Nu este ilegal sa ai un briceag la tine, ilegal este sa-l folosesti pentru atac si nu ai voie cu el in institutii sau ma manifestatii publice.
Pentru a fi considerat arma alba si ilegala purtarea un cutit trebuie sa aiba anumite dimensiuni, conform art.2 din L.295/2004, republicata in 2011, citez:
"8. arme albe cu lamă - armă care îndeplineşte următoarele criterii:
a) lama este fie solidară cu mânerul, fie echipată cu un sistem ce îi permite să facă corp comun cu mânerul său;
b) are tăiş dublu pe toată lungimea sa;
c) lungimea este mai mare de 15 cm;
d) lăţimea este mai mare sau egală cu 0, 4 cm;
e) are un mâner prevăzut cu gardă."
Si daca vad o dihanie de caine venind spre mine intr-un mod agresiv pe un spatiu public(aproape de padure) fac vreo ilegalitate daca arunc cu un cutit in el inainte sa inceapa sa ma muste? Ca ieri m-am trezit cu unu' inalt cam cat un copil de 7 ani care vroia sa sara pe mine, noroc ca a venit unu' cu masina si l-a speriat.
Nu faci nimic ilegal daca te aperi dar nu cred ca un caine se sperie de un briceag.
Banuiesc ca briceagul il ti undeva ascuns, in buzunar.
daca il ti ascuns nu ai ce pati.
Gresit,nu ai voie sa te aperi cu arme albe, indiferent de dimensiuni.In fapt nu ai voie sa te aperi decat cu pumnul si sa ai "grija" sa ai dovezi/martori disponibili pentru a confirma faptul ca nu ai "participat" la incaierare ci ai fost in legitima autoaparare.Nici spray-ul paralizant/piper/neutralizant nu mai este legal. Daca dai de un politist "pus pe treaba" si te prinde o sa mergi prin tribunale.Depinde peste cine dai.Eu am fost intr-un oras montan cu 13cm doar lama, la vedere, pe centura; trecand pe langa organele de politie, acestea m-au intrebat de unde il am si daca este original(desi puteau sa ma retina lejer pentru port ilegal in spatiu public conform legii).In Bucuresti a trebuit sa dau explicatii desi era doar clipsul la vedere.Am avut noroc; daca era altul aveam ceva hartii de scris.Cel mai bine este sa faci in asa fel incat sa nu il vada nimeni.Si sa nu te apuci sa il scoti pentru autoaparare in scop de a intimida/utiliza; legea nu permite. Daca exista o altercatie (repet:a nu se folosi pentru autoaparare) scape de el imediat ce apar/observi organele de politie.Vei fi sanctionat pentru port ilegal chiar daca nu l-ai folosit/scos din buzunar, indiferent de politist.Cititi legea integral, nu doar clasificarea armelor.Nu este permisa utilizarea armelor albe(bat, piatra ce o fi) in scop de autoaparare.In plus legea in "integralitatea" ei este foarte ambigua.Totul e la mila organelor de politie si eventual a procurorului.