| riTeS03 a întrebat:

Exista vreo persoana interesata de un partener pentru exegeza biblica in special N.T?

Răspuns Câştigător
| EestiSodalane a răspuns:

Ah daca vrei discutii putem discuta.

19 răspunsuri:
| EestiSodalane a răspuns:

În ce sens partener de exegeză? Adică pur și simplu de purtat o conversație?

| riTeS03 explică (pentru EestiSodalane):

Exegeza inseamna intelegerea sensului textului biblic, o interpretare a versetelor, o explicatie.

| EestiSodalane a răspuns (pentru riTeS03):

Știu ce înseamnă exegeză. Partener nu înțelegeam ce înseamnă.

| riTeS03 explică (pentru EestiSodalane):

Caut pe cineva cu care pot discuta anumite parti din scriptura, da.

| doctorandus a răspuns:

Adică tu cauti pe cineva sa-l convertesti la religia ta. Nu, multumesc, nu am nevoie.

Ia spune: din ce secta faci parte? Esti neoprotestant sau New Age? Aderi la dogmele unei biserici anume sau esti freelancer?

| riTeS03 explică (pentru doctorandus):

Nu caut sa convertesc pe nimeni, ci doar sa vad diferite opinii. Sunt Ortodox. E rau sa putem discuta intre crestini?

| doctorandus a răspuns (pentru riTeS03):

Mihăilă, Alexandru (2016). „Contactul cu Biblia ca premisă pentru hermeneutica biblică ortodoxă". În Ioniță, Alexandru M. Interpretarea Biblică între Biserică și Universalitate: perspective interconfesionale. Studia oecumenica. Andreiana. p. 155. ISBN 978-973-595-948-7. Accesat în 22 august 2023. "Un aspect mai puțin cunoscut este faptul că Biserica Ortodoxă a interzis laicilor să citească Biblia în cadrul unui sinod care a primit acceptul tuturor celor patru scaune patriarhale de atunci. În faimoasa Mărturisire de credință a patriarhului Dositei II Nottara al Ierusalimului, aprobată de Sinodul de la Ierusalim din 1672, la prima întrebare li se interzice celor fără instruire teologică specială (deci laicilor) să citească Biblia.17 Cu siguranță motivul acestei interdicții a fost teama de răstălmăcirea învățăturii de credință, mai ales că în secolul anterior izbucnise în apus Reforma, iar efectele ei erau în creștere.
17 I.N. Karmires, Ta dogmatika kai symbolika mnēmeia tēs orthodoxou katholikēs Ekklēsias, vol. 2, p. 768."

Asa, si a fost gresit. Asta nu inseamna ca teologia este stricata. Iisus spune Ioan 5:40 "Cercetaţi Scripturile, că socotiţi că în ele aveţi viaţă veşnică. Şi acelea sunt care mărturisesc despre Mine."
Astazi esti liber si nimeni nu iti interzice sa citesti Biblia, faptul ca unii o fac si inteleg lucruri gresite din ea e adevarat, dar asta nu inseamna ca nu poate oricine sa o citeasca. Ce relevanta are articolul citat de tine cu subiectul de fata? Vrei sa spui ca biserica ortodoxa nu te lasa sa citesti Scriptura? Te rog sa te duci intr-o biserica astazi si sa intrebi orice preot si o sa vezi ca o sa te incurajeze chiar sa citesti.

Si chiar te rog sa-mi spui unde mai exact ai accesat? distribuie link-ul

Bisericile ortodoxe nu au anulat niciodata această decizie.

Aparent habar n-ai cum merg regulile canonice, cine da canoane pentru cine. Canoanele nu sunt anulate sunt doar acceptate sau nu si folosite sau nu =) Arata-mi ce biserica ortodoxa contemporana are in lista hotararilor canonice ca aceasta hotarare ramane valabila sau trebuie aplicata?

Meh, ASCOR-istii știu ca nu au voie ca citeasca Biblia fara a cere permisiune din partea duhovnicului.

Sunt parte ASCOR, inca n-am intalnit preot care sa imi interzica sa citesc Biblia. Te bazezi doar pe auzite sau ai trait ceva din toate astea?

Scuze ca-ti spun dar pare ca doar ai auzit niste lucruri si le dai mai departe, nici macar nu poti sa-mi dai linkul sa-l accesez, pare ca nu ai citit deloc sursa.

Dap, am avut colegi ASCOR-isti care m-au intrebat cine mi-a dat permisiune sa citesc Biblia. Si mi-au explicat treaba cu duhovnicul.

Foloseste Google, deoarece TPU nu sustine pirateria.

Presupun ca ai folosit wikipedia, tin sa te informez ca wikipedia nu e folosita in niciun studiu academic sau lucrare academica ca sursa bibliografica pentru ca autorii articolelor sunt necunoscuti si se pot strecura informatii eronate. Iti recomand sa cauti macar pdf carti despre subiect sau articole despre acel sinod ca sa ii intelegi contextul si de ce au luat anumite hotarari si pe cine vizau mai exact.
Astazi sa stii ca nu exista nici o hotarare care sa fie valabila si sa interzica citirea Bibliei. Iar cel putin la ascor constanta nu se practica astfel de lucruri. Personal desi sunt de acord ca unii inteleg gresit multe versete nu consider ca e corect sa-i interzici cuiva astfel de lucruri, teolog fiind. Cunosc in schimb duhovnici care nu dau voie la citirea psaltirii pentru ca, zic ei, o sa fii mai ispitit decat de obicei, ceea ce e, iarasi, discutabil, dar aceasta interdictie nu are legatura cu continutul sau invatatura teologica pe care o poti desprinde din psalmi.

Mai pe sleau: cu exceptia unor teologi specializati in studiul Bibliei, studiul Bibliei nu este o preocupare a credinciosilor ortodocsi. De ce? Pentru ca opinia bisericilor ortodoxe este ca Biblia este greu de interpretat, iar teologia lor nu se bazeaza pe Sola Scriptura.

Cea mai mare parte a teologiei ortodoxe a fost creata după ce se incheiase scrierea Bibliei. Multe din dogmele ortodoxe nu apar in Biblie, ci au rezultat din certurile între teologi.

Majoritatea ortodocsilor saruta Biblia, dar nu o citesc. Ei cred ca Biblia este un obiect care-i protejeaza, nu o carte care trebuie citita.

Tin sa te contrazic, in primul rand, cunosc personal credinciosi "de rand" care citesc Scriptura. In al doilea rand, toate dogmele bisericii ortodoxe au baza biblica, fiecare sinod mai ales Sinoadele Ecumenice au adus argumente biblice pentru a indrepta erorile la care ajungeau altii prin interpretarea versetelor gresit. Teologia ortodoxa nu e doar "Sola Scriptura" si pot sa-ti zic ca am observat si cum protestantii nu sunt "Sola Scriptura" pentru ca si protestantii apeleaza la niste exegeti invatati cand au dubii cu anumite versete. Noi doar o numim traditie, voi poate o numiti altfel dar in esenta e acelasi lucru: cand dam de o problema si cineva nu este lamurit pe o problema biblica vine majoritatea cu argumente logice bazate pe Scriptura, astfel daca cineva greseste poate fi indreptat.

Întrebări similare