| Alexffs23 a întrebat:

Bună! Sunt anul 2 la arhitectura și as vrea sa renunț la facultatea asta și sa depun dosarul la alta. Aveți idee dacă pot intra tot la buget sau intru obligatoriu la taxa pentru ca ar fi a2-a facultate la care depun?

Răspuns Câştigător
| DascaluIoan a răspuns:

Sunt 2 posibilități:
1. Fie te muți direct și atunci primii 2 ani la noua facultate ești înscris la taxă.
2. Fie plătești acești 2 ani la facultatea de arhitectură și ai șanse să intri la buget la noua facultate (dacă îndeplinești condițiile de admitere, evident)

Rațional ar fi să te interesezi unde te costă mai puțin cei 2 ani pe care îi vei plăti căci nu scapi de ei.

4 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

De buget poti beneficia 1 singura data in viata.
Poti renunta la aceasta facultate cand doresti, dar urmatoarea este deja la taxa.

| Adry05 a răspuns:

2 ani dacă ai fost la arhi la buget, intri la taxă la a 2-a facultate, anul 3 poți să-l prinzi la buget dacă ai medie

| Dintrebare a răspuns:

Da, poti intra la buget daca te incadrezi cu media. Ori platesti perioada de studii pe care ai facut-o la actuala facultate si apoi poti intra la buget la urmatoarea. Ori la urmatoarea facultate vei plati 2 ani si restul ii vei avea gratuiti. Statul plateste un singur program de studii complet (facultate, master si doctorat)

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform art.142, alin.(6) si urm. din L.1/2011, a educatiei nationale, cu md. si compl. ulterioare, citez:
„(6) O persoană poate beneficia de finanţare de la buget pentru un singur program de licenţă, pentru un singur program de master şi pentru un singur program de doctorat.
  (6^1) Persoana care a beneficiat gratuit de şcolarizare în cadrul unui program de studii universitare finanţate de la bugetul de stat are, în condiţiile legii, dreptul de a urma un alt program de studii universitare în cadrul aceluiaşi ciclu de studii universitare:
a) în regim cu taxă, dacă instituţia de învăţământ superior de stat organizează programul şi în acest mod;  
  b) în regim gratuit, cu finanţare de la bugetul de stat, în condiţiile în care persoana achită contravaloarea serviciilor de şcolarizare de care a beneficiat anterior cu finanţare de la bugetul de stat, integral sau parţial, în cazurile în care programul de studii la care a fost admis este organizat doar cu finanţare integrală de la buget.
  (6^2) Încasarea sumei reprezentând contravaloarea serviciilor de şcolarizare se realizează de către instituţia de învăţământ superior de stat care a asigurat şcolarizarea, aceasta având totodată dreptul de a stabili ca plata efectivă a sumei să se realizeze şi în tranşe/rate. Sumele încasate se fac venit la bugetul de stat.
  (6^3) Cu ocazia înmatriculării persoana prevăzută la alin. (6^1) prezintă dovada că a efectuat/efectuează plata prevăzută la alin. (6^2)."