| BookDragon100 a întrebat:

Salut, TPU! M-ar putea lamuri si pe mine cineva de ce cartea "Calatoriile lui Gulliver" de Jonathan Swift este considerata asa buna? Mie mi se pare cea mai proasta carte pe care am citit-o! Si stiu ca are in spate niste mesaje despre monarhia englezeasca, dar firul narativ este atat de penibil(chiar si pentru o satira sociala)incat m-am simtit capiat dupa ce am terminat-o(trebuia, ca e pentru scoala).

Răspuns Câştigător
| Salontanul a răspuns:

Da! Pentru clasa a XI-a ti se pare o prostie. Eu am citit cartea prin clasa a IV-a sau a V-a si mi s-a parut frumoasa dar nu deosebita. N-am avut cine sa-mi indrume cititul si am inceput in clasa a III-a cu Marile sperante de Charles Dickens. Apoi am citit si alte carti amestecate. Unele erau pentru varsta mea, altele nu. Oricum am citit peste 10 mii de volume, biblioteca comunala din satul bunicilor mei si partial bibliotecile celor doua licee in care am facut anii de scoala. Nu mai pun la socoteala biblioteca personala care are cateva sute de volume din literatura clasica. Din aceasta perspectiva iti spun ca nu este o carte rea pentru un copil de 8-11 ani.

15 răspunsuri:
| Werrich a răspuns:

Salut, dacă ii rugați frumos poate va pune sa dați din Fortnite. Bafta!

| BookDragon100 explică (pentru Werrich):

Ce legatura are raspunsul tau cu ce am intrebat? Eu nici nu ma joc jocuri!

| romeo78 a răspuns (pentru BookDragon100):

A fost un răspuns sarcastic, dar plin de tâlc. Tradus înseamnă că dacă nu vă plac scriitorii clasici, literatura veche, cereți să vi se dea din diverse jocuri să faceți lecții.

| Salontanul a răspuns:

Depinde la ce varsta ai citit-o. Mi se pare un roman foarte reusit deoarece este plin de aventuri menite sa-ti dezvolte imaginatia. Este o carte captivanta care reuseste sa trezeasca interesul copiilor. Altfel ea este considerata deosebita de toti mai marii critici ai literaturii. Nu stiu ce studii literare ai tu si in ce curent te inscrii! Au venit mai nou neomarxistii care spun ca nimic nu este bun, ca de ce li se zice negrilor "negri", ca de ce Biblia vorbeste de rau homosexualii, etc. Asta e! Fiecare cu ideile lui.

| Zuzu1991 a răspuns:

Pentru copii e foarte buna
pentru adulti... NU

| Werrich a răspuns (pentru Salontanul):

Neo-marxistii care spun ca Shakespeare și alți scriitori au susținut "supremația albă" sau ca Mozart și Beethoven sunt "prea europeni".

| Salontanul a răspuns (pentru Werrich):

Asa este!

| BookDragon100 explică (pentru romeo78):

Imi pac scriitorii clasici, ii citesc pe Dostoievski, Lev Tolstoi, ii apreciez pe romani precum Liviu Rebreanu, Marin Preda, George Calinescu, Mircea Eliade, ba chiar am citit si adorat Iliada si Odiseea, dar Calatoriile lui Gulliver mi s-a parut ca ar avea un fir narativ penibil, Lilliputanii se aflau in conflict cu altii din poporul sau pentru ca nu voiau sa sparga oul in ce parte spunea regele! Asta nu este literatura!

| BookDragon100 explică (pentru Salontanul):

Sunt la filologie in clasa a XI-a!

| Wr3nch a răspuns:

Hmmm, poate e faptul ca suntem oameni si percepem diferit? Nu trebuie sa iti placa o carte doar pentru ca e populara sau cunoscuta. Mie imi e raut doar ca ma gandesc la lecturile de la romana din liceu, dar alti vor zice ca nu is patriot si nu apreciez cultura tarii si bla bla.

| BookDragon100 explică (pentru romeo78):

Si nu, nu am cerut sa mi se dea lectii din niciun joc, ia nu va mai formati voi pareri preconcepute! Asa cum am mai spus, am citit multe capodopere ale literaturii clasice(si chiar si ale celei antice)si mi-au placut! Dar nu mi-a placut aceasta carte!

| romeo78 a răspuns (pentru BookDragon100):

Copile fiecare carte are un mesaj ascuns, o pildă. Însăși conflictul, dacă elimini liliputanii și îi faci oameni normali, vei vedea că este societatea noastră, cu conflicte, cu negaționiști, cu "Gică contra".
Cărțile nu sunt bune sau rele, cărțile conțin adevăruri din societatea timpului în care trăia acel scriitor, poet.

| FantasyBoy a răspuns:

Nici mie nu mi-a placut Jonathan Swift, e prea perimata, prea din alt secol.

| BookDragon100 explică (pentru FantasyBoy):

Pentru mine nu e problema cu vechimea(sau secolul), ca mi-au placut opere mai vechi, pur si simplu povestea in sine mi se pare exagerat de satirica!

Întrebări recente