| 阿林 a întrebat:

Exista vreo sansa ca Romania sa-si recupereze teritoriile pierdute (Dobrogea bulgara, Cernauti, Odessa si Moldova)?

Răspuns Câştigător
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Dobrogea nu este un teritoriu avut si pierdut. El a facut parte din Romania o perioada foarte scurta (inter 1918 si 1940) si nu fusese teritoriu romanesc practic niciodata inainte. Nu era si nu este locuit de romani si, in anii in care am avut acel teritoriu, nu am avut timp nici sa il deznationalizam si sa il romanizam, nici sa lasam o parere prea buna despre noia colo (este o perioada vazuta de toata lumea ca o ocupatie nedreapta). Acum, acel teritoriu apartine Bulgariei, tara membra UE ca si noi, care l-a populat si l-a bulgarizat. Locuitorii sunt si se simt bulgari si sunt la fel de dornici sa se alature Romaniei cum sunt bucurestenii dornici sa faca parte din Bulgaria.
Odesa a fost si ea ocupata de trupele romane intre 1941 si 1944, fara sa fie in vreun fel teritoriu romanesc, era doar o prada de razboi. Nu iti zic cum este privita ocupatia romaneasca acolo, care a fost destul de brutala (sigur, in conditiile unui razboi brutal). Nu vei gasi populatie romaneasca la Odesa sau un singur localnic care sa isi doreasca sa se intoarca ocupatia romaneasca. Nimeni nu ne va permite, in conditiile actuale, daca nu e razboi, sa impunem cu forta o ocupatie nedreapta (chiar daca Rusiei i s-a permis)
Basarabia și Bucovina de Nord, pe de alta parte, sunt teritorii traditional romanesti, locuite partial de oameni care se simt romani, vorbesc romana si sunt legati de cultura romaneasca. In conditiile actuale, nu vom putea ocupa aceste teritorii militar, dar este posibila o unire de buna voie cu Republica Moldova. Obstacolele sunt faptul ca populatia nu este 100% romaneasca, sunt destul de multi rusi, ucrainieni, etc si faptul ca Romania nu este pregatita sa faca sacrificiul economic necesar (unirea ne-ar scadea tuturor celor din actualele granite nivelul de trai semnificativ)

36 răspunsuri:
| oprescudorin11 a răspuns (pentru relian):

Ukraina, ai recunoscut! A existat doar in contextul permanent al existentei rusilor, asa cum si Moldova a existat doar in context romanesc.Perfect!
E normal ca au avut Tari ca IGOR si Ivan cel Groaznic, la un moment dat! Dar 'NIMIC NU EXISTA IN VREUN LETOPISET CA UKRAINA A FOST VREUN STAT DE SINE STATATOR!
Vezi tu? Istoria se scrie de diplomati si slugi intr-un context in care nu trebuie sa superi pe cineva. Cum sa-ti explic? Nu poti spune ca soacra-ta e javra, caci iti superi nevasta! Si nu asta vrei (politic).
Vei spune ca e cea mai frumoasa din lume! Dar atunci au aparut ghilimetele! Asa si cu ucraina ta! Lasa apoi bancurile ucrainiene!
Dar Transnistria nu e SIGUR a noastra! Aia afost TAMPON permanent chiar in epoca in care romanii erau puternici!

| oprescudorin11 a răspuns (pentru Brigaela):

In principiu ai dreptate, dar uiti un lucru esential:cand rusii au creat enclava nistreniana, deja ne-au propus linia de granita! De care, politicieni pampalai nu au stiut sa profite! Acum ne-au propus ca granita sa fie Prutul!
Maine va fi Siretul!
Cu cretini si hoti la conducere nu vom fi vreodata un STAT STABIL!

Brigaela
| Brigaela a răspuns (pentru oprescudorin11):

Nu este adevarat ca rusii ne-au propus o granita, asta o poate spune doar cineva care este fie rau intentionat, fie nu intelege nimic din politica externa. De asemenea, a fost mai mult decat evident ca in razboiul nervilor intre Rusia si NATO, NATO a castigat (cu niste pierderi calculate).
Conducatorii nostri sunt exact pe masura noastra, nu sunt nici mai hoti si, nici mai cretini decat media acestui popor. Care este partial cinstit, adr are niste definitii exotice pentru cinste si este destul de inteligent, dar uneori se preface ca nu intelege.
Si suntem, de peste 70 de ani un stat stabil, iar din punctul asta de vedere, suntem din ce in ce mai stabili si nu suntem amenintati de nimic palpabil (in afara de putina paranoia)

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Brigaela):

Nu e doar paranoia, mai ales in contextul in care Europa fierbe, se propune o Europa cu 2 viteze, am mai avut asa ceva...''De la Stettin, la Marea Baltică, până la Trieste, la Marea Adriatică, o cortină de fier s-a coborât de-a curmezișul continentului European", de asta Romania, cat si vecinii nostri nu sunt la acelasi nivel cu tarile din vest. happy

| oprescudorin11 a răspuns (pentru Brigaela):

Desi, spunea Henry Kissinger, ca si paranoicii au dusmani!
Suntem stabili, cata vreme sunt stabile statele care ne manageriaza.Cam asta e stabilitatea noastra. Ne imbatam cu apa rece, daca credem ca 'noi suntem di vina'.

Brigaela
| Brigaela a răspuns (pentru oprescudorin11):

Eu nu cred ca ne manageriaza cineva. Si dovezi au tot fost in ultimii 20 de ani. Cred insa ca suntem supusi unor influente externe, asa cum sunt toate statele. Evident ca influentele unui stat mare asupra unui stat mic sunt mai puternice decat invers, dar atata timp cat fiecare cetatean din tara asta isi va exercita dreptul la libertate (inclusiv dreptul la vot) si isi va indeplini cu maxima constinciozitate obligatiile de a fi cinstit si muncitor, lucrurile vor merge bine, vom avea si stabilitate, si putere si bunastare