| Sawarekh a întrebat:

Salutare, mi-a propus o persoana din Cluj sa lucrez pentru agentia lor, eu fiind din Bucuresti.

Cand am intrebat prin ce metoda ar dori sa lucram, mi-a spus ca ma va platii pe SRL.

Persoana respectiva a spus ca doreste sa lucrez full time.

Eu am de putin timp SRL, nu ma descurc asa bine, in asa fel incat sa nu ma poata fraieri.
Deci, se poate sa ma plateasca cu salariu prin intermediul SRL-ului?

Va Multumesc!

5 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Pe scurt NU.
Voi veti fi colaboratori si veti lucra pe baza de contract de colaborare, ceea ce pe tine nu te va face angajat si nu iti va oferi niciunul din beneficiile unui angajat precum concediu medical, concediu de odihna legal + va trebui ca tot ce inseamna taxe catre stat sa te ocupi tu.

De ce se procedeaza asa?
Pentru ca pentru cel care te "angajeaza" e mult mai simplu. In primul rand ca nu trebuie sa iti plateasca el taxele la stat, iar daca tu nu stii sa iti calculezi venitul net pe srl e posibil sa iti iei teapa cu banii in final. Apoi orice contract de colaborare intre doua SRL uri se desface foarte usor nu e deloc asa de complicat ca atunci cand vrei sa desfaci un contract de munca al unui aganjat.

| Sawarekh explică (pentru suntserios):

Am inteles, multumesc pentru informatii.
Sa inteleg ca pe mine ma va dezavantaja maxim?
Eu deja imi facusem SRL sa colaborez cu un amic, am avut cateva proiecte, am mici experiente sa spun asa.
De asemenea am si contabil.

Spune-mi te rog, nici macar banii nu o sa fie mai multi ca la o angajare clasica?

| Sawarekh explică (pentru suntserios):

Adica ma gandesc ca daca nu e ideea cu impozitare 45%, o sa imi dea mai multi bani decat as fi angajat? zic bine?

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru Sawarekh):

Nu te va dezavantaja daca iti calculezi ok taxele si stii cu ce bani ramani. De asemenea poti profita de deconturi pe SRL si atunci iti scazi din impozit. E doar important sa stii sa calculezi corect cu ce bani ramani in mana dupa ce platesti taxele si scoti dividentele. Poate fi avantajos chiar ca optimizare fiscala in final, pentru ca da la aceeasi suma plaesti mai multe taxe pe contract de munca

| Korkodeln a răspuns:

SRL-ul este o societate comerciala numita si firma, in cazul tau se incheie contract intre societati comerciale, nu are nici o legatura cu salariul. DECI NU POATE SA TE PLATEASCA CA SALARIAT, citeste mai departe de ce vor asta.

Situatia sta asa, multi vor sa plateasca pe firma prestatorului (de obicei PFA, mai rar SRL) pentru ca marele castig pentru ei este ca:

- pot intrerupe colaborarea cand vor ei, daca ai un angajat e dificil sa il dai afara dupa perioada de proba, angajatul te poate da in judecata si trebuie sa il reangajezi SI sa-i platesti banii din urma.

- NU ITI PLATESC CONTRIBUTIILE LA STAT, daca vrei salariu pe bune (cu pensie, somaj, etc) din banii primiti trebuie sa ceri cel putin dublu fata de un salariu "in mana"

- diverse chestii cu TVA.

Acum vezi si tu cu iti e mai bine.