| Arthur a întrebat:

Care dintre statele vecine credeti ca s-a comportat constant prieteneste de-a lungul timpului cu Romania?

Răspuns Câştigător
| trabardie a răspuns:

Uneori... Serbia.Ca si popor sint 10 clase peste noi.

17 răspunsuri:
| Malvina24 a răspuns:

Nici una!(nu a fost constant prietena cu tara noastra)

| remus a răspuns:

Cu mici exceptii pe perioade scurte consider ca fosta Jugoslavie s-a comportat aproape prieteneste.

| google_6002 a răspuns:

Cred ca fiecare tara are propriile sale interese. Daca unii ne-au dat "o mana" de ajutor cand am avut nevoie, cu siguranta nu a fost dezinteresat gestul.

| JeSa a răspuns:

Am citit un "COMUNICAT DE PRESĂ" ce afirma că,"Preşedintele Băsescu spunea că Franţa a fost un partener constant, loial, dar şi un prieten adevărat în toate momentele de cotitură din ultimele două secole"... aşadar, Franţa a avut-o vizavi de Romania(!)... ajutand foarte mult, la integrarea ţării (noastre) în "NATO" cât şi, în "Uniunea Europeana"(şi nu numai...).

| Pho3nix a răspuns:

Noi?! Romania?!
Suntem vai de capul nostru.

| Bacemi a răspuns:

Cu statele vecine nu cred ca a fost mare prietenie. Ceva de durata scurta a mai fost dar nimic extraordinar.

| Brotacelu a răspuns:

Serbia.

Cu bulgari ne injuram la fotbal
Cu unguri nu mai vb
Cu ucrainieni ne certam pe insula serpilor
Cu moldovenii [conducatorii sunt la cutite]

regis
| regis a răspuns:

Se zicea ca singurii vecini cu care ne-am inteles dintotdeauna au fost sarbii si Marea Neagra. Pe sarbi i-am dezamagit profund punand la dispozitia americanilor spatiul aerian si aeroportul militar Timisoara in timpul razboiului din fosta Yugoslavie, prin urmare am cam ramas cu Marea Neagra. Daca vom continua insa sa o umplem cu gunoaie, o pierdem acusi si pe asta...

PS: Disputele cu tarile vecine nu se limiteaza la fotbal, ci sunt mult mai vechi si mai dureroase. Chiar daca la istorie se trece rapid peste acest episod, a existat chiar un razboi cu Bulgaria, la inceputul secolului trecut. Se spune ca ar fi singurul moment in care romanii s-au comportat ca o tara invadatoare, desi incursiuni la sud de Dunare s-au mai facut si in vremea voievozilor. Iar disputa asupra Cadrilaterului incepuse inca prin secolul XIX.
La fel, cu Ucraina disputele nu se limiteaza la platoul din jurul insulei Serpilor. Teritorii care au apartinut o vreme Romaniei sunt astazi parte a Ucrainei - Cahul, Izmail, Bolgrad, precum si Bucovina de Nord. Si cred ca Ucraina nu va uita prea curand nici ofensiva romaneasca din al doilea razboi mondial si cucerirea Odessei.

Stefan
| Stefan a răspuns:

Parerea mea este ca sincer vorbind nici un stat nu s-a comportat prieteneste cu noi, fie ca acestia nu au dorit acest lucru sau noi am fost cei care nu ne-am comportat ca niste adevarati vecini, sper ca in viitor vom avea mai multa sansa in acest domeniu.

HepHap
| HepHap a răspuns:

Intr-adevar, prietenari am fost doar cu sarbii, dar si aici cu mici exceptii (Tito, razboiul din 1999, cand Romania a permis avioanelor NATO sa survoleze spatiul aerian etc.)

@JeSsYkA

Bitter vorbea de statele vecine, Franta nu intra in discutie.

HepHap
| HepHap a răspuns:

@regis

Nu a fost singurul moment cand ne-am comportat ca tara invadatoare. Nu uita momentul Budapesta, la finele primului razboi mondial. Iar incursiuni la sud de Dunare am avut si in timpul razboiului ruso-romano-turc, din 1877-1878.

regis
| regis a răspuns:

@HepHap - am mentionat "se spune (...) desi". Tocmai pentru ca nu sunt nici eu de acord, avand in vedere atat cele mentionate de tine, cat si altele. Cu toate ca nu am fost niciodata pasionat de istorie, imi amintesc si de incursiuni ale lui Mihai Viteazu la sud de Dunare, ba chiar atacarea unor cetati de catre haiducii lui Iancu Jianu, dar si trecerea Nistrului in al doilea razboi mondial, sub Antonescu si, de ce nu, Afganistanul sau Irakul zilelor noastre.

HepHap
| HepHap a răspuns:

Asa e, doar ca eu m-am ferit sa vorbesc de Nistru si Afganistan/Irak, situatiile fiind putin diferite; campania din URSS, din cel de-al doilea Razboi Mondial, si detasamentele din Orientul Apropiat de astazi au fost impuse pe baza unor aliante militare. In ceea priveste campania din Bulgaria din cel de-al doilea razboi balcanic si ocuparea Budapestei din 1919, decizia ofensivei a fost luata, in mod independent, de Marele Stat Major.

| addiction_4360 a răspuns:

Nu exista prieteni vecini, sunt niste invidiosi pentru mandria noastra de taralaughinglaughinglaughing

| alexxa17_1065 a răspuns:

Niciun statstraight face
in istorie toate s-au folosit de noi, in special turcia(imp otoman), ungaria, rusia etc. ne-au tot luat din teritorii, a trebuie sa platim fel si fel de biruri ca sa putem sa fim independenti pe plan internsad

| lucian_3222 a răspuns:

Serbia actuala...vechea Iugoslavia.

| Arthur explică:

Sunteţi mai mulţi care a-ţi răspuns corect dar cred că la fel de corect este să încurajam pe cei nou veniţi.