| Markus94 a întrebat:


Am inceput cu cativa ani in urma sa lucrez in domeniul IT cu un cunoscut. El deja era ca fondator, avea companie dar era la inceput nici eu nu eram profesional dar era destul pentru a incepe sa lucram cu proiecte mici. El se ocupa de partea client/finante eu de partea tehnica. Primeam remunerari la inceput sub forma de o suma anumita per proiect. 50-150 euro. Pe urma primeam un anumit procent din proiect. Deja stiam cat costa proiectele. Deci cu greu cu chin au trecut anii, din programatori, am ramas tot eu + inca cativa lucratori. Ideea este ca eu nu sunt multumit cati bani castig pe luna si doresc sa plec din aceasta companie pentru ca cunostintele mele merita mai mult, ca am muncit zi si noapte cu stomacul uneori gol ca sa astept cand o sa achite anumit clienti ca sa-mi primesc si eu banii. Acuma am ajuns la concluzia ca sa incepem sa impartim firma ca niste parteneri adevarati. Adica eu am depus suflet, timp, munca in acest business si cred ca e mai bine sa impartim castigul companiei sau plec. Fondatorul s-a gandit si a cazut de acord ca sa impartim castigul, ca altfel daca plec eu, nu se mai face treaba in companie(pentru ca am devenit o persoana cheie in aceasta companie). La moment sunt angajat cu un salariu simbolic lunar care vine pe card(Oricum eu platesc acei bani, se scad din suma primita in plic) + eu achit impozitele de angajat si angajator tot din banii mei care ii primesc per proiect. Pozitia mea era ca sa devin cofondator oficial. El insista si spune ca asta nu-i rentabil si ca mai bine sa ramin angajat oficial dar oricum o sa-mi primesc partea din castig. Eu sunt un pic nedumerit si ma intreb oare e ok asa?
Deci ce solutii sau mai bine spus ce metode exista privind parteneriat/cofondator intr-o companie? Cum mai bine trebuie sa procedez?
Multumesc pentru atentie.

18 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Pentru a fi cofondator ar trebui sa infiintati o noua firma.
Asociat poti fi daca partenerul iti transmite o parte din capitalul firmei a carei proprietar este.

Bula
| Bula a răspuns:

Ce IT-ist esti, daca nu stii calcula rentabilitatea? laughing

| anonim_4396 a răspuns (pentru Bula):

Daca vii cu 0 lei de-acasa, si iesi pe profit, inseamna ca mergi pe drumul cel bun, nu stiu de ce ai ras de el. In Romania birocratia te mananca de viu. ai fost tu vreodata sa deschizi vreo firma? sau macar sa ai un pfa, daca nu societate, si sa vezi ce taxe platesti, si pe unde ai de umblat? ca eu am fost happy
cu cat inaintezi de la pfa, la srl, la sa s-a.m.d, lucrurile se complica, si platesti de te ustura si curu, taxe. happy
faci alt srl si va faceti asociati. dar daca-i merge treaba aluia, ma indoiesc ca o sa vrea happy i-ai angajatii si fa-ti tu singur un srl, si ii angajezi pe ei pe pfa, si ai terminat balciu.

| Bula a răspuns (pentru anonim_4396):

Calcularea rentabilitatii inseamna sa pre-vezi care varianta- si in ce conditii este mai mult sau mai putin rentabila.
Poti investi suma uriasa si sa iesi in pierdere sau invers. Totul depinde de cum te gospodaresti!
Si da, indiferent de forma afacerii (PFA, SRL, SA etc.) poate fi gandita si condusa bine sau rau.

Si da, cunosc ce inseamna sa fii si PFA si asociat in SRL (atat unic, cat si in grup). happy

| anonim_4396 a răspuns (pentru Bula):

Baiatu n-a zis nimic de investit, deci tot ce a facut a facut pe plus, despre ce rentabilitate vorbim? din ce a scris, singuru fapt a fost, ca a gresit cand a venit la companie, srl sau ce era, si si-a investit timpul, si astalalt i-a dat bulealea happy
despre rentabilitate vorbim, spre exemplu, cand ai un service auto, si inchiriezi spatiul tu, si iei in considerare costurile chiriei, bill-urilor, sa platesti angajati, ceea ce nu e cazul aici, ca baiatu asta n-a zis nimic despre asa ceva. ca ar fi investit ceva bani, si ca nu a putut sa plateasca cheltuielile si sa mai ramana si cu ceva in mana.
mai citeste odata intrebarea happy gen

| Bula a răspuns (pentru anonim_4396):

Tu crezi ca, o firma se poate duce fara cheltuieli?
Te inseli amarnic!
Iar veniturile sunt variabile, concurenta este putenica si in IT.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Bula):

Eu nu stiu cum ai expert TPU cu raspunsurile astea, genuinely intreb.
baiatu asta a intrebat ceva, si tu ai raspuns, cu totul altceva.
atat, ai facut, ai ras de el happy
ce rentabilitate **** vorbesti tu, cand el nici nu a vorbit de o suma investita, si ca a pierdut bani si e pe minus, despre ce vorbim?

| Bula a răspuns (pentru anonim_4396):

"El insista si spune ca asta nu-i rentabil..."
...
"Cum mai bine trebuie sa procedez?"
...

Daca ai fi citit foarte atent ce a scris, atunci iti puteai da seama, nici nu trebuie sa fii "expert". tongue

| Markus94 explică (pentru anonim_4396):

Multumesc pentru sustinere.

| Markus94 explică (pentru Bula):

Omule, ai un sfat concret la intrebarea mea?
Intrebarea mea nu fost ca sa-mi spuna cineva cum sa fac si eu am sa fac cum gandeste el. Intrebarea mea era ca sa aflu cum se face asta in lumea afacerilor, adica care este procedura. Apoi eu sa pun toate pe cantar si sa vad care este mai rentabil pentru mine.
Multumesc pentru atentie.

| Bula a răspuns (pentru Markus94):

Sfatul meu a fost: TU trebuie sa-ti faci calculele de rentabilitate!
Iei o coala mare de hartie, o imparti in doua pe verticala si scrii in cele doua coloane costurile si veniturile preconizate (cat mai amanuntit). La sfarsit totalizezi si ai raspunsul.

| Lioana a răspuns:

Nu ar fi bine sa fii partener de afaceri cu tipul. In general parteneriatele astea nu tin pentru ca la un moment dat cei doi ajung la neintelegeri si ajung sa se desparta desfiintand sau vanzand firma si luând-o de la capat de unii singuri.
Daca poti sa faci o intelegere cu patronul astfel incat sa castigi bine in firma asta ca angajat, ramai. Din acea pozitie nu ai asa multe responsabilitati ca si un patron.
Daca nu ti se renteaza sa ramai mai bine deschide-ti singur o firma. Dar sa-ti faci dinainte o lista cu toate sumele pe care le presupune chestia asta si sa calculezi daca poti face fata unei astfel de provocari. Daca nu vei face calculele bine si vor aparea cheltuieli pe care nu le-ai prevazut poti ajunge la faliment.

| Markus94 explică (pentru Lioana):

Multumesc pentru raspuns. Sa castig bine in aceasta firma ca angajat nu e o oferta buna. Pentru ca eu puteam in toti acesti ani sa plec in alta companie unde se ofereau sa-mi ofere salarii atragatoare. Am ramas aici pentru ca vreau sa-mi fac un viitor mai bun. La moment suntem la start de a decola spre alta etapa din viata companiei foarte importanta, iar aceasta decolare costa timp si multa munca investita. SI de asta am venit aici cu intrebarea mea, ca sa inteleg ce sa fac mai departe. Sa incep a decola cu ochii inchisi sau sa fiu parte ca asociat sau sa plec pe alt drum cu toata experienta mea.

| simpluone a răspuns:

El ti-a recomandat sa ramai angajat, pentru simplu motiv ca de un angajat poti scapa relativ usor, pe cand de un asociat nu se poate scapa. Rolul asociatului fata de cel al angajatului este ca poate decide activ intr-o companie adica asociatul tau nu va mai fi singur pe tarla. Cu alte cuvinte votul tau conteaza enorm ca si asociat. Cu aceasta putere insa vine si responsabilitatea ca persoana juridica, fiscalitate, comert, birocratie si altele. Primirea in asociere nu necesita schimbarea completa a companiei se pot face si prin acte aditionale.

| anonim_4396 a răspuns (pentru simpluone):

Daca tot ai experienta in infiintarea de pfa, societati, si alte cele, de ce **** razi de el, si nu ii dai un ajutor? ca pana mea, daca tot zici ca ai trecut prin astea, ai experienta, si poti ajuta, in loc sa razi de el happy

| Markus94 explică (pentru simpluone):

Asa ma gandesc si eu. Ca atunci cand compania va avea destui bani sa angajeze alt tehnician poate mai bun ca mine, el o sa poata scapa rapid de mine. Pentru ca e mai bine sa achiti un salariu la un om decat sa imparti profitul cu altcineva.

| simpluone a răspuns (pentru anonim_4396):

Eu nu rad de cineva chiar si in situatiile "de tot rasul" si imi cer iertare in cazul in care asa am dat de inteles. El nu are nevoie de ajutor ci doar de diferite pareri expuse sa poata hotara cum actioneaza. Fara acordul proprietartului companiei el nu poate face ceva concret. Deci depinde foarte mult negocierea personala, iar la aceasta negociere nu-l poate ajuta nimeni. Daca are incredere in companie ca este de viitor, daca are incredere ca poate lucra cu viitorul asociat desi e posibil ca odata ce ajunge asociat lucrurile sa nu mai fie asa de prietenesti ca pana acum, sa lupte pentru. Dar mai exista si posibilitatea in a-ti face singur firma si a-ti atrage o parte din clienti, insa implica un impact financiar si efort mult mai mare. II urez success indiferent de ce alege.

| ALEXICAmarketing a răspuns:

Pleaca in alta parte.E clar ca nu vrea decat sa ramai angajat, poate are si un plan de rezerva.Deja are o pozitie de superioritate si nu va renunta la ea.