| Purec a întrebat:

De ce sa nu credem in zeul persan Ahura Mazda? Este o religie mai veche cu minim 600 de ani decat religia crestina, fiind religia de la care crestinismul a imprumutat cele mai multe lucruri. Deci de ce Dumnezeu si nu Ahura Mazda?

Invierea in zoroastrim
Zoroastrismul este un sistem filosofic initiatic si o religie straveche care au fost intemeiate si propovaduite de profetul Zarathustra (sau Zoroaster) in Persia, in Antichitate, incepand cu secolul VI i.Hr. Punctele cardinale ale dogmei persane sunt asemanatoare cu cele ale crestinismului: exista un singur Dumnezeu, Ahura Mazda, atotputernic, imuabil si incognoscibil, creatorul Universului, al adevarului si al ordinii, aflat in antiteza cu Angra Mainyu (sau Ahriman) - raul, haosul si dezordinea. Conflictul dintre cele doua divinitati ajunge sa cuprinda intreg Universul (recent, intr-o forma simplista, acest conflict a fost evocat in jocul video "Prince of Persia", din 2008), iar omenirea, care beneficiaza de liber arbitru, are un rol activ in desfasurarea acestuia: prin fapte bune, credinciosii asigura fericirea generala si impiedica propagarea haosului si a raului. In cele din urma, Creatorul bun il va invinge pe Ahriman, moment in care timpul se va opri, iar Universul va cunoaste un proces de renovare: toate sufletele se vor reuni cu Ahura Mazda in Paradis.Acel moment final, escatologic, cunoscut in zoroastrism drept Frashokereti, va fi marcat de venirea unui Mantuitor, Saoshyant, care, prin sacrificiul sau, va invia mortii, va purifica Universul si va aduce Paradisul

12 răspunsuri:
| MortemAeternum a răspuns:

Da este o asemanare frumoasa cu crestinismul. Dar acum Ahura Mazda este mort, nimeni nu mai crede in el. Avand in vedere ca in Dumnezeul crestin cred milioane de oameni, asta il face viu. Faptul ca nimeni nu mai crede in acest Ahura Mazda, este o dovada ca nu a existat niciodata, daca se va intampla la fel si cu crestinismul atunci va fi o demonstratie ca acest Dumnezeu (YHWH), nu a existat niciodata.

| Purec explică (pentru MortemAeternum):

Ok, dar daca Crestinismul se bazeaza pe ideile acelui Ahura Mazda, care cum spuneai tu este mort? nu inseamna ca si crestinismul este intr-o eroare? E doar o versiune cosmetizata si adaptata a unei religii stravechi. E putin mai colorata si gata e buna? Si mai mult de atat, am gasit si cate ceva despre o religie de acum 18000 de ani, bazata cam pe aceeasi filozofie. Din pacate inca nu am reusit sa obtin date exacte despre ea, si prefer momentan sa nu comentez. Ceea ce am vrut sa aduc in discutie, e ca ideile crestinismului, nu au aparut odata cu aceasta religie, ele au existat cu ceva timp inainte. Ceva interesant mii s-a parut faptul ca si in Zoroastrismul apare razbunarea zeului suprem, dar spre deosebire de potopul crestin, este vroba despre " Foc din cer", mai exact eruptia unui vulcan

| sabin89 a răspuns:

Uite, mi-ai dat o idee buna. Mai ales ca eu am o masina Mazda si merge bine. Incep sa cred ca Ahura Mazda vegheaza asupra bunului mers al maş... asta, bunul mers al lucrurilor. Bine ca mi-ai deschis mintea sa inteleg.

| Archdaemon a răspuns:

Mai bine nu crezi in nimic e mai simplu

| Popcorncubranza a răspuns:

Nu stiu ce credeti, dar eu cred ca nutela e delicioasa.

| amoramor a răspuns:

Tu personal, in care crezi?

| Purec explică (pentru amoramor):

Personal nu cred in niciunul dintre ei, dar daca ar fi sa cred, logica imi spune ca as alege religia mai veche. Avand aceeasi filozofie, este mai probabil sa fie reala cea care este mai veche nu?

| amoramor a răspuns (pentru Purec):

Da, asa este. Personal, recunosc ca nu am auzit despre Ahura Mazda pana acum, am citit putin despre, e foarte interesant, mi-a captat atentia si cu siguranta voi acorda mai mult timp acestui subiect. Chiar aseara am vazut un documentar despre Cruciade, stiam decat sfarsitul lor, dar aseara am vazut ce s-a intamplat si cumwinking.
Excelenta intrebare!

| reihiuke a răspuns (pentru Purec):

Personal nu cred in niciunul dintre ei, dar daca ar fi sa cred, logica imi spune ca as alege religia mai veche. Avand aceeasi filozofie, este mai probabil sa fie reala cea care este mai veche nu?

Asa este. Dar religia si invataturile date pe mana maselor, se degradeaza in timp. Prin urmare, daca ai gasi niste texte care ar fi de la inceputul religiei, ar ajuta la evolutia spirituala. Se poate conserva asta in sculptura si in opere de arta. Dar nu mai avem capacitatea necesara sa le putem studia de unii singuri si sa le intelegem. Ele sunt facute tocmai pentru a supravietui scrierii, care poate fi modificata oricand. Apoi o anumita forma de religie poate ajuta un om si alta nu. Daca esti un om mental si rational, dar totusi isi dai seama ca omul nu este ceea ce ar putea fi si ca el poate dobandi mult mai multe capacitati decat are, crestinismul nu te-ar ajuta cu nimic. Credinta mai mult te va incurca. Altul care e mai sentimental, un crestinism autentic l-ar ajuta. Amandoi se pot dezvolta si pot ajunge in acelasi punct.

| aL3xzz a răspuns:

Pai uite un argument dc nu as crede in zeul lor. la invins zamolxe a nostru de 3 ori in razboi happy