Mai ales care include cea ne tine in viata speranta la a doua viata, ca cineva te ajuta la greu etc pana la urma multi cred in zeii in nevoia de ajutor, viata de dupa, intelegerea mistica a lumii etc
Cand vine vorba de Dumnezeu, (sau oricare alti zei) nu prea cred ca este o minciuna, ci in schimb o necesitate a firii noastre sa dam un sens vietii, sa credem ca dupa moarte mai exista ceva. Iubim viata atat de mult si vrem sa traim(cu toate ca realizam aceste lucruri cand suntem pe la finalul vietii) in continuare in alta dimensiune de aceea este o necesitate.
Nu aveam raspunsuri la fenomenele naturale si de aceea era necesar un zeu.
Nu stiam sa dam explicatii bolilor, actiunilor, pandemiilor, epidemiilor, fenomenelor paranormale etc... si de aceea era necesar un Dumnezeu.
Era/este necesar sa credem intr-un echilibru, ca mai exista ceva etc.
Cu toate ca sunt ateu, cred ca inventarea unui zeu este o necesitate a omului, prin care, hai sa zicem, ca i se raspandeste cultura imaginii prin minciuni, dar care la randul lor sunt si ele necesare.
Daca minciuna este pe placul omului si contine destul patetism in ea, clar!
Crestinismul are la baza virtutile pasnice si iubirea aproapelui. Acesta religie ocroteste pe cei saraci, jigniti sau asupriti de semenii lor sau de soarta. In plus, mai si ameninta sau premiaza. Este minciuna perfecta!
Se aplica in cazul lui si a demonstrat-o din plin!
Si in cazul ignorantilor, celor care nu pun mana sa studieze sa isi formeze propriul crez! La urma urmei aceeasi intrebare poate fi pusa si in cazul ateismului, poate cineva demonstra ca totul e un "nimic" care a devenit "ceva" ceea ce vedem?
Ai pus problema din ultima intrebarea foarte legitim, just si inteligent, insa situatia este urmatoarea (parerea mea):
Credinciosii afirma ca "ceva" a creat totul, ca ceva tot trebuie sa existe.
Ateii afirma, MOMENTAN, ca tot ce ne inconjoara, noi, universul etc, vine din nimic.
Sunt ateu dar nu pot crede a doua afirmatie, cea referitoarea la creatia universului, insa problema este ca, in timp ce afirmatia credinciosilor va ramane aceiasi si neschimbata, cea a ateiilor/oamenilor de stiinta se va schimba in timp.
Hai sa ne gandim ca acum cateva sute de ani se credea ca soarele si celelalte stele si planete se invart in jurul pamantului pana s-a demonstrat contrariul, tot asa se afirma ca pamantul este plat, pana sa demostrat ca este rotund, si exemple recente ar fi ca acum cateva decenii se crede ca atomul este cea mai mica particula pana cand a fost divizat acum cativa ani etc. Stiinta va oferi raspunsuri insa va cere timp. Acel nimic al oamenilor de stiinta din care reiese universul va fi explicat odata si odata, poate in 10, 50, 150 de ani dar va fi explicat. Stiinta este flexibila si teoriile noi completeaza sau anuleza pe cele vechi, si perimate, in timp ce religia nu.
Toate cele bune!
E adevarat, doar ca ceea ce credem eu si tu deocamdata nu e demonstrat. As putea repeta a doua parte si eu. Faptul ca acum nu poate fi explicata creatia sau existenta unei fiinte extraterestre foarte inteligenta care a creat totul, asta nu inseamna ca peste ani si ani nu se va demonstra ca intr-adevar ca asa e! Tu pleci de la premisa ca peste N ani se va demostra ca nu exista nici o fiinta creatoare in univers, dar daca se demonstreaza ca exista, tu asta nu iei in calcul? Momentul adevarului o sa vina mai devreme pentru tine si pentru mine. O sa devin ateu sigur cand o sa se demonstreze varianta ta, daca o sa fiu in viata! Daca nu, moartea ne va lamuri care din noi a avut dreptate! Nu te incalzeste nici pe tine nici pe mine cu nimic daca peste 100 de ani o sa se faca lumina in cazul asta, o sa fie prea tarziu pentru noi!
Este o posibilitate sa se demonstreaza ceea ce ai afirmat tu, nu zic nu, nu sunt arogant, incapatanat sau atat de naiv sa cred ca nu. Insa cred ca ar fi sanse cam mici sa se ateste o entitate divina creatoare. Textele religioase au plecat de la premise false, au alunecat spre ideologii ambigue demonstrate apoi treptat de stiinta ca fiind invalide. Este posibil ca o entitate divina sa fie explicatia pentru tot cum de altfel ai subliniat si tu, insa avand in vedere ca pilonii religilor au fost "darmati" de explicatiile stiintifice este o mai mare sansa, un procenaj mai ridicat ca explicatiile viitoare sa nu includa o deitate in procesul de formare si creare a universului.
In fine, dupa cum ai spus si tu cand se va elucida aceasta chestiune este posibil sa nu mai fim in viata, dar daca exista ceva atunci teoretic vom afla cel mai sigur dupa moarte. Vom vedea ce va fi.
P.S. Tin sa laud si sa iti multumesc de pe acum faptul ca ai adus argumete logice si juste spuselor tale. Spun acestea pentru ca vad ca esti crestin(din ce mi-ai dat de inteles, sper sa nu ma insel) si de obicei sunt cativa care nu prea au tangente cu logica si in schimb se apuca sa transcrie citate biblice, spre deosebire de tine cu care se poate purta o discutie normala bazate pe argumente si contra-argumte. Daca ar fi fost toti credinciosii ca tine, cine stie, poate nu ar mai fi fost atat de multe crime in numele religiei.
Respetele mele.
" Textele religioase au plecat de la premise false, au alunecat spre ideologii ambigue demonstrate apoi treptat de stiinta ca fiind invalide." "avand in vedere ca pilonii religilor au fost "darmati" de explicatiile stiintifice"
NU stiu la ce te-ai referit cand ai afirmat cele de mai sus citate de mine, si daca sunt adevaruri absolute sau convingerile tale si pot fi subiective! Nu iti cer explicatii poate ca ar fi prea mult de scris! Nu am studiat foarte bine celelate religii in afara de crestinism! Si diferit de tine am studiat mai mult latura stiintifica care nu contrazice crestinismul! Recunosc ca pot fi subiectiv desi nu o fac intentionat, chiar nu vad contradictie intr-e stiinta (datele concrete care pot fi demonstrate, nu ma refer la teorii despre originea universului ) si crestinism!
Si ca sa inchei tot cu o copie a unui citat de-al tau, poate daca toti ateii ar fi fost ca tine nu s-ar fi facut atatea crime cu scopul imbunatatirii speciei sau rasei umane!
O zi buna!
Diabolicul ala de Hitler a folosit metoda asta pentru a putea convinge jumatate din Europa ca evreii nu sunt oameni deci....mai gandeste-te si nu compara Dumnezeu cu ce zice hitler. Dumnezeu sa fie binecuvantat! AMIN!