| snelu a întrebat:

Buna ziua tuturor.Am fost executat silit vreo 300 euro de o firma de executari din Tm cu un contract de la telekom care e mai vechi de 5 ani si doresc sa fac o contestatie la executare, stie cineva articolul de lege care este la prescriptie? Multumesc si cele bune tuturor.

8 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu ai nici o sansa de castig.
Prescriptia extinctiva (prescrierea dreptului la actiune) este reglementata de art. 2500 si urm. din Codul civil si termenul aplicabil este de 3 ani.
De asemenea si termenul de prescriptie a executarii silite este de 3 ani, deci impreuna ar fi 6 ani.
Mai exista si intreruperea prescriptiei, dupa care curge un nou termen de 3 ani si suspendarea prescriptiei, in perioada de suspendare prescriptia nu curge si se reia de unde a ramas.

| eliancodrut a răspuns (pentru Ioandelasal):

Termenul de prescriptie a executarii silite este de trei ani daca actele de executare silita au ajuns la debitor in interiorul termenului de 3 ani al dreptului de actiune, iar debitorul nu a semnat de primire a vrunei somatii (instiintari) de plata. Dar "snelu" spune ca sunt vreo 6-7 ani.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Nu ai ce contestatie sa faci daca s-a ajuns la executare.
Prescrierea se aplica doar daca datoria nu a fost urmarita legal, lucru care in cazul tau s-a intamplat.

| sierra1 a răspuns:

Așa, informativ, chiar erai dator la telekom cu banii ăia?

| UnchiulRamiz a răspuns:

De hotomanii de la telekom nu scapi fara sa platesti

| eliancodrut a răspuns:

Codul civil 2500 si urmatoarele.
Ceilalti postatori, in loc sa raspunda la intrebare, bat campii.
Dare atentie! Termenul este de 3 ani, dar acesta putea fi intrerupt daca Romtelecom ti-a trimis inainte de implinirea celor 3 ani somatie de plata si aceasta a fost semnata de primire.
De asemenea termenul de 3 ani incepe de la ultima plata, nu de la data contractului.

| eliancodrut a răspuns:

Codul civil 2500 si urmatoarele.
Ceilalti postatori, in loc sa raspunda la intrebare, bat campii.
Dare atentie! Termenul este de 3 ani, dar acesta putea fi intrerupt daca Romtelecom ti-a trimis inainte de implinirea celor 3 ani somatie de plata si aceasta a fost semnata de primire.
De asemenea termenul de 3 ani incepe de la ultima plata, nu de la data contractului.
Trebuie sa te incadrezi in termenul de 15 zile de la data primirii documentului de executare silita.
Contestatia se depune la judecatorie.

| snelu explică (pentru eliancodrut):

Sunt 6 7 ani..multumesc am vazut ca sunt majoritatea pe alta planeta

| eliancodrut a răspuns:

Scriu asta pentru AsgaardSephiroth care are cunostinte juridice bogate, dar care ii lipsesc cu desavarsire. Scriu aici deoarece ma ignore.
Citeste art. Art. 2.500, alin. (1) din Codul civil si vezi ce scrie: "prescriere" sau "prescripție".
"(1) Dreptul material la acţiune, denumit în continuare drept la acţiune, se stinge prin prescripţie, dacă nu a fost exercitat în termenul stabilit de lege."
Daca nu ai cunostinte nu mai posta ce nu cunosti. Unii cred ca daca citesc unele reglementari juridice deja sunt juristi si pot da sfaturi.

| AsgaardSephiroth a răspuns:

Mai oameni, unul scria pe aici subscriptie. Prescripția ți-o dă medicul. Este PRESCRIERE. Și nu, nu ai nici o șansă, că se pare că majoritatea nu cunosc legea și se tot iau că după 3 respectiv 5 ani se prescrie datoria. Se prescrie cu o singura condiție, ca speța sa nu fie te activata in tribunal. Și nici un recuperator, executor etc nu va sta cu mâinile în sân. Le reactivează. Poți să te duci 20 de ani la munca afara, vii înapoi și cum te-ai angajat (cu contract, date de identificare date angajatorului) cum primești și poprirea pe salar. Dacă era așa simplu eram cu toții bogați nu crezi? Împrumutam sute de mii, o ștergeam afara 5 ani și apoi ne făceam vile.

| snelu explică (pentru AsgaardSephiroth):

Stimabila doamna sunt informata total gresit cu cativa ani in urma cu un domn executor am pus noi sechestru pe conturile firmei kruk daca ati ahzit de ei.o poveste similara ca si asta doar ca am uitat articolul

| AsgaardSephiroth a răspuns (pentru snelu):

Stimabile snelu, in poza de profil am barba ca și generalul Stuart. Posibil sa ai probleme de reflexie distorsionată a realității. Cu toții am auzit de Kruk și știm că își pun comisioane uriașe și ilegale dar datoria de baza rămâne. Ce este jenant este sa vezi oameni care au profitat de o bancă, de un serviciu și nu mai vor să dea banii înapoi, amenințând cu mai știu eu ce. Dumneata domnule/doamna sunteți niște grăunțe pe lângă Kruk care are cifra de afaceri de milioane de euro. Dacă dvd și cu eroul sus numit executor ați pus sechestru pe conturile Kruk (și atât de tare mă îndoiesc că deja a înghețat pământul sub daca) atunci ce aveți nevoie de păreri ale "necunoscătorilor" că noi de pe TPU. Rezolvati-va singur problema cum ați sous că ați făcut-o. Și eu am uitat articolul în care Balenele zboară pe cerul României bătând din urechi.

| Salontanul a răspuns (pentru AsgaardSephiroth):

Prescripția extinctivă este stingerea unui drept de a cere în justiție îndeplinirea unei obligații sau exercitarea unui drept, dacă titularul acestuia nu acționează în termenul prevăzut de lege. Este o sancțiune pentru creditorul pasiv și o apărare pentru debitor, care, prin neexercitarea dreptului în timpul stabilit, își pierde posibilitatea de a-și valorifica cererea în instanță. https://lege5.ro/......odul-civil
Mai citește și nu-l contesta pe Ioandelasal care-i jurist!

| snelu explică (pentru AsgaardSephiroth):

I mi cer scuze nu am observat id ul bine.nu am profitat de nimeni stimabile domn.am avut abonament am platit la zi.pana a expirat contractul.ne fiind in tara Vodafone a prelungit contractul pe inca 2 ani asta tot.iar povestea de la telekom mi-a dat asigurari ca am semnal la tara si nu aveam cam asta este povestea...kruk in anii aia erau ilegali in Romania nu mai gasesc actele sa va demonstrez ca mai sunt si oameni capabili.nu eu am formulat clar un executor a facut toata documentia.n e cazul sa aberam in discutii care nu cunoasteti detaliile.seara buna

| AsgaardSephiroth a răspuns (pentru snelu):

Aaaa, Pai da, se schimba treaba. Cu Orange/Telekom, abonamente alea alea. Știi cum sunt ăștia? Că siteurile online care îți convertesc PDF in DOCX pentru 0, 35 euro. Și plătești fericit. Că merită nu? Doar că ei scriu cu caractere minuscule tocmai la fundul site-ului (și sunt tone de site-uri de gen) că în termen în trei 3-7 zile (depinde de site) vei plati 49 euro. Și ți iau fain frumos de pe card. Kruk, mai, ei sunt cam la limita legalității, nu sunt in legali dar nici practicile lor prea legale. Din păcate porcii care ne-au guvernat ani la rând nu au făcut nimic în privința asta. Sunt daca vrei cămătari cu acte în regulă. Eu am o poveste cu Kruk laughing

| AsgaardSephiroth a răspuns (pentru Salontanul):

Merci de informație. Totuși în lege scrie clar negru pe alb că creditorul poate delega terți care pot acționa în numele său. Și tocmai asta face executorul, reînnoiește speța, astfel încât debitorul sa nu ajungă la prescriere/prescripția datoriei. Am mai spus: in acest fel toți românii vor lua credite uriașe, o vor șterge în codrii pentru 5 ani și au scăpat și de datorie. Păi nu merge așa, pentru că acolo cauzalitatea e complexă și se va merge pe acuzații diferite ca înșelăciune etc de bunăoară. Și încă ceva. Fă-ți o favoare și nu spune altora ce să facă, că nu ești în măsura. Fiecare are dreptul să își exprime părerea, sa nu fie de acord sau sa critice. Nu îmi spui tu un oarecare sa nu-l contest pe nu știu cine. Savvy? No așe.

Știi eu chiar citesc. Tu cauți repede pe Google sa dai răspunsuri altora. Dar merci, apreciez efortul. Toate bune

Si ce am scris este adevărat. Datoria se prescrie în cazul în care nu este înaintată o nouă acțiune juridică. Și cum asta se întâmplă cam rar, datoria rămâne. So, sfaturile tale sunt acceptate dar inutile. Cunosc foarte multi oameni care au câștigat procese cu creditori, sau terți care au preluat creditele (gen KRUK) și da, in instanta s-au dispus anularea dobânzilor exagerate, dar datoriile au rămas și au fost plătite.

Unde crezi tu mai salintane că cumperi o mașină de la mine și apoi refuzi sa plătești rețele și te dai la fund apelând la nu știu ce "mare jurist"? Nu există așa ceva. Datora e datorie, atât timp cât e activa dpdv juridic într-o instanță (daca s-ar ajuns la asta).