Nu. Eu cred in Dumnezeu. Dar ma iau dupa Einstein ca Dumnezeu nu poate interveni in functionarea legilor naturii. Asa ca e pueril sa te rogi ca Dumnezeu sa-ti indeplineasca dorinte.
„Cercetarea științifică se bazează pe ideea că tot ceea ce are loc este determinat de legile naturii și, prin urmare, acest lucru se referă la acțiunile oamenilor. Din acest motiv, un cercetător nu va fi înclinat să creadă că evenimentele pot fi influențate de o rugăciune, adică de o dorință adresată unei ființe supranaturale. Totuși, trebuie să recunoaștem că cunoașterea noastră reală a acestor legi este doar imperfectă și fragmentară, astfel încât, de fapt, credința în existența unor legi fundamentale cuprinzătoare în natură se bazează și pe un fel de credință. Totuși, această credință a fost în mare măsură justificată până acum de succesul cercetării științifice. Dar, pe de altă parte, oricine este serios implicat în urmărirea științei devine convins că există un spirit manifestat în legile universului - un spirit cu mult superior celui al omului, și unul în fața căruia noi, cu puterile noastre modeste, trebuie să ne simțim umili. În acest fel, urmărirea științei conduce la un sentiment religios de un fel special, care este într-adevăr destul de diferit de religiozitatea cuiva mai naiv."[42]"
Einstein, Albert; Dukas, Helen; Hoffmann, Banesh; Rosenkranz, Ze'ev (2016) [1981, 1979]. Albert Einstein, the Human Side : Glimpses from His Archives. Princeton, NJ: Princeton University Press. pp. 32–33. ISBN 978-1-4008-4812-6. OCLC 979881838.
Ce fel de Dumnezeu e ala care e prea slabanog si impotent sa nu poata interveni in functionarea legilor naturii?
Legile naturii=Legile lui Dumnezeu. Dumnezeu nu-si poate incalca propriile legi.
Daca Dumnezeu ar trebui sa-si incalce propriile legi ar insemna ca nu le-a gandit bine dinainte. Ar fi doar un carpaci. Ideea respectiva este o ramasita din paganism: zeii pagani indeplineau dorinte.
Deci un Dumnezeu care indeplineste dorinte si face miracole este un zeu pe tipic pagan. Iudaismul si crestinismul nu s-au desprins complet de paganism.
Dacă Dumnezeu nu-si poate încalca proprile legi înseamnă că nu e omnipotent. Un adevarat Dumnezeu omnipotent ar avea putere, libertare și autoritate până și asupra proprilor legi. Iar ideea că SINGURUL motiv pentru care ai încălca proprile legi este pentru că nu le-ai gândit bine este absurd. Există multe alte motive pentru care ai încălca propriile legi, chiar și dacă ele sunt perfecte. Un suveran cu adevărat liber este unul care face și desface legi, unul care are puterea și libertarea să facă excepții de la propriile legi, nu unul care se închistează singur în propriul lui sistem.
Ce zici tu este in schimb zeul pagan. Zeus odată ce hotara o soarta nici el nu o putea schimba. Asta e paganismul de fapt, religia in care soarta este mai puternica pana și decât propriul ei făuritor. Dumnezeu nu trebuie să-și încalce propriile legi, ci poate. E o diferență. Nu pentru că trebuie ci pentru că pot.
Ideea de Dumnezeu omnipotent este nebiblica, deoarece in Biblie scrie clar ca Iehova nu poate invinge o armata care are care de fier.
Poti crede intr-un Dumnezeu omnipotent, dar ala nu e Dumnezeul Bibliei.
Biblia are niște credințe teologice pe care Biserica nu le împărtășește.
Acel verset nu se referă la puterea stricto sensu a lui Dumnezeu. În primul rând în Judecatori 4 si 5 e clar că Dumnezeu poate înfrânge care. În al doilea rând în Facerea se spune că Dumnezeu a creat întregul univers. Ideea că poți crea universul din nimic dar nu poți înfrânge o armată în epoca de bronz arată că interpretarea ta e greșită și în non-conconrdanță cu restul textului.
Contradictia nu e a mea, e a Bibliei. Iar la inceput Yahweh nu era Creatorul lumii, ci un zeu tribal. La fel cum alte triburi aveau alti zei.
Deci: Biblia nu e coerenta, nici macar nu e o carte, ci o colectie de carti diferite, ale unor autori cu conceptii diferite.
De exemplu, Cartea lui Iov nu se refera la poporul lui Israel, si nici la Mesia. Ce cauta in Biblie? Nu stiu. In orice caz, punctul ei de vedere este ca doctrina profetilor (bine faci, bine gasesti) este mincinoasa.
De ce au fost incluse in Biblie Ecleziastul si Cantarea Cantarilor? Ele de fapt ar fi carti eretice.
A, da, Yahweh avea si o nevasta.
Da, iti schimba caracterul, te defocalizeaza de pe peopria persoana si te focalizeaza pe Creatorul nostru si cand uitt sa iti mai plagi de mila esti mult mai fericir. Si te ajută sa nu-ti mai Idolatrizezi propriile dorinte, sa te conectezi cu dorintele Creatorului pentru viata ta.
Rugăciunea înseamnă o modificare actualului plan divin a lui Dumnezeu, de exemplu daca Satana sa r ruga lui Dumnezeu să îl ierte ce ar face Dumnezeu? Iisus daca era ascultat de Dumnezeu și salvat de la crucificare, ce se întâmplă?
Nu asta înseamnă rugăciunea. Rugaciunea are rolul de a te apropia de Dumnezeu, nu de a schimba lumea exterioară. Dacă Satana s-ar ruga sincer sa fie iertat atunci ar fi iertat.
Când este făcută cu credință.
Până și legiunea de demoni care pusese stăpânire pe un om, au rugat pe Domnul Isus să nu-i trimită la moarte, ci să-i trimită în turma de porci din apropiere. Și Domnul Isus i-a ascultat și le-a îndeplinit cererea.
Dumnezeu este bun dincolo de imaginația tuturor oamenilor laolaltă. Dar sunt unii care nu recunosc supremația Dumnezeirii nici chiar când ei ajung pe patul morții.
Îngerii aceia răi au cunoscut caracterul Domnului Isus și de aceea au îndrăznit să-L roage, să-I facă cererea. Dar dacă omul nu ajunge să cunoască caracterul lui Dumnezeu, le este cu neputință să-L roage cu ceva.
Dumnezeu este bun și îndurarea Lui ține în veac. De aceea Duhul Sfânt ne îndeamnă să căutăm să cunoaștem pe Dumnezeu. Pentru ca la vreme de necaz să ne încredem în El. Și în vreme de bunăstare, tot Biblia întreabă retoric: "Cine ar putea să mănânce și să se bucure fără El?"
"1. Au ajuns pe celălalt ţărm al mării, în ţinutul gadarenilor.
2. Când a ieşit Isus din corabie, L-a întâmpinat îndată un om care ieşea din morminte, stăpânit de un duh necurat.
3. Omul acesta îşi avea locuinţa în morminte, şi nimeni nu mai putea să-l ţină legat, nici chiar cu un lanţ.
4. Căci de multe ori fusese legat cu picioarele în obezi şi cu cătuşe la mâini, dar rupsese cătuşele şi sfărâmase obezile, şi nimeni nu-l putea domoli.
5. Totdeauna, zi şi noapte, stătea în morminte şi pe munţi, ţipând şi tăindu-se cu pietre.
6. Când a văzut pe Isus de departe, a alergat, I s-a închinat
7. şi a strigat cu glas tare: „Ce am eu a face cu Tine, Isuse, Fiul Dumnezeului celui Preaînalt? Te jur în Numele lui Dumnezeu, să nu mă chinuieşti!"
8. Căci Isus îi zicea: „Duh necurat, ieşi afară din omul acesta!"
9. „Care-ţi este numele?", l-a întrebat Isus. „Numele meu este „legiune", a răspuns el, „pentru că suntem mulţi."
10. Şi Îl ruga stăruitor să nu-i trimită afară din ţinutul acela.
11. Acolo, lângă munte, era o turmă mare de porci care păşteau.
12. Şi dracii L-au rugat şi au zis: „Trimite-ne în porcii aceia, ca să intrăm în ei."
13. Isus le-a dat voie. Şi duhurile necurate au ieşit şi au intrat în porci; şi turma s-a repezit de pe râpă în mare: erau aproape două mii, şi s-au înecat în mare."
Marcu 5:1-13
Demonii n-au cerut iertare, n-au cerut să fie iertați, ci pur și simplu L-au rugat pe Domnul Isus să nu-i chinuiască, și apoi să îi trimită în turma de porci din apropiere.
La rugăciune nu mă bag să-mi dau cu părerea. Dar pupatul și închinatul la icoane și la moaște 95% nu funcționează - poate chiar mai mult.
Multi oameni au nevoie sa creada in ceva, si atunci cand crezi cu adevarat primesti un resentiment cum ca daca te vei ruga chiar se va intampla ceva miraculos, chiar si insignifiant, adica, daca iti merge prost toata ziua si la finalul zilei vei gasi 50 de lei pe jos vei crede ca au functionat rugaciunile tale, ma rog, e doar un exemplu aleatoriu.
Totusi este o energie, ceva interesant, cum ar fi dedeochiul, acum nu stiu e doar o teorie a mea, de exemplu mie mi s-a intamplat sa ma deoache una, pe mine nu ma doare niciodata capul dar niciodata, si in ziua respectiva era una care ma placea si nu prea i-am dat importanta, se holba insistent la mine si dintr-o data m-a lovit fara motiv o durere ingrozitoare de cap, dar asa durere...n-am mai avut.
Da, functioneaza. la nivel de placebo. Nu stiu cand. Depinde de credinta fiecaruia.
Dacă prin rugaciune intelegi apropierea de Dumnezeu atunci da, bineinteles ca functioneaza. Daca intelegi "incantatie magica sa obtin magic ceea ce vreau" atunci nu, pentru ca nu asta e rugaciunea.
Unii oameni consideră că funcționează, iar alții nu.
Mie nu mi se pare că ar funcționa, și nu m-am mai rugat demult (de când aveam vreo 7 ani).
Ea functioneaza. Dar nu te gandi ca problemele iti vor fi rezolvate de catre divinitate in mod direct. Functioneaza la nivel de placebo. Adica tu te rogi sa zicem ca vrei sa ai parte de un job mai bun. Daca esti suficient de credincios in rugaciunea ta mintala, din momentul ala, mintea ta va alege in mod special fiecare alegere si fiecare pas in viata ta, in asa fel incat sa te apropii de rezultatul final dupa care te-ai rugat.
Rugaciunea e o forma de dorinta a mintii tale. Iar pentru mintea noastra, dorinta este ceva pentru care trebuie in mod express sa munceasca.
Asta știu. Adevărul e că nici eu nu m-am rugat de foarte demult.
Depinde si de tine ca persoana. E necesar, doar daca simti nevoia. Nu cred ca merge daca o faci fortat.
M-am rugat o singură dată din câte mai știu eu, la 7 ani când mi-a intrat o creangă în ochi.
Depinde de cine face rugăciunea: "Dacă cineva își întoarce urechea ca să n-asculte legea, chiar și rugăciunea lui este o scârbă." sau "Dacă aș fi cugetat lucruri nelegiuite în inima mea, nu m-ar fi ascultat Domnul." Acestea sunt versete care-ți arată că în funcție de ce fel de om ești (pocăit sau nu) rugăciunea îți poate fi ascultată sau nu. Abia apoi te poți aștepta la un răspuns din partea lui Dumnezeu care poate fi și "nu"(2Sam. 2:16-18) sau "mai așteaptă"(Apoc. 6:10-11).
Functioneaza daca si tu te rogi cu credinta, nu e vreun "cheat code" rugaciunea.
Rugăciunile funcționează daca le faci cu suflet, dar sa nu le faci când ai un eveniment și vrei sa te apropii de El, ci de la început. daca ai nevoie de ajutor, Du-te la biserica, roagă-te, si, si după ce treci peste, te rog sa te rogi sa mergi si după, ca sa ai noroc si prosperitate in continuare
Tot timpul, fiecare rugăciune din inimă și cu credință, nu va fi niciodată uitata. Și va fi ascultată la timpul ei.
DUMNEZEU ARE TREI RĂSPUNSURI: DA, NU, sau AȘTEAPTĂ. Dumnezeu știe ce este bine pentru tine și când.