| LanguageMaster a întrebat:

Cum își găsește un avocat stagiar formatorul care să-l pregătească?

5 răspunsuri:
| tonyc7 a răspuns:

De regula, prin intermediul cunoscutilor.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Avocatul formator este gasit prin intermediul rudelor, prietenilor, cunostintelor, etc.

| LanguageMaster explică (pentru Ioandelasal):

Dacă avocatul stagiar nu are prieteni, cunoștințe sau rude avocați atunci cum găsește formator?

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru LanguageMaster):

Gaseste cum poate, nu pot sa-ti dau un raspuns ilegal.

| mihaela000ela a răspuns:

Sub aspect procedural, Consiliul de Conducere al INPPA este organismul care aprobă lista formatorilor care vor asigura activitatea de pregătire profesională iniţială şi continuă. În centrele teritoriale, un rol determinant îl au şi consiliile de conducere ale acestora. În selectarea formatorilor s-a urmărit cooptarea avocaţilor care se bucură de respect şi recunoaştere profesională în anumite domenii ale dreptului, desigur în măsura în care aceştia manifestă disponibilitatea de a-şi afecta un timp semnificativ din activitatea profesională programului de pregătire şi perfecţionare a avocaţilor.

Criteriile pe care INPPA le promovează în selecţia formatorilor ce asigură pregătirea iniţială şi pregătirea continuă în cadrul INPPA nu diferă de cele care sunt stabilite de reprezentanţii profesiei atunci când este vorba de primirea în profesia de avocat.

Este un proces dificil, deoarece, de regulă, recunoaşterea profesională în avocatură este în strânsă legătură cu reducerea timpului pe care un avocat îl are la dispoziţie pentru orice altceva decât activitatea profesională propriu-zisă. Încercarea de a avea în corpul de formatori avocaţi care să reprezinte repere profesionale şi care prin propria lor activitate să constituie un stimul pentru stagiari de a-i asculta şi a se lăsa formaţi de aceştia intră de multe ori într-un conflict cu faptul că aceşti avocaţi nu au timpul necesar susţinerii programului de pregătire iniţială. În cele din urmă, cu toate dificultăţile, am reuşit să avem un corp de formatori care în mare îndeplineşte exigenţele arătate, existând, evident, loc de îmbunătăţiri.