| LisaJulie a întrebat:

,,Dacă s-ar face referendum pentru eliminarea pensiilor speciale nu ar merge nici jumătate din români să voteze! " mi-a spus un amic. Oare chiar așa ar fi?

12 răspunsuri:
| VoidEternal a răspuns:

Cu siguranta. Cea mai mare prezenta la vot in RO a fost inregistrata dupa caderea lui Ceausescu. In jur de 80%. Daca si atunci au fost 20% dintre cetateni care efectiv au avut ceva mai bun de facut... Nu ma mai mira nimic.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Intr o situatie de criza majora cum au fost alegerile prezidentiale abia abia au iesit jumatate.
la alegerile pentru parlament care sunt cele mai importante au iesit pana in 40%
la alegerile locale au iesit si mai putin si aia ii afecteaza direct intr-un timp extrem de scurt.

la un astfel de referendum eu aproximez ca ar iesi maxim 25%

supadeceapa
| supadeceapa a răspuns:

Clar, discursul despre pensii speciale e plin de exagerari si confuzii, romanilor le place sa aiba motive sa se planga si sa se victimizeze, dar cam atat laughing.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Cel mai probabil da. Si fiindca la anterioarele referendumuri validate nu s-a intimplat nimic, de aia...

| LisaJulie explică (pentru VoidEternal):

Stai, aproximatov 2 milioane de români nu au votat din anii 90?

| gabicoo a răspuns:

Pragul minim de trecere a referendumului este de 30%. Dacă se ține sunt destule șanse să treacă pentru că românilor le-a cam ajuns cuțitul la os.

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Aproape jumatate din romani (40%) ar vota ce se preda in biserici, deci probabil ar fi fraieriti de AUR sa nu voteze, inventand vreo 'cacialma' pe care o fac guvernele de fapt, sub acel vot.
Pentru ca in caz ca nu ai observat, PSD-AUR sunt partide ale oamenilor bugetari de zeci de ani, ascunsi in posturi inutile dar bine remunerate, care servesc doar interese "interne", adica pentru cei din sistem: sa aiba increderea prostilor, sa saboteze orice alta directie, sa ia bani de la buget.
Din fericire insa, peste 50% dintre votanti stapanesc limba romana si au finalizat cu succes minim 10 clase, iar in eventualitatea unui referendum, s-ar prezenta si ar vota impotriva pensiilor speciale.
Asta in cazul in care ar fi intr-adevar un referendum "curat", si nu o formulare cu adevarat cacialma, cum a fost PSD-ismul "sunteti de acord sa schimbam (cum avem chef) constitutia tarii?". Atunci nu s-a prezentat lumea pentru ca era intr-adevar un referendum periculos.
La fel si la referendumul de suspendare a lui Base, cand totul era doar o manevra-cheltuiala inutila a celor de la PSD.

| GamingSoloInRetea a răspuns (pentru NoTurbinaNoGood):

În biserici nu ți se spune sa votezi AUR! Acolo merg doar bătrânii! Nu am auzit sa se vorbească de politica acolo! Dar intre-adevăr ar trebui închise câteva! Dacă nu era biserica în România homosexualii aveau demult dreptul de a se căsătorii când ei se chinuie sa obțină parteneriate civile, eram vaccinați cu vaccinurile covid mai mulți și nu contesta nimeni avortul ca drept fundamental! Poate am fi avut și eutanasierea legalizata

| Ioanaoana5 a răspuns:

Posibil sa aiba dreptate ca nu s-ar mobiliza "jumatate din Romania", dar depinde enorm de context.

In Romania, la referendumuri participarea a variat mult: cel din 2019 (pe justitie) a trecut pragul de 30%, iar cel din 2018 (pe familie) n-a trecut pragul (a fost sub 30%). Asta arata ca, fara o mobilizare puternica si fara miza perceputa clar, multi nu merg. Pe tema pensiilor speciale ar exista interes (multi sunt nemultumiti), dar nu e sigur ca s-ar transforma automat in prezenta mare, mai ales daca referendumul ar fi intr-o zi separata de alegeri.

Deci: nu e garantat ca ar veni nici jumatate, dar nici nu e imposibil daca e lipit de alegeri si subiectul e impins tare in campanie.

| Mosotti a răspuns:

Poate ar merge dar nu asta este problema! Nu de aia tara e praf. Si in Germania, SUA, etc erau n care au venituri uriase din bugetul de stat dar nu se spunea prin anii 80 dar mergea treaba brici.

Ca daca stai sa imparti pensiile alea speciale la 17 milioane de oameni, ai sa vezi ce infim e, ar veni un maxim 50 euro/lunar de om, ce e asta? Am pus 20000 euro pensie lunar la 200000 pensii speciale, si atata da.

Problema este lipsa de dezvoltare a tarii! Nu producem serios si competitiv, sa vindem, sa luam valuta, aia tine niv de trai sus.

Plus ca dam miliarde pe arme de la NATO total fara sens.

Sunt si astea ceva mici motive dar nu principale. O tara dezvoltata da si pensiile alea, da si la nato si au si niv de trai bun.

Oamenii nici nu stiu ce sa ceara ca sa fie bine, ies afara pentru rahaturi, vad ca nu iese ceva bun, nu se mai duc deloc.

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru GamingSoloInRetea):

Sa mai iesi din casa, ca nu esti la curent.
https://www.antena3.ro/......29974.html
Nu stau sa-ti insir mai multe exemple, eu traiesc printre oameni si intalnesc exemplare care frecventeaza biserica. Sunt tineri inculti, cu putina scoala, nu doar babe. Habar nu au ce e ala un stat, dar au niste "pareri" politice ample, fix ca in predica preotului.
Si nu vorbim de un preot si o biserica. Vorbim de partidul pro-rus Biserica Ortodoxa Romana. Asta se intampla in majoritate, nu in cazuri izolate.
In cazuri izolate practica homosexualitatea si violurile, in special la manastiri si centre "de suport pentru tineri".

| GamingSoloInRetea a răspuns (pentru NoTurbinaNoGood):

Nu toate bisericile sunt asa? nu numai BOR! Când scăpăm de religie atunci scăpăm și votantii gunoaielor gen AUR, SOS, POT și ACT! Este clar ca un factor care îi împinge pe mulți sa voteze aceste gunoaie este religia! Din fericire avem mai puțin oameni religioși decât se spune! 15-20% atei, marea majoritate tineri sau oameni din mediul urban mare care detesta aceste partide! Eu ma gândesc la ce o sa se întâmple dacă va mai veni o pandemie! Din nou gunoaiele acestor votanti vor refuza vaccinurile pentru ca asa le-au spus aceste gunoaie plus biserica! Casatoriile LGBT cred ca așteptăm zeci de ani sa fie și la noi legale! La fel și cu legalizarea eutanasierii! Dreptul la avort nu este respectat! Poate că dacă am închide câteva biserici și am deschide scoli unde se învață despre știință, progres și valorile democratice ale Uniunii Europene nu am aștepta zeci de ani pentru astfel de legi!