| sabin89 a întrebat:

Ce spune legea?
Să considerăm următorul caz: Un om, înaintat în vârstă (să zicem 95 de ani) și grav bolnav se află pe un pat de spital la terapie intensivă (nu vorbesc de I. Iliescu, mă refer la modul general). Între timp procurorii descoperă că omul a comis, cu ani în urmă, niște infracțiuni grave pentru care ar trebui arestat și deferit justiției. Ce face legea în acest caz? Îl scuză, având în vedere vârsta și starea sănătății? Sau, legea e lege pentru toți: tineri/bătrâni, sănătoși/bolnavi? Legea nu are nimic a face cu mila sau cu empatia. Deci, ce se întâmplă? Vin ăia cu targa, îl iau și îl duc în arestul poliției? Apoi îl duc în fața judecătorului? Și apoi, tot cu targa îl duc la penitenciar? Sau cum?
Este stipulat în lege ceva referitor la un astfel de caz?

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In cazul expus se procedeaza ca in oricare alt caz penal, respectiv se face urmarirea penala, trimiterea in judecata, judecata si condamnarea, daca faptele sunt reale si au fost savarsite de respectivul.
La condamnare se tine cont si de varsta si sanatatea respectivului.
Chiar daca este arestat nu neaparat va fi dus in arest, in functie de situatie poate fi in spital sau spitalul penitenciar. La fel va fi executata si condamnarea, daca nu se vindeca.

| minrest a răspuns:

Cum sa nu fie prevazut in lege? Legea e clara. Arestul de care vorbesti se numeste arest preventiv. Daca nu exista riscul ca persoana sa fuga sau ca sa faca alte fapte, nu e arestata. Judecata are loc, caci legea e aceeasi pentru toti. E judecat, chiar in absenta daca nu poate fi prezent in tribunal, si in functie de probe, condamnat. Daca primeste o pedeapsa cu inchisoarea, nu o executa din motive de varsta si de sanatate. Daca are daune de platit, i se ia ce are, cu restul ramane dator. Legea este aplicata, inculpatul si mai tarziu, condamnatul a stat tot timpul in pat, la spital, pagubitii au primit ce s-a putut recupera si li s-a facut dreptate, toata lumea multumita. Cazuri asemanatoare sunt destule, recent au fost judecati, exact asa, cei ce au jefuit-o pe Kardasian.

| sabin89 explică (pentru minrest):

"Daca primeste o pedeapsa cu inchisoarea, nu o executa din motive de varsta si de sanatate"
Ok, eu nu am citit legile, de asta întrebam. Deci nu e chiar așa de rigidă legea, este loc și de un pic de empatie. Eu credeam că e așa cum umblă vorba în popor: dura lex sed lexhappy

| minrest a răspuns (pentru sabin89):

Traim vremuri umanitare. Arestul preventiv insa nu se ordona niciodata daca nu exista un pericol, fie de sustragere, fie de comiterea unor noi fapte. Toti ceilati sunt judecati in libertate. Daca e nevoie, sub control judiciar.