anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Muncesc la o companie de stat de peste 20 ani. Am fost chemat ca plec cu un proiect extern. Am fost marcat pe o hârtie... apoi acea poza unde scrie ca eu merg a ajuns la mine, dar nu prin e-mail. Între timp alt coleg vrea sa meargă in locul meu. Si toți șefii insista sa îl las pe el. Toți insista telefonic, nu scris. Ce este de făcut? Este normal? Ce șanse am daca vreau sa fac o reclamatie? In ceea ce privește functia si competențele eu sunt mai potrivit, insa funcția lui este superioara. Si da, nu este prima situație insa pana acum am încercat sa nu supar, acum insa simt ca nu mai pot sa trec peste pilele tinere, insistente si fără profesionalism.

10 răspunsuri:
| GabiDumitrescu a răspuns:

Nu mai trece. Ameninta-i eventual cu presa. Lumea abia asteapta si mai multe povesti de-astea cu mizerabili incompetenti care freaca duda pe banii nostri (colegul si sefii care umbla cu mizerii, nu tu, desigur).

| gabicoo a răspuns:

Lucrez și eu la stat, dar în învățământ. În cei aproape 30 de ani de serviciu am învățat un lucru: "În fața prostului (cu funcție mai mare decât a ta) și în spatele calului nu este bine să stai"!
Vorbește cu șeful cel mare și vezi ce spune - dacă este de la el atunci e clară treaba. Îi spui că ești de acord să meargă el dar altă dată, când este mult de lucru să-l pună pe cel care merge in deplasare.

| AsgaardSephiroth a răspuns (pentru gabicoo):

Wow (off topic) am mare stima pentru profesori (mama a fost prof universitar). Ce predai daca se poate?

| gabicoo a răspuns (pentru AsgaardSephiroth):

Istorie și geografie.

Pfoai jos pălăria. Geografia excepțională (hălăduiesc pe munți de la 14 ani). De istorie nici acum nu pot fara. Daca nu citesc ceva legat de istorie, atunci urmăresc Corpus Draculianum (Adrian Gheorghe) pe YT. Maestre, chapeau!

| gabicoo a răspuns (pentru AsgaardSephiroth):

Eu urmăresc canalele de Youtube ale lui Damian Anfile. Are mai multe plus că apare și pe canalul lui Oprișan.

Man, multumesc frumos pentru sugestie. Nu am stiut. Chiar in seara asta voi accesa canalele. Mai, era o emisiune la radio (Practual sau Cultural) in care era invitat telefonic un profesor de istorie. La pensie domnul. Nu iti pot spune ce placere era sa il ascult, (moderatorul nu intervenea cu zecile de minute, deci puteai avea expunerea unor situatii si momente istorice in extenso). Il ascultam cu drag in masina. Absolut senzational. Aflai lucruri care nu sunt scrise in manualele de istorie in scoala. Ceva de nedescris. Omul vorbea cu o cursivitate iesita din comun. Semn ca era absolut "doxa" in istorie. Am avut mereu 10 la isto si geogra si la multe altele. Nu m-am impacat cu chimia si fizica cand a trebuit, dar ma impacam cu mate. Copiii mei sunt de 10 la majoritatea materiilor dar cand ajungem la istori si geografie au 8. Mai iau cate un 7 de ma cutremur, Ca sa-mi intelegi plangerea: sunt alaturi de ei cat pot si invatam mimpreuna, dar uneori jobul nu imi permite si sunt peste mari si tari. Recuperam nota proasta primita la un test cu multe note bune obtinute ulterior.
Dar: fiul meu la un test-> l-a facut pe Mircea cel batran mai tanar decat Vlad Tepes. habar nu avea ca exista un grad clar de rudenie intre ei etc. Anyway, un profesor bun si dedicat va fi intotdeauna o raritate si un superlativ.

| AsgaardSephiroth a răspuns:

Urâtă treabă. Probabil de-a lungul timpului te-au văzut "ăla amabil" care nu crâcnește și tace. Nepotismele și pilele ne deranjează profund pe toți. Din păcate sunt doua variante. In prima îți pierzi job-ul și în a doua ramai pe post. In prima varianta oricine te poate sfătui orice. De la: intra ca o furtună în biroul șefului spunandu-i că-i un broscoi care merita un pai băgat în kur sa fie umflat, că-l scuipi cu acid de Xenomorf, că îi scoți morții din cabluri și le faci ce spun românii. Le primiti la fel și colegilor impotriva-ti și pilotului ii adaugi smulgerea ouălor cu un patent ruginit și răbdarea ta in a I le da sa și le mestece și inghita. Automat -> no job, tribunale, câțiva ani de gherla, dar bucuros că le-ai arătat tu lor.
A doua varianta: într-o companie de stat sunt extrem de puțini oameni care muncesc. Majoritatea(celor care nu muncesc) sunt ierarhic: șefi, șefuți și șefuleți. Acceptând tot ce debitează și doleanțele acestor 3 categorii, ai job-ul asigurat, evoluția frânată sau stopată, dar macar ai un bănuț dacă faci cum zice șeful.
Chestia cu înregistrarea: mon ami sa am pardon, nu te ajută deloc.In Romania acceptatul de probe audio video este discutabil și volatil in anumite cazuri (sa confirme sau infirme domnul Ioandelasal daca greșesc). Politica scumpe domn, cum spunea distinsul Caragiale este o c*rva și companiile de stat sunt că vrei sau nu conduse politic. Nu te poți pune cu ele oricâtă dreptate ai avea. Îmi pare rau pentru situația în care te afli și îți susțin id-ul. Din păcate aceasta este lumea în care trăim, nu doar Romania.

| AsgaardSephiroth a răspuns (pentru AsgaardSephiroth):

Autocorrect-ul TPU ne omoară încet și tandru.
Erată: 1. " sa îi scoți morții din cabluri" corect "sa îi scoți morții din cavouri"
2. "Le primiti la fel" Corect "Le promiti la fel"
3."si pilotului ii adaugi" Corect ".si pilosului ii adaugi"
4. "îți susțin id-ul" corect "iți susțin of-ul".

| mariuspinciuc a răspuns:

Păi în primul rând cine te-a chemat că pleci? Că dacă te-a chemat bosul ăla mare doar el te poate schimba și să plece altul. Altfel pur și simplu îi zici că șoarecii de sub el fac mănării să plece altcineva. În al doilea rând n-ai zis dacă hârtia aia pe care ai fost marcat că pleci a fost aprobată de boss. Că dacă n-a fost aprobată de nimeni este ca și cum te-ai marcat singur fără să știe nimeni deci nu interesează pe nimeni părerea ta. Dacă hârtia a fost aprobată cu semnătură de la șefu singura soluție a șoarecilor este să facă presiuni asupra ta să renunți de unu singur la proiect. Astfel ei vor avea scuza că tu ai renunțat și că ei nu au nici o treabă cu asta. Să-ți spun ce aș face eu: aș înregistra toate apelurile de la ăia care fac presiuni (asta dacă bineînțeles hârtia cu toți cei care au fost stabiliți să participe la proiect este oficială) apoi aș face o sesizare la big boss. În momentul în care m-ar chema să vadă care e treaba i-aș prezenta și înregistrările cu insistențele șobolanilor. Dacă nici big boss nu m-ar băga în seamă i-aș arunca o vorbă spunându-i că trimit înregistrările pe la vreo două televiziuni. Fiind o companie de stat fii convins că șefii nu vor vrea să aibă dea face cu presa. Se feresc de presă ca dracu de tămâie. În al treilea rând, să fii convins că dacă nu vor putea să te schimbe și vei pleca cu proiectul extern, după ce te vei întoarce, toți cei cărora le-ai dat cu flit îți vor face controale a activității, îți vor căuta nod în papură în tot ce ține de activitatea ta astfel încât la un moment dat să spui că pleci de bunăvoie din companie. Mare grijă, știu cel puțin două persoane care după ce s-au pi...șat contra vântului și-au dat demisia de la stat cu un an sau doi înainte de pensionare fiindcă nu au mai suportat abuzurile create de șefi.