| Katherine20 a întrebat:

Am niște nelămuriri : De a creat Dumnezeu iadul ca fiind un loc plin de chin, tortură etc? Adică, știu am auzit de chestia că nu Dumnezeu ne trimite acolo, că fiecare alege unde să meargă după felul cum și-a trăit viața pe pământul acesta si asa mai departe. Dar totusi... mi se pare foarte crud. Sunt persoane care nu cred în Dumnezeu de exemplu, dar sunt niște persoane bune, de treabă, ajută oamenii din jur etc doar că pur și simplu nu cred în El.(cunosc 2 persoane de genu) Si doar pentru asta o să fie chinuiti vesnic in cele mai oribile moduri? Sau nu neaparat ateii, la fel și cu musulmanii, budistii sau mai stiu eu ce alte religii, sau oamenii pe care nu prea i-a atras credinta. Stiu că în Rai se poate ajunge doar prin Isus Hristos și după felul cum ne trăim viața pe acest pământ. Dar totodata mă gândesc si la urmatoarele lucruri : Se zice că Dumnezeu e Dragoste, de fapt chiar dragostea supremă care iubeste absolut orice om din lumea asta. Dacă de exemplu un terorist musulman omoară pe un om, toti am zice că ce om oribil, fără suflet etc. Dar totusi, dacă stăm să ne gândim, iadul descris de Biblie e de 100 de ori mai rău ca orice crimă sau tortură din viața asta, pentru că e veșnic si asa mai departe. Si totusi Dumnezeu trimite oamenii care pur si simplu nu cred în El sau altă religie acolo. Si tot despre El se spune că e binele absolut. straight face Păi cum vine asta? De ce nu ar putea să zicem ca Dumnezeu să distrugă iadul dacă ne iubeste asa mult? Da, stiu că pe lângă dragoste, Dumnezeu mai e și un foc mistuitor cum scrie în Biblie dar pur si simplu nu pot să înțeleg cum un Dumnezeu plin de dragoste poate să trimită niște simplii oameni acolo. Eu personal, nu aș trimite nici pe cel mai mare păcătos om din lume în asemenea loc, darămite pe niște persoane care au suflet bun, dar au alte păreri si crezuri.

49 răspunsuri:
| Kandia15 a răspuns:

Pai oamenii pe care ii trimite acolo sunt oameni care pursi simplu nu ar putea trai vesnic in iubire. Nu stiu ce sa zic. Asta e parerea mea. Pentru unii ar fi o tortura ( de exemplu pentru sadici, care adora durerea)

| VelaJohnny a răspuns (pentru milan9):

Tocmai am scris mai sus de treaba asta, Milan, am explicat-o. De ce nu citesti atent? Solomon nu era un nebun sa vorbeasca prostii. Daca a spus ca cei drepti si cei nedrepti au parte de acelasi lucru, inseamna ca are dreptate. A primit intelepciune de la Dumnezeu, deci vorbea din cunostinta lui. Off off, Milane...

| milan9 a răspuns (pentru VelaJohnny):

Spuneam: "Ecclesiastul 9, 5 din BIBLIE prezintă doar UN CONTRAST ÎNTRE DOUĂ PUNCTE DE VEDERE DIFERITE: cel uman, (greşit) ŞI CEL SACRU, spiritual! Acest contrast este prezentat sub forma unei DEZBATERI ce are loc în mintea autorului. Ecc. 9, 5 exprimă o concepţie greşită, străină de Dumnezeu!"

Este doar o intrebare retorica proprie lui Solomon, provocata de teama de moarte. Se refera strict la partea BIOLOGICA.

Toti suntem muritori. Aceasta este framantarea pur umana (partial gresita) a lui Solomon: Ecclesiast 9, 2 - "Căci toţi au aceeaşi soartă: cel drept ca şi cel păcătos, cel bun ca şi cel rău, cel curat ea şi cel necurat, cel ce aduce jertfă ca şi cel ce nu aduce, cel bun ca şi cel rău, cel ce jură ca şi cel ce cinsteşte jurământul."

Vezi greselile din atitudinea lui Iov in fata lui Dumnezeu. Sunt CUVINTE ALE BIBLIEI, dar asta nu inseamna ca are dreptate. NU SUNT cuvintele lui Dumnezeu!

| Codeine a răspuns:

Dumnezeu isi arata dragostea si mila fata de noi,faptul ca el ne ofera iertare daca cerem si ne caim, faptul ca ne da o noua zi in viata desi ii intoarcem spatele,ne batem joc de viata noastra,unii ajung la fapte extrem de rele, e o dovada a iubirii si a milei Lui,El te asteapta sa te indrepti,sa te ierte, sa-L accepti in viata, El are puterea de Creator asta inseamna ca teoretic iti poate lua viata intr-o secunda fara sa iti dea sansa la "spalarea pacatelor", dar cum zice si in biblie Dumnezeu a iubit asa mult oamenii in cat si-a dat propriul fiu pentru pacatele lumii sa fie iertate si de aici faptul ca ateii ajung in Iad desi is buni, ei fac un pacat capital, unii dintre ei, acela fiind blasfemia si bataia de joc asupra Divinitatii acest pacat zice si in Biblie nu se poate ierta, un alt motiv care toti il au in comun e negarea existentei in Biblie scrie asa " Iisus i-a zis: Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine. Dacă M-aţi fi cunoscut pe Mine, şi pe Tatăl Meu L-aţi fi cunoscut; dar de acum Îl cunoaşteţi pe El şi L-aţi şi văzut." Dumnezeu s-a aratat pe pamant teoretic, deci e oarecum o negare asupra Creatorului. La Judecata Dumnezeu reprezinta Drepatea sa-i zicem aspra, atunci El iti arata filmul vietii tale si iti explica toate greselile, Dumnezeu ne iubeste, in Biblie scrie "cere si ti se va da" cheia Raiului e iertarea si indreptarea.Cum sa ajungi daca nu ceri iertare pentru relele facute fata de tine si de aproapele tau? Cand un om alege sa fie spre de exemplu criminal el va fi judecat sa zicem din punct de vedere moral, nu poti trimite un criminal in acelasi loc cu un om care L-a adus pe Dumnezeu in viata unor oameni astfel schimbandu-le viata, salvand vieti etc si liberul arbitru asta face, Dumnezeu iti pune pe tava Biblia,"instructiuni" pentru a ajunge in Rai, El iti spune tot, El te-a facut dupa chipul si asemanarea ta asta inseamna ca ai propria constiinta si putere de a alege si de a crea ceva. Pentru mai multe nelamuriri ma poti contacta in privat aici nu pot lasa foarte mult si explicat sofisticat.

Nu ai nici o dovada in acest sens, ca Solomon a exprimat vreo conceptie straina de Dumnezeu. Scrie undeva treaba asta? Daca nu scrie, de ce interpretezi? Nu scrie ca e gresit, ca e stran de Dumnezeu acele cuvinte, nu este. Nu desconsidera vreo parte a Bibliei din cauza interpretarilor, sacrifici mesajul Bibliei. E adevarat, in Eclesiastul 9:2 treaba aia. Daca nu se intampla acelasi lucru si cu cei buni, si cu cei rai, atunci de ce Isus a fost in iad? Un om drept, cel mai drept, fara nici o pata a avut aceeasi soarta cu cei rai.

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Ecclesiast 9, 2 exprima doar o teama a lui Solomon, un moment de deruta (la fel ca si in cazul lui Iov- momnet in care si Iov s-a exprimat gresit, neinspirat).

Deruta lui Solomon era cauzata de multi factori: teama de moarte, necunoasterea reala a ceea ce wse intampla cu sufletul omului dupa moarte, necunoasterea faptului ca restaurarea si salvarea aveau sa fie pregatite prin venirea lui Dumnezeu Fiul.
Daca s-ar fi cunoscut toate aceste lucruri atunci nu ar mai fi fost necesara Revelatia din Noul Testament. Dar aceste lucruri esentiale nu erau cunoscute lui Solomon- din acest motiv si deruta -IDENTICA cu aceea a lui Iov.
Biblia nu trebuie citita cu "ochelari de cal". Riscul va fi acela de a nu mai putea diferenta intre multiplele planuri ale textului: uman-DIVIN, denotativ- conotativ, etc...

- "Căci toţi au aceeaşi soartă: cel drept ca şi cel păcătos, cel bun ca şi cel rău, cel curat ea şi cel necurat, cel ce aduce jertfă ca şi cel ce nu aduce, cel bun ca şi cel rău, cel ce jură ca şi cel ce cinsteşte jurământul."

| citrixma a răspuns:

Îmi permit să îți răspund nu Dumnezeu te va judeca ci faptele tale, acelea te vor judeca, practic te vei judeca tu singură, Dumnezeu e foc mistuitor, pentru cei răi este de nesuportat pentru cei buni este pace, chipul lui Dumnezeu este în fiecare din noi, și noi suntem făcuți după chipul lui Dumnezeu, adică sufletul tău este după chipul lui Dumnezeu, totul depinde de tine cum vrei să fi, Focul acela din iad nu e un foc material, este foc necreat și nu este materie.

| Μădă0611 a răspuns (pentru anonim_4396):

Orice om care nu crede in Dumnezeu e ateu. Si Hindusii sunt tot un fel de atei numai ca ei cred in alti zei.

Ocolesti un subiect important, dar care are cheia la subiectul de fata, insa cheia nu ar deschide usa care sustine afirmatia ta, ci afirmatia Bibliei. Intreb din nou, Milan, de ce Biblia spune ca Isus a fost in iad? Ce explicatie gasesti pentru afirmatia asta? „Ăăăă, Pavel exprimă în acest context un punct de vedere lumesc, necreștinesc". Unde scrie legat de Eclesiastul 9:2 ca Solomon isi exprima teama? Scrie in vreun verset treaba asta? Daca nu scrie, inseamna ca nu e vorba despre vreo teama a lui si punct. De ce interpretezi fara un fundament solid? Despre Iov este scris ca nu s-a exprimat corect, insa despre Solomon scrie undeva in Biblie ca uneori vorbea prostii? Nu, scrie ca a primit intelepciune de la Dumnezeu, astfel ca a cunoscut multe lucruri. Zici ca nu a avut cum sa cunoasca Solomon ce se intampla cu „sufletul" dupa moarte si despre Mesia (aici aberezi de-a binelea, tatal lui, David a fost profet si a profetit despre Mesia, Isus. De asemenea, de la fondarea Israelului asteptarea lui Mesia era vie in inimile israelitilor). Daca Dumnezeu i-a dat intelepciune de la el, pentru a deveni intelept Solomon, poti spune ca a vorbit prostii legat de lucrurile ce au legatura cu spritualitatea? Cum Ioan a putut sa vorbeasca despre asta, primind viziuni in cartea Revelatia, asa si Solomon a primit intelepciune si si-a exprimat-o si in scris.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Μădă0611):

"Orice om care nu crede in Dumnezeu e ateu"... vezi explicatia de mai sus legata de "Dumnezeu" vs "dumnezei" vs "zei".

"Si Hindusii sunt tot un fel de atei numai ca ei cred in alti zei"... cand vine vorba de zeii altor religii, oarecum poti sa zici ca si crestinii sunt atei, si hindusii sunt atei, etc deoarece nici ei nu cred in alti zei. Asta insa nu-i face tocmai atei.

Asa de amuzament daca vrei sau de a le da un exemplu credinciosilor, ok, poti sa zici ca un crestin sau un hindus e "ateu" cand vine vorba de alti zei dar cam atat. Ei nu sunt atei in adevaratul sens al cuvantului deoarece ei cred in niste zei.

| danay72 a răspuns:

Nici Dumnezeu nu ar trimite oamenii în iad.De fapt în Biblie, iad se refera la distrugerea eterna, nu chin veșnic. Apocalipsa 21:8spune clarge ca se referă la moartea a doua, adică fără dreptul de a mai fi înviat. Iar Ieremia 7:31 arata clar ca nu era de acord ca evreii sa își arunce copii în foc, nici nu i se suise asa ceva în inima.Ai zis bine, Dumnezeu este iubire și nu ar face asa ceva niciodată.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Daca un crestin pacatuieste si un necrestin face fapte bune, cine face de fapt voia tatalui ceresc? Iar iadul inseamna parasire de Dumnezeu si alegerea caii pacatului, deci cine e de vina? Daca in trafic nu respecti semnele de circulatie, nu ajungui la spital ori la morga? Asa si in credinta. Ti se spune ce sa faci si ce sa nu faci. Daca esti incapatanat, Dumnezeu nu te obliga fiindca atunci ai spune, pai sigur, avea dreptate satan, ca Dumnezeu e tiran, atotputernic si ne obliga. Daca te lasa liber, ca de ce, a facut iadul? Nu el l-a facut ci acela care-i aduna pe cei ce-l slujesc. Pe pacatosi.

| Iremm a răspuns:

Dumnezeu nu vrea ca oamenii să intre în iad, pentru că iadul nu a fost creat pentru oamenii, ci pentru cel rău și pentru îngerii lui. Dumnezeu îl iubește și pe cel mai păcătos om din lume. Îl iubește mai mult decât Îl iubesc sfinții pe El. Dumnezeu este bun, dar și drept. Un mare păcat împotriva Duhului Sfânt( păcatele împotriva Duhului Sfânt sunt de neiertat) este: Încrederea nesocotită în bunătatea lui Dumnezeu,, care te face să săvârșești fără contenire păcate, socotind că Dumnezeu te va ierta chiar dacă nu te îndrepți.

| HealthyApple a răspuns:

Iadul nu este foc.
Gandeste-te asa:
Sunt sigur ca ai facut macar odata un pacat care dupa ti-a parut rau, in special sau nu neaparat, si te-a mustrat constiinta.
Mustrarea de constiinta de infinit de ori mai grea.

| HealthyApple a răspuns (pentru treywa):

Dumnezeu e iubire. Asta e cert.

| HealthyApple a răspuns (pentru VelaJohnny):

Daca ar muri sufletul pacatos, ar fi prea usor. Iadul ar fi mustrarea de constiinta la puterea infinit :/

| Moldovan_Dana_1998_gUc5 a răspuns:

Katerine20,
Gandeste-te:cineva omoara un om si acel criminal mai apoi este dus la un judecator si judecatorul zice:"A, da...ai gresit, dar nu te voi pedepsi.Cum ti s-ar parea un asemenea judecator? Nedrept! Deci daca un judecator face dreptate, cu cat mai mult Dumnezeu, care ni se spune ca sta pe scaunul Lui ca un judecator drept(Psalmul 9:4)?!
Nu-i de ajuns sa-ti ceri iertare... daca te duci la un judecator si-i spui:...Da, dar stii, chiar imi pare foarte rau!", n-o sa te lase pur si simplu, ci te va pedepsi.Insa daca cineva plateste pedeapsa in locul tau, judecatorul poate zice"da, e vinovat, dar cineva i-a platit pedeapsa" Asta a facut Cristos pentru noi.Trebuie sa ne punem increderea in El ca fiind Singura Cale catre Tatal.

| Moldovan_Dana_1998_gUc5 a răspuns (pentru Matthew1995):

Sa crezi ca nu exista Dumnezeu, este mai greu decat sa crezi ca exista. Daca esti ateu, crezi ceea ce din punct de vedere stiintific este imposibil:-nimicul produce totul-materia lipsita de viata regenereaza viata-hazardul genereaza acordul fin-haosul genereaza informatia-inconstientul produce constiinta-irationalul produce ratiunea.

| Matthew1995 a răspuns (pentru Moldovan_Dana_1998_gUc5):

In primul rand, vreau sa clarific ceva. Eu nu am mentionat niciodata ca ''Cred ca nu exista Dumnezeu'', eu spun ca ''Nu cred in existenta lui''. Aceste lucruri sunt doua lucruri total diferite.
Una e sa spui ''Cred ca nu exista'' si alta e sa spui ''Nu cred ca exista''. Atunci cand o spui pe prima inseamna ca esti sigur de asta, dar la a doua, arati ca este opinia personala si spui ca nu esti sigur de asta.
Si in al doilea rand, eu nu sunt ateu, sunt agnostic. Este adevarat ca in trecut ma consideram ateu, dar am ajuns la concluzia ca unele lucruri sunt reale si altele nu. Am inceput sa cred in anumite lucruri, dar in acelasi timp, parerea mea despre altele a ramas neschimbata, asa ca te rog frumos, nu-mi pune eticheta ca sunt ceva, cand eu sunt altceva.
Multumesc frumos.