalui meu eu mama si fratele meu vom lua pensie de urmas, tata avea pensia minima de 1281, aceasta se împarte la fiecare dintre membri sau vom lua fiecare separat 1281 de lei, tin sa menționez ca tata era pensionat in urma unei boli

5 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Pentru 2 urmasi ambii primiti 75% din pensia tatalui decedat, deci impreuna 961 lei, conform L.360/2023, citez:
"ART. 79
  (1) Pensia de urmaş se stabileşte prin raportare la pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinătorul decedat sau la pensia de invaliditate de gradul I aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în cazul în care decesul susţinătorului a survenit înaintea îndeplinirii condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă, după caz.
  (2) Cuantumul pensiei de urmaş se stabileşte procentual din numărul total de puncte realizat de susţinător aferent pensiei prevăzute la alin. (1) în funcţie de numărul urmaşilor îndreptăţiţi, astfel:
  a) 50% - pentru un singur urmaş;
  b) 75% - pentru 2 urmaşi;
  c) 100% - pentru 3 sau mai mulţi urmaşi.
  (3) Copiii şi soţul supravieţuitor care au dreptul la o pensie proprie şi îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru obţinerea pensiei de urmaş după susţinătorul decedat pot opta pentru cea mai avantajoasă pensie."
Fiecare veti primi cate 37, 5% din pensia decedatului, respectiv 480 lei.

| Cipi1212 a răspuns:

Ar trebui împărțită.

| HUAWEHUAWE a răspuns:

Condoloante! sad
cat de amuzanta si draguță ai fost cu varianta 2 laughing

| Som3one a răspuns:

Condoleanțe! Nu, nu primiți fiecare câte 1281 lei. Pensia de urmaș se calculează din pensia tatălui și se împarte între beneficiari, nu se multiplică.