| sabin89 a întrebat:

Înainte de 1989, România era un stat polițienesc? Erau microfoane instalate în casele oamenilor? Erau ascultate convorbirile telefonice? Era citită corespondența? Erau reduși la tăcere opozanții politici? Dacă da, de ce ne mai plângem astăzi (care se plâng) că o ducem rău, când putem comenta liber orice și critica, tot liber, pe oricine?
Am spicuit de pe net câteva aspecte legate de vechiul regim. Iată, de exemplu, ce spune Karoly Kiraly într-un interviu acordat unui luptător occidental pentru drepturile omului, citez: "Atmosfera de teroare este mai presus de orice închipuire. Se infiltrează în fiecare aspect al vieții de zi cu zi...Neîncrederea este atât de dominantă încât nimeni nu îndrăznește să comunice cu altcineva."
Iar în cartea "Am refuzat să ucid" (J'ai refuse de tuer), autorul Matei Haiducu explică cu detalii cum a fost instruit de la București "să-i elimine prin orice mijloc" pe Paul Goma și pe Virgil Tănase care locuiau în Franța și criticau cultul personalității conducătorului român. Primise chiar din mâna unui oficial de rang înalt (adjunctul ministrului de interne) o substanță chimică toxică, un fel de otravă foarte puternică, fabricată la Moscova, care cauza moartea prin stop cardiac fără să lase vreo urmă.
Calitatea vieții de astăzi este mult superioară celei de atunci. E incomparabilă. Și totuși ne plângem. Poate nu noi care scriem aici pe TPU, dar sunt care se plâng; și nu sunt puțini. Sunt nostalgici după acele vremuri?

1 răspuns:
| thecat20123 a răspuns:

Nu intru prea mult in detalii (lucrurile sunt prea ramificate) asa ca sar direct la ultima propozitie/intrebare...

In primul rand trebuie sa cadem de acord ca cei nostalgici au o anumita varsta. (nu vorbim de tinerii atrasi de un regim autoritar, care nu au trait cinci minute in comunism).

Nostalgia lor e din cauza/e:
Toti erau tineri si sanatosi (probabil fizic si mental). Frigul, Foamea, Prigoana, etc au fost si sunt mai bine tolerate de un organism sanatos. Un organism imbatranit... sper ca ai prins idea.

Toata lumea lucra (teoretic si cei de la Canal lucrau...). Mult, Putin, Prost, Bun lucrau. Unde lucrau? La STAT!

CPL (Combinatul de Prelucrare a Lemnului), CCH (Combinatul de Celuloza si Hartie), IFA (Intreprinderea de Fibre Artificiale), CET (Centrala Electro Termica care furniza abur industrial in prima faza CCH apoi incalzire pentru apartamente in faza a doua dupa ce au mai aparut blocurile), Rulmentul, IPILF (Intreprinderea de Prelucrare si industrializare Legume Fructe), ICIL (Intreprinderea de Comercializare si Industrializare a Laptelui), Complex Zootehnic pentru Cresterea Porcilor (plus un complex pentru industrializarea carnii), Avicola, Fabrica de papuci, Integrata (Confectii), Fabrica de Bere, Vinalcool, MOPAN, IRTA (Intreprindere Regionala de Transporturi Auto), IMUS (Intreprindere Masini Unelte Suceava), PECO (Era un fel de Hub unde veneau vagoane cisterna si se goleau in niste rezervoare inalte cat un bloc cu patru etaje), etc.

Asta e o scurta introducere a unor zone industriale dintr-un oras. In fabrica lucrau oameni. La aprovizionare cu materii prime lucrau oameni. La La distributia produsului finit lucrau oameni. Pt transport auto, cale ferata erau implicati alti oameni. Intretinerea parcului auto era facuta de alti oameni... Ai prins ideea!

Acuma daca eu lucram la CPL si puteam scoate (fura ce mai incolo incoace) doi litri de aracet, parchet, prenadez, cuie, piele tapiterie, etc, iar tu lucrai la industrializarea carnii si scoteai unul doua batoane salam, o fleica, un ficat, un caltabos, etc... si oricine in oricare domeniu de activitate lucra si scotea (carburanti, rulmenti, grau, mere, carne, lapte, branza, oua, vin, ciment, var, fier beton, etc) cate ceva.

Si atunci cand si daca te-ai saturat tu... atunci se facea schimburi de produse intre "nostalgici". LOL Da e de ras si de plans in acelasi timp. Din ce am auzit si cand am pus cap la cap cred ca hotia era din cauza lipsurilor (ca Jean Valjean cu painea) dar si dintr-un soi de revolta pentru ca se ducea mult la export iar rafturile alimentarelor erau cam goale.

Aproape nimic din intreprinderile de mai sus nu mai exista fizic. Iar ce exista nu au nici macar 10% din capacitatea de alta data.

In loc sa fie retehnologizate, sau macar sa fie puse in conservare...
Au fost privatizate, furate, duse la fier vechi, cumparate (pe doi lei de catre persoane din conducere) terenurile unde erau cladirile si revandute, retrocedari de terenuri fostilor proprietari.

Un mic aspect de mentionat despre sa ii zicem marele jaf din primii doi trei ani de dupa revolutie. Caii, Porcii, Vacile, Tractoarele U650 (unii au zis ca le-au cumparat... De la cine? De la directorul care le-a furat? LOL), Camioanele, Strungurile de la atelier, Masinile de cusut, Tevile de la irigatii, Transformatoarele de la statiile de pompare, Conductori electrici, Stalpi, Grinzi lemn, Coli azbest de la grajduri, Caramida de la grajduri si pot continua pana maine dimineata cu lista...

Toate acestea au fost furate de romani nu de oculta Mondiala si Soros sa fie clar. Romani care s-au imbogatit peste noapte.

E nostalgie pentru unii, e si frustrare cand vezi ce s-a ajuns. Pentru ca la origini toata industrializarea a fost facuta din munca TUTUROR, iar cand a venit vorba sa se faca "imparteala" dupa '89 s-au gasit doar cativa.

Gata, Gata, Am terminat. E mult de vorbit pe subiect. Prea mult. Sa mai comenteze si altii! big grin

Întrebări similare