| Alinden a întrebat:

Bună ziua.

Am vândut un apartament în ianuarie 2023 dar nu am reziliat contractul la electrica lăsând în baza cumpărătorului de a își face contract după cum ne-am înțeles. Abia după 8 luni în august 2023 acesta s-a dus și s-a înregistrat ca și consumator la Electrica pe adresa respectivă și în tot timpul acesta a plătit pe numele meu. Când a schimbat contractul a lăsat pe numele meu o restanță de 1500 lei și deși am contractul de vânzare cumpărare cei de la Electrica au spus ca nu pot face nimic și ca vor continua demersul legal de recuperare a banilor de pe numele meu deși el ar fi trebuit să fie responsabil cu ce se întâmplă după încheierea contractului de vânzare cumpărare. A mai întâmpinat cineva situația aceasta? Mulțumesc

5 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Platesti restanta si apoi soliciti cumparatorului sa-ti dea suma platita.
Daca nu o face de bunavoie singura cale legala este sa-l dai in judecata.

| Violleta2022 a răspuns:

Asa ceva nu faci niciodata, fiindca odata cu vanzarea casei inceteaza si contractul la utilitati care trebuiesc imedit inchise, fiindca pot aduce restante si penalizari de care esti singurul vinovat, fiindca sunt inca pe numele tau.
Acum va trebuii sa platesti restantele si penalizarile aferente si apoi sa-l actionezi in judecata, daca vrei sa-ti recuperezi banii.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Îl dai in judecată

| Whitte a răspuns:

Eh, lenea e cucoana mare. Cumparatorul nu putea inchide contractul tau.
Acum platesti si cauta sa recuperezi suma.

| REMiXPaLTaLK a răspuns:

Raspuns pe scurt si lung detaliat.
Greseala a fost si a celui care a vandut apartamentul dar si a celui care a cumparat apartamentuL.
1. Tu ca vanzator de apartament ai o data de vanzare/cumparare la notar - dupa acesta data orice se intampla pe acel apartament este zero si nu ai nici o raspundere. Obligatia ta era sa ai faci o copie dupa contratul tau de la Electrica si sa o dai cumparatorului sa se duca la electrica si sa asi faca contract pe numele lui pe acel apartament acum propietatea lui. Idem si de la GAZ si intretinere sau de la cablu internet.
Iar tu ca Vanzator cu contractul original de la Electrica si o copie de vanzare/cumparare trebuia sa te duci la Electrica, la GAZ, la intretinere-asociatie de proprietari si la furnizorul de cablu-tv-internet si sa inchizi contractele - asa se face legal.
2. Obigatia Cumparatorului era ca in acea luna(nu cand vrea el) sa se duca la Electrica, la GAZ si la intretinere-asociatie de propietari si sa asi dea date de CNP si sa faca contract pe numele lui la Electrica si Gaz - asta e obligatia lui si asa se face legal.
O sa iti recuperezi banii findca tu de la data vanzarii apartamentului nu mai figurezi la Notar ca titular de apartament, dar o sa mai dureze pana Electrica v-a rezolva situatia.
Electrica, daca tu acum esti la un alt apartament si esti propietar poate pune acei bani in contul tau si la tot ce consumi o sa scada de acolo, iar facturile in plic la posta de la Electric sau Gaz or sa iti vina cu minus la suma de plata scrisa pe factura - adica nu platesti nimic pana nu se consuma suma din contul tau de la Electrica /sau/Gaz si vei plati doar cand dispare acel minus de la suma de plata scrisa cu negru ingrosat pe factura.
Poti discuta toate astea doar la sediul central al Electrica din orasul tau si nu iti face probleme ca se rezolva - sa ai la tine act identitate original si copii, actul-contrat al tau cu Electrica de pe apartamentul vandut si original si copie dupa contractul de vanzare/cumparare a acelui apartament si e posibil sa ai nevoie si de contractul Electrica de unde locuiesti acum cu conditia sa fii proprietar si aici - copii acte, te duci la Electrica si se rezolva ca ei nu stau in cei 1500 ai tai.