Si eu am fost la uman și te-as sfătui se le inveti pe cele care au mici șanse să pice. Erau două profe la mine la liceu, una care preda doar operele care au cele mai mari șanse să pice șși profa mea care și pe cele care au mici șanse să pice, curentele, miscarile, Lovinescu, Maiorescu și care au picat deja le predaa. La prima profă majoritatea erau restanti si la bac au făcut pilaf și la a noastră ai luat peste 7 fără meditații.
.
Un plus ai dacă scrii din ce curent e poezie si unde a aparut, după doua elemente de compoziție (titlu, temă) Rezumezi celelalte secvențe si celelalte două secvențe semnificative scrii cap-coadă tot. Pe lângă cd ai scris u la poezie, sa tii minte si figurile de stil si din ce secvența fac parte sa nu le pui la cea hresita.
Știi dacă pierd punctaj în cazul în care în loc de "O prima secvență semnificativă","O altă secvență semnificativă" scriu "Prima secvență lirică" sau dacă voi comenta strofele fără a folosi această formulare?
Eu am avut la bac Riga Crypto și lapona Enigel nu am scris ce ai spus tu mai jos și care este tabloul x, pix și y m-a depunctat fiindcă nu am scris fidel ca și la comentariu, deci nu am luat nota 8 sau ceva de genul.
Am trecut și eu prin ce treci cu profesoara că nu predă așa bine, doar că la gimnaziu la mate (nu se preda nici la nivel de memorator). Așa că mă m-am văzut nevoită ca să ies din situația asta varză de Bruxelles ca zilnic 10 ore să am pentru mine numai să dorm și să mănânc. Restul să -mi iau culegeri de mate și să scriu cu creionul lecțiile, să fac după exerciții și când mă lua cu melancolie făceam o oră plimbare ușoară.
Pe lângă mine aveam pe masă ciocolată sau baton proteic sau Nutella, diferite tipuri de nuci sau eugenii. La carne mâncăm preponderent pește și alteori mâncăm doar un bol de orez.
Ai putea și tu să scrii cu creionul: împărți cate lecții ai să scrii cu creionul lecțiile cu cate zile ai până bac și așa ai idee cât trebuie să scrii. Cu o zi înainte de română, este destul să citești cum este rezumat tot în cartea Eseul. Varianta rapidă de la editura Art și în dimineața bacului te uiți doar pe ce liste ți-am trimis pe Wetransfer.
Cand am dat bacalaureatul a trebuit sa invat multe comentarii pe de rost. Daca tin minte bine, teoretic trebuiau cate 2-3 pentru fiecare opera (tema si viziune, caracterizare, relatie dintre personaje). Evident ca am invatat unul general pentru fiecare opera. Pare imposibil sa inveti atatea comentarii, mai ales ca ai si alte materii pentru bac. Dar citind constant 1 ora pe zi, poate chiar si mai putin, pana in ziua bacului vei stii destul de bine cand sa iei punctaj mare. Desi vei crede ca nu mai tii minte absolut nimic, in timpul examenului iti vei ma aduce aminte. In anul in care am sustinut bacul a picat "Plumb" de George Bacovia. Mult succes la bac si la admitere!
Mulțumesc! Ai fost la uman? Că eu am întrebat dacă trebuie să învăț anumite opere care au mici șanse să pice.La fel și cu Lovinescu și Maiorescu.Mi-e frică să nu o dau în bară, ca la simularea națională, și să pierd 30 de puncte.Atunci am luat 5, 50, după ce luasem în cea județeană 8, 20.
Cu placere! La real. Nu m-am bazat pe probabilitatea unor opere de a pica, le-am invatat pe toate ca atare. Cu atat mai mult daca ai dat-o in bara la simularea nationala, cred ca nu merita sa risti acelasi lucru si la bac. Faci cum consideri ca e mai bine.
Acestea sunt operele canonice și au șanse mari să pice:
Romanul realist interbelic – Ion
Romanul obiectiv tradițional – Baltagul
Romanul modern – Enigma Otiliei
Nuvela – Moara cu noroc
Comedia – O scrisoare pierdută
Poezia modernistă – Plumb
Poezia tradiționalistă – Testament
Poezia simbolistă – Riga Crypto...
Poezia filozofică – Luceafărul
Povestea/fabula cultă – Povestea lui Harap-Alb
Poezia interbelică – Ultima noapte de dragoste... (eventual în loc de „Enigma" dacă se schimbă tipul de roman)
Pe acestea e esențial să le știi. Sunt baza de 80–90% din subiectul al III-lea. https://top.mediagalaxi.ro/model/rezumate/
anonim_4396 întreabă:
Monicamonic84 întreabă: