Întrebare recomandată | JucărieLEGO a întrebat:

Ce parere aveti daca tot mai multi angajatori(unii deja o fac) ar avea ca cerinta eliminatorie sa nu se accepte candidati fumatori? Unii ar vrea sa se lase de fumat, dar le este dificil, iar o masura ca asta ar putea ajuta pe parcurs si la a renunta la tigari 24 ore/24 ore. Bineinteles, obiectivul urmarit e ca in primul rand generatiile noi sa nu se mai apuce de fumat din copilarie/adolescenta.

Sper ca un om cu bun simt intelege ca asa ceva nu s-ar numi discriminare doar pentru simplul fapt ca si un fumator poate lucra la fel de bine ca un nefumator. Cand iti faci rau singur, nu te respecti pe tine insuti, e ridicol sa ai pretentii ca sa te respecte cineva pentru ca fumezi. Asta e o mentalitate defecta a societatii, iar cei mai multi tineri de-aia se si apuca de fumat, crezand ca vor dobandi mai mult respect sau o imagine mai matura, sau chiar rebela...care e cool.

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Citind discuția, sunt pe modul gri.

Când aplici pentru un loc de muncă, vii cu un CV, partea teoretică. Apoi cea practică, interviul.
Angajatorul consideră dacă poziția ta de acolo ajută întreaga firmă.

Ai dreptate când spui de mentalitatea defectă, care nu încurajează individualitatea decât foarte puțin, devenind cu toții niște roboței puși pe muncă, de „dat la muncă" (^discuția).

Tocmai de aceea se folosește într-un mod prea indulgent termenul „libertatea de decizie". Spațiul liber al locurilor de muncă se strâmtează, așa că mai pică un canceros pulmonar, mai crește bugetul producătorilor de țigări, mai este dat afară un fumător mai dornic de a-și practica viciul cât mai repede și mult (există; pot da un exemplu cunoscut personal, să fumezi cu o gravidă de față permanent mi se pare un gest de slăbiciune, de instabilitate și prea puțin de egoism, la fel, pică).

Țigările sunt un viciu care nu prea ajută la nimic. În afară de slăbit. Totuși, slăbești, dar ai alte substanțe în corp care vor acționa cam la nivelul tuturor organelor.

Trebuie mentalitatea oamenilor schimbată, trebuie să ajungem într-un stadiu al evoluției foarte avansat. Se poate spune superficial „dacă nu l-au educat al lui, care e responsabilitatea mea?!". Nu a fumătorilor, ci a tuturor.

Aș propune un training obligatoriu al fumătorilor care au reușit să treacă de probă, asta ca să nu fim extremiști din prima. Cu analize la sânge.

O săptămână fără țigări, în scopul evaluării activității. Apoi, reluarea programului normal. Și una din stări trebuie aleasă. Să sacrifici un loc care putea fi folosit în alte scopuri pentru un spațiu al fumătorilor nu e tocmai ok, de ce ai avea pretenția să fii încurajat să faci ceva nociv și pentru persoana care-ți inspiră fumul, și pentru tine? Repet, libertate de decizie, dar doar atâta timp cât nu îi implici pe alții, ceea ce e imposibil.

Întrebarea ta mi se pare foarte profundă, sper să o fi înțeles corect și eu.

46 răspunsuri:
| JucărieLEGO explică (pentru Tynu2210):

Da, ai dreptul la o pauza, insa angajatorul are voie sa te restrictioneze de la fumat la locul de munca.

| JucărieLEGO explică (pentru contαbαndonαt):

Muhahaha devil Trolling cand se nimereste, asa-i! kiss

| Toader_Alex_1989 a răspuns (pentru JucărieLEGO):

Pai datorita lor traiesti tu nu ai vicii esti perfect? daca nu ai avea ai fi robot! dictatura este pentru ca vrei fortat sa-ti impui punctul tau de vedere si sa fie asa cum vrei tu! e problema lui daca asta vrea sa se autodistruga! iti repet si eu sunt impotriva fumuatului sunt antrenor de fitness, nu sunt fumator si le iau apararea.

| JucărieLEGO explică (pentru Toader_Alex_1989):

Vreau o lume mai buna, in care obiceiuri irationale ca fumatul nu se mai regasesc. Repet din nou, nu este dictatura sau discriminare. E vorba de a interzice fumatul la orice loc de munca, nu acasa la tine, unde faci ce vrei, nu doar sa poti fuma.
E vorba de evolutie...nu ajunge atata amar de vreme de cand e fumatul considerat aproape o normalitate?

La locul de munca ar trebui sa te simti precum acasa! altfel mergi cu scarba si nu mai dai ramndament,, ceea ce vrei tu e imposibil asta ar insemna ca toti oamenii sa fie inteligenti cu un IQ mai mare! omul are in adn-ul instincte animalice. la categoria ta ar intra : consumul de alcool, preacurvitul, furatul, etc. este o utopie daca o gasesti anunta-ma sa vin si eu!

| JucărieLEGO explică (pentru Toader_Alex_1989):

Poate e o utopie, dar o tara ca Irlanda de ce-si permite?

Dar acolo se fumeaza, se bea alcool, se fac chestii dee genu la care le zici tu "obiceiuri irationale"! acuma sincer o persoana care fumeaza nu cred ca e irationala...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu am intentia sa te contrazic, dar tot discriminare se numeste. A discrimina pe cineva inseamna a face deosebire, a distinge si a limita in drepturi pe cineva.

Sa stii ca nu este chiar asa precum spui. Am fost fumator timp de 5 ani de zile si am reusit sa ma las. Da, cei care fumeaza isi fac rau singuri, dar e extrem de greu sa te lasi de tigari.

Totul se intampla la nivel psihic. Astfel trebuie sa te simti extraordinar de bine si sa fii foarte calm cand te lasi de fumat. Daca ai orice pic de emotii/griji/daca simti tristete sau intampini probleme in viata reala in timp ce vrei sa te lasi de fumat, de obicei te face sa iti aprinzi din nou o tigara. Nu e x sau y de vina pentru ca fumeaza. E vina societatii ca ne-au implementat in minte ideile acestea sociopate cum ca daca fumezi te linistesti. Si in plus, iti raspund ce ti-ar fi raspuns orice fumator. Ei fumeaza pentru ca le place.

Atata timp cat nu iti afecteaza performanta, capacitatea de a munci, nu vad rostul in a nu angaja pe cineva care fumeaza.

Ba mai mult, risti sa angajezi pe cineva care are si mai putina experienta in fata cuiva mult mai pregatit si cu vechime, de care chiar ai avea nevoie in firma ta, chiar si ca exemplu.

O zi placuta!

| JucărieLEGO explică (pentru anonim_4396):

Oameni buni, unde e discriminare in a interzice cuiva fumatul? Voi chiar judecati? Am tot spus de n-spe ori, de cate ori trebuie naiba sa mai repet? Fumezi acasa daca iti place asa mult...la munca sau in alte spatii publice te abtii. Asta e civilizatie! Evident ca se face prin limitarea de la anumite libertati, altfel am umbla si astazi in curul gol pe strada!

P.S. Vezi ca te si contrazici in raspunsul tau. Ai ca tema de casa sa observi in ce fel.

| MultPreaInteleptulTractorist a răspuns:

1) Cum poti tu sa demonstrezi ca o persoana e fumatoare sau nu?
2) Nu poate sa ma oblige nimeni ca angajator pe cine sa angajez. Pot sa angajez si numai boschetari. Masura ar fi cel putin tampita intrucat ar incuraja lucru la negru.
Pe banii mei fac ce vreau, ca de aia-i democratie. Iar un loc de munca nu este un spatiu public... poate doar daca e de stat, in rest e privat. Maine poimaine o sa propuneti sa fie obligatoriu sa ai cel putin un gay si un negru angajati. Penibil.

| JucărieLEGO explică (pentru MultPreaInteleptulTractorist):

1) Cand iti va cere pauze lungi si dese pentru fumat in timp ce colegii nefumatori preiau mai multe sarcini. Ideea e sa nu fumezi deloc la serviciu. Nu e necesar sa te stie nefumator 24 ore/24 ore.
2) E strict problema ta, pentru moment. Dar si democratia are si ea niste restrictii. De fapt, angajatorul are voie sa impuna reguli de acest gen(dezavantajul e ca si destui angajatori sunt oameni care fumeaza).
Citez:

„Legea 349/2002 confera, totodata, angajatorilor si posibilitatea de a interzice complet fumatul in incinta societatii – a se vedea in acest sens art. 3 alin. (4).

In aceste conditii, angajatorului ii este conferita, de principiu, deplina libertate in a permite sau interzice fumatul in unitatile pe care le administreaza."

Asadar, e la latitudinea angajatorului. Eu insa visez sa nu se mai fumeze deloc la locul de munca(mai ales cel de birou). De fapt, nu e chiar un vis. In Irlanda se poate deja. Eu fac referire doar la fumat, nu merg mai departe...dar nu ma mira finalul comentariului tau, de vreme ce si tu consideri o asemenea masura tot discriminare, asa-i?

Asa cum am zis, eu gandesc asta mai mult ca o masura de intimidare a tineretului(elevi). Pentru ca daca de scoala sau de parinti nu asculta atunci poate nu le va placea sa n-aiba in viitor un loc de munca.
Ca omul are o placere vinovata, treaba lui, dar s-o rezume la el acasa. Eu am vrut doar sa sugerez un mod de a gandi despre fumat in randul tineretului(aici e buba), iar astfel cred ca sunt sanse mai mici ca tot mai multi adolescenti sa cada in trend-ul fumatului.

N-am zis ca fumatorii sa nu fie angajabili, desi poate asa se intelege din modul in care am formulat intrebarea. Doar sa nu aiba voie sa fumeze la locul de munca. Iar eu cred ca asa ceva inseamna mult pentru o societate mai civilizata!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu am fost angajata la o companie de asta, in strainatate, am locuit in casa de la companie care era tot nefumatoare si am stat in hoteluri (unele) platite tot de companie unde trebuia sa ies in fata hotelului sa fumez(asta in state si canada- niste amenzi de te doare capul). Ei bine, tot am gasit solutia sa fumez, dar mult mai putin.Cu prima ocazie m-am tirat la alta companie, dupa ce mi-am facut experienta la cea nefumatoare.
Daca se vrea stoparea fumatului ar trebui interzisa producerea de tigari.

| JucărieLEGO explică (pentru anonim_4396):

Oh, da, si cine s-o interzica, tot voi, fumatorii(la cati sunteti)? Pana si cei care fac legea nu sunt straini de tigari. Plus ca statului ii convine, doar primeste niste taxe frumoase de la producatori, chiar daca interzice publicitatea. Asadar, ignoranta asta va mai exista la nesfarsit, ori se va recurge la „black market". De-aia am plecat de la ideea de a schimba mentalitatea consumatorului. Pana la urma eu am adresat doar problema cu viata profesionala. La tine a fost ceva mai delicat, caci si viata personala era intretinuta/platita tot de respectiva companie. Totusi, tu ai considerat ca ai nevoie de mai mult „respect". Sa-ti fie de bine!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru JucărieLEGO):

Nu, nu. Am acceptat, mi s-a zis dinainte, nu a venit peste noapte. Nu am avut nici un fel de judecati la adresa companiei. Exemplul a fost doar ca sa vezi ca nici asa nu se lasa lumea de fumat.

| MultPreaInteleptulTractorist a răspuns (pentru JucărieLEGO):

In Irlanda se fumeaza la birou, nu se fumeaza in spatiile publice. Biroul e un spatiu privat, apartine cuiva (nu statului) deci acel cineva face regulile. Asta inseamna capitalism, proprietate privata si dreptul de a decide ce faci pe proprietatea ta.