Nu cred ca ne-am fi putut astepta la altceva de la acei primitivi. Evreii nu erau nici greci, nici romani, nici egipteni sau babilonieni. Civilizatia lor lasa de dorit, dovada ca au fost tot timpul cuceriti si alungati de peste tot. Nu trebuia sa fii un geniu sa-ti dai seama ca Pamantul e rotund, nici macar in acele vremuri. Eratostene i-a calculat pana si marimea acum 2200 de ani, cu o precizie destul de buna pentru acele vremuri. Ca sa-ti dai seama de curbura pamantului, era destul sa privesti marea atunci cand o ambarcatiune se indeparta sau se apropia, la orizont. Vasul aparea sau disparea treptat, deci era o dovada destul de buna ca pamantul e curbat. Dar pentru ei poate era prea greu sa-si imagineze cum ar putea oamenii sa traiasca pe o sfera. Cum de nu pica jos, s-ar fi intrebat ei. La fel, daca se uitau la cer, la Soare si Luna, puteau sa vada ca sunt rotunde, si se puteau gandi ca poate si Pamantul are o forma asemanatoare. Dar una e un cerc, si alta e o sfera, bineinteles. Ei ar fi putut sa creada ca Soarele si Luna au forma de cerc, si nu de sfere, deci sunt plate. Atunci puteau trage concluzia gresita ca si Pamantul are forma de cerc, deci e plat, si are "margini", cuvant care chiar e folosit in biblie pentru a descrie Pamantul.
Este perfect normal sa declare asa ceva din moment ce autorii ei nu aveau cunostinte despre forma pamantului.
N-am nicio parere. Pe atunci se credea ca Pamantul e plat. Chiar si mai tarziu, prin Evul Mediu, navigatorii credeau ca lumea are margini si se temeau sa nu cada in gol.
Iar nu ai raspuns, "dupa cum era de asteptat". Dar bine ca ramai cu obsesiile si cu fustita roz. Da, ai dreptate cand spui ca "nu stii". Te bucuri?
pe vremea aceea oamenii nu prea aveau ideea ce forma are planeta, navigatorii insa si-au dat seama ca totusi pamantul nu este plat, si ca pamantul continua si dupa linia orizontului, incet, incet au inceput sa cartografieze, sa se orienteze spre cele 2 puncte cardinale cu ajutorul, soarelui /stelelor, mai tarziu au aparut busolele care se orienta dupa campul magnetic al pamantului, si uite asa s-a stabilit punctele cardinale N-S (Iata ce zice apocalipsa -film horror-dupa imaginatia bolnava a celor care a scris chestea asta)Dupa aceasta am vazut 4 ingeri, stand in cele 4 unghiuri ale pamantului(n-s respectiv e-v), tinand cele 4 vanturi ale pamantului(apocalipsa sf.Ioan teologul cap.7) Apocalipsa 6.1.
Apocalipsa 7)1 Dupa aceea am vzut 4 ingeri care stateau in picioare in cele 4 colturi, aici nu mai scrie unghiuri ci colturi, nu conteaza, ale pamantului, si tineau cele patru vanturi, bla, bla, bla,
2.Si am vazut un alt inger care se suia(pe scara?)dinspre rasaritul soarelui, si care striga(probabil era prea departe de ei ) la cei 4 ingeri, adica cei care erau asezati in cele 4 colturi/unghiuri,(N, E, V.S.) si stateau in picioare/pai se stie ca soarele rasare dinspre E si asfinteste in V (apus), deci dupa mintea lor nu doar cei doi poli aveau unghiuri, ci si celelalte 2 directii care reprezinta directia de rotatie a pamantului (V-E). Deci N-S sunt orientatre spre cei doi poli ai pamantului(fiind stabilite cu ajutorul campului magnetic al pamantului, iar E-V sunt definite de directia de rotatie a pamantului, mai citeste putina geografie sau fizica de clasa 6 sa vezi pe ce baza functioneaza busola. Evident ca cele 4 colturi nu reprezinta nici o metafora, ci pur si simplu asa i-si imagina oamenii din acele timpuri.Sa-ti mai zic o fraza din Cartea lui Iov.El a tras un cerc pe suprafata apelor, pana la hotarul dintre lumina si intuneric, ei isi imaginau ca dincolo de orizont incepe intunericul si ca acolo se termina pamantul, hm, e uite ca nu a fost asa.
Mai copilasi, trebuie sa intelegeti ca Apocalipsa sau Cartea Descoperiri nu este o carte care prezinta evenimente fizice ci PROFETII care descriu evenimente reale, literare. Daca voi va abateti de la ceea ce scriitorul acelei carti a spus chiar la inceputul ei atunci inseamna ca nu intelegeti nimic din ceea ce scrie acolo. Ceea ce ai spus tu sunt doar imaginea unor simboluri sau scene profetice. De exemplu in cartea Apocalipsei apar descrise mai multe femei, practic nu este vorba despre niste persoane de sex feminin ci despre BISERICI (religii). Pentru a intelege Apocalipsa, Issac Newton a studiat si scris o viata intreaga iar voi ati descoperit apa cu zahar in cativa ani de cand vi s-au deschis ochii. Ingerii ce tin vanturile din cele patru colturi ale pamantului nu se refera la colturi fizice ci la urgiile care stau sa vina in foarte putin timp peste terra, ca razboaie, fenomene naturale catastrofale, boli, etc.
Saracu de tine,eu zic sa te duci la un psi,daca tu chiar crezi bazaconile acelor persoane cu o imaginatie bolnava, ingeri aia tineau vanturile din cele patru colturi ale pamantului,nu se referea la colturile fizice
) ci la urgiile care stau sa vina peste putin timp, esti cumva vreun pocanit, a, pardon, pocait
Cum de toti profetii astia(unii mincinosi, altii si-au batut gura degeaba)nu au prevazut ca omenirea peste mii de ani avea sa zboare printre stele,putea sa zica arici pogoniciul ala de Ion ''si am vazut omul zburand. si asa mai departe,nu aveau de unde sa stie ei,in schimb ei au vazut ca vor fi fenomene naturale cutremure, ploii, tunete,ce fenomene naturale mai avem a, vulcani, curcubee si fenomene sociale violente razboaie, si ce au mai prevazut bolii of, of, mai, mai.Atat timp cat vor exista virusi si bacteri,vor exista si boli, mai rau, era, daca nu existau virusii si bacterile caci ei au contribuit la aparitia organismelor pluricelulare, razboaie se duc si la nivelul regnului animal, fenomenele naturale sunt normale datorita legilor fizici.mare branza nu au prevazut aia, si eu pot sa fac acum o profetie ''Vai de tine babilonule(America) caci vei disparea sub ape, na,
)))). Datorita incalzirii globale (fenomen natural ) apele oceanului incep sa creasaca iar oamenii de stiinta au spus ca peste cateva sute de ani new.yorkul.va devenii un fel de venetie si oamenii ar cam trebui sa-si ia masuri de pe acum, adica sa se mute. deci mare lucru, un part
Lasand la o parte faptul ca, evident, dupa creatorii povestii crestine, pamantul e plat, de dragul discutiei, presupunem ca ar zice ca e sferic, sau pe aproape.Cum naiba nici un mare smecher de credincios, sfant, sau naiba sa-i ia ca sunt baxuri, pe care ii pupa multi crestini in dos, nu a afirmat asta, pana cand altii au descoperit asta?
Logic ar fi fost sa-i lumineze si pe fraierii care nu intelegeau textele "intelepte" ale povestirii si sa le spuna: "Bai fraierilor, iete, in povestea noastra scrie ca Pamantul e sferic!" Dar de unde, de abia dupa ce altii au descoperit si confirmat asta au preluat si ei si au facut din rotocol, sfera, din colturi, metafore, din cerc, patrat si ce le-a mai behait mintea ca sa corespunda aberatia cu realitatea.
Unde naiba erau marii "intelepti" crestini, marii cunoscatori ai Bibliei cand toata lumea afirma ca Pamantul e plat?!? Erau si ei pe Pamantul ala plat, ca niciunuia nu i-a behait mintea ca in carticica scrie ca e sferic. De ce? Pentru ca nu scrie asta! Mai mult, fii sigur ca daca se trezea vreunul din ei sa afirme asta sigur il matrasau astilalti pe motiv de blasfemie, ca nah, pamantul descris in Biblie, evident e plat.
Majoritatea preotilor sunt niste hoti, tot ceea ce fac ei o fac pentru banii,di prostimea pune botul. Wowww ca sa vezi, si tu gandesti ca Newton,ptiu drace,uite unde se ascund geniile romaniei.:)))) apropo, poate vrei sa zici toti cretinii trebuie sa se pocaneasca. :)) pocait inseamna sa se schimbe sa-si schimbe atitudinea sa recunoasca ca a gresit cu ceva,eu stiu poate a violat,a omorat,a torturat, eu nu simt nevoia sa imi schimb atitudinea pentru ca nu am comis grseli asa de mar cum au facut cei care s-au pocait,si oricum degeaba te pocaiesti caci firea omului nu se schimba, stii cum se zice lupul i-si schimba toalele dar naravul ba, asta e valabil si sectantilor, ei au devenit membrii unor secte din interse materiale si nu spirituale, de fapt ei sunt aceeasi oamenii.au oarece avantaje mai primesc ajutoare, alimente sau mai stiu eu ce caci nu ma intereseaza.
Lasa martziane, macar ai recunoscut ca nu poti sa raspunzi. Ma multumesc si cu atat. Poti sa o arzi tupeist cat vrei. Eu raman cu "obsesia", tu ramai cu afirmatiile ilogice.
Sa ai o seara superba, Gaia! Ma bucur ca macar gasesti cai de a refula.
PS: nu ai raspuns. Nici asta nu stii "INCA"? Dar, in ciuda acestei realitati, imi pui mie cuvinte in gura. Misto!
"nu ai raspuns"... raspunde tu primul si dupa ce terminam de discutat subiectul propus de mine, il incepem pe al tau.
"asa cum face si Gaia, care "nu stie INCA" nimic"... vad ca iar modifici afirmatiile mele ca sa coincida cu punctul tau de vedere clar eronat. E interesant cum iti permiti sa scoti din context ce zici eu dar culmea, tot tu esti cel tupeist. Esti penibil.
Foarte interesant cum incerci sa eviti tot timpul atunci cand esti pus in dificultate si incerci sa schimbi subiectul. Avand in vedere ca o arzi ocazional gen psihologul wannabe, cam ce crezi ca spune asta despre tine?
Nu am spus ca eu sunt Isaac Newton ci doar ca-i imbratisez studile privind Apocalipsa, si asta e o chestie de intelegere, dar acceptam incercarea ta de ironie vulgara, atat poti tu. In privinta pocaintei, nimeni nu te obliga sa-ti ceri iertare pentru o crima pe care nu ai facut-o dar tu nu-ti ceri scuze nici pentru jignirile pe care le faci pe aici pe net. Asta arata ce fel de caracter ai, problema este doar a ta, poti sa te pocaiesti sau nu, nu eu sunt judecatorul tau.
Da,multi mistici i-au imbratisat si profetiile lui nostradmus, si s-au inselat, altii mistici au imbratisat calendarul mayas
) imprastiind prin lume prostia cu sfarsitul lumii care ar fi trebuit sa vina in 2012 pentru ca, calendarul mayas s-a sfarsit si atunci r fi trebuit sa vina I.H. sau zeul biblic care si-ar fi aratat mania fata de hoti si dragostea fata de, ma rog restul, e se pare ca mayasi au socotit gresit, acum ete si Newton se pare ca, a socotit el ceva si prin anul 2060 daca nu ma insel sigur, dar sigur, ca vorba aceea, este om de stiinta, si oamenii de stiinta nu gresesc nici odata
) ar trebui sa se produca ceva, nu stiu, poate castiga cineva la loz in plic 666( sase sute saizeci si sase de milioane de euroi) cred ca in anul 666 oamenii au facut pe eii, so fi aratat aghiuta la fata? si printre cei care - i imbratiseaza studile privind apocalipsa (printre care si tu)asteapta de pe acum cu nerabdare sa viana anul ala 2060, sunt sigur ca si Newton o sa se insele ca si predecesorii lui, viata o sa-si vada de ale ei, iar cei 4 ingeri care stau in cele 4 colturi/unghiuri, ale planetei terra o sa se raszgandeasca.
Ce creator si-ar distruge propria creatie, deci d-zeu ne-a creat pentru ca apoi sa ne distruga, sa ne arunce in focul cel vesnic, asta nu este un comportament demn de o fiinta divina, ci un comportament al unui zeu care are si un nume -YAHWE- la care inca se inchina peste un miliard sau 2 de persoane ''atat e de mare puterea credulitatii naive cu care multi oameni acepta cele mai fanteziste invataturi ale popilor''cum spunea Leo Taxil calugar iezuit.
)
Tu vb de o cheste de intelegere, daca ti-as da un fragment sa-mi identifici adverbele nu stiu daca treci de nota 3, sau o problema de fizica de clasa 6, hm,si tu vb de apocalipsa, ca, acolo este chestea de intelegere, si tu ai inteles-o, restul is naivi pentru ca nu o inteleg, caci este vb de niste simboluri, bla, bla.bla.i-mi place ca batii campi ca si profetii care au scis apocalipsa.