Pe scurt, fiecare termen:
Suspiciune patela alta – asta înseamnă că există suspiciunea că rotula (patela) este poziționată mai sus decât normal (o afecțiune numită "patella alta"). Aceasta poate duce la instabilitate a genunchiului sau la uzură articulară, deoarece rotula nu glisează corect pe femur.
Plica sinovială suprapatelară – plica este o mică pliu sau bandă de țesut sinovial (membrana care căptușește interiorul articulației). Dacă devine inflamată sau iritată, poate provoca dureri și senzația de blocaj la nivelul genunchiului. Plica suprapatelară se află deasupra rotulei.
Condropatie femuro-tibială grad 1 – condropatia înseamnă afectarea cartilajului articular. Gradul 1 este cel mai ușor și semnifică înmuierea cartilajului, fără pierdere semnificativă de țesut. E ca un început foarte lejer de uzură.
Dacă te doare genunchiul sau ai simptome (pocnituri, blocaje, instabilitate, dureri la urcat scările), de obicei tratamentul începe conservator:
Kinetoterapie pentru întărirea musculaturii (în special cvadricepsul).
Evitarea suprasolicitării.
Gheață, odihnă.
Uneori antiinflamatoare.
Evaluarea mersului și a posturii.
În cazul plicii sinoviale problematice, dacă nu cedează cu tratament conservator, poate fi nevoie de artroscopie pentru îndepărtare.
Mulțumesc! Am dureri, uneori destul de urâte, blocaje ( pocnituri ca să zic așa ), la fel și dureri la urcat scările.
Am primit ceva crema, + mi am cumpărat și ceva spray de durere care ma ajuta.
Săptămâna viitoare urmează sa merg sa vadă rezultatul RMN-ului.
Chestia e că la abia 19 ani pot avea astfel de probleme? Sau ma gândesc ca e și cum sunt destul de înalt, și atunci când a început perioada de pubertate am crescut dintr o data...
Artropscopia, este un fel de operație din câte m-am documentat și eu... Însă este riscanta?
Kinetoterapie / fizioterapie mă gândesc ca îmi va zice sa fac...
Cred ca va fi nevoie de ceva timp pentru a se "vindeca", nu?
Joci fotbal, ai suferit vreun traumatism?
Gandeste-te ce ai facut pana in momentul in care au aparut durerile.
Trebuie sa inveti sa ai grija de tine, pentru ca medicii nu te pot repara ca pe masini: sa scoata piesa stricata si sa o inlocuiasca.
Nu fac nici un sport. Nu am făcut absolut nimic. Singura chestie care îmi dă de bănuit e că acum ceva timp a trebuit să sar din tren efectiv, pentru că deștepții de la CFR nu au oprit trenul la peron de călători ci la ceva de reparații. Unde distanță pana la pământ a fost cred de aproape 50cm... Nu am sărit doar eu, ci toți din tren care am coborât la acea stație. ( a fost statia finala - capăt de linie) poate și aia a fost cauza ).
Am fost la doctor, și am ceva probleme la genunchi, la care dacă durerea va persista va trebui sa ma operez ( artroscopie )... Nu e ceva foarte grav, dar a zis că problema exista și de aia ma doare.
Însă... mi-a zis doar de varianta asta. Nu mi-a zis de fizioterapie sau ceva de genul. În orice caz, voi mai merge la el și voi mai vorbi. Dar, îți dai seama ca și operația asta chiar dacă e cu laserul, non invazivă tot exista riscuri. Așa a zis.
Am doar 19 ani. Deci... nu aș vrea să apară complicații sau probleme...
Din păcate, unii doctori nu prea știu multe. Chiar dacă fac multe studii... se uita pe net la diagnostic... Am văzut acum ultima data când am fost.
Efectiv așa am făcut și eu înainte când am avut rezultatul de la rmn. Am zis ca îmi va trebui operație, artroscopie...
Ma duc la doctor... imi zice fix același lucru. Lucru la care m-am gândit, și pe care l am discutat cu alte persoane care știau de durere...
Saritura aia a fost traumatica pentru articulatiile tale.
Poate ca trenul nu putea opri in gara, a fost nevoie sa meraga cu el direct la reparatii. Era departe de gara?
Eu as fi mers pe jos, nu as fi sarit din trenul in mers. Asta pentru ca imi pasa de articulatiile mele.
Mergi la medic, urmeaza indicatiile lui.
Nu era în mers. S-a oprit în gară, doar că nu a oprit pe o linie cu peron. A oprit așa cum spuneam, probabil unde se verifica unde nu exista peron.
Nu săream dacă nu trebuia. Dar asta a fost situația...
Putea să oprească pe o linie cu peron pentru că majoritatea erau libere. Dar...
Și mie îmi pasă, dar îți dai seama ca a trebuit astfel toți ramaneam în tren... Deci nu am sărit doar eu. Ci foarte mulți.
Îți dai seama cum a fost pentru cei mai învârsta. Adică, la mine au apărut problemele dar la ei...
Nu am avut suspiciuni ca aș avea ceva. Pentru ca am avut atunci în acea perioadă dureri, dar nu sa îmi de a de bănuit.
Dar, acum de aproape 2 luni mă doare continuu efectiv.
Am fost la ortopedie și voi, mai merge peste o perioadă.
Îmi pare rău că am sărit, și ca acum am probleme din cauza asta. Dar, asta a fost situația din păcate.
Poate că știi că distanta de la peron pana la scările acelea de la tren e destul, de înaltă.
Îți dai seama cum a fost că nu a existat peron.
Pe lângă asta a trebuit sa înconjurăm tot trenul pentru a ajunge la gara efectiv și să trecem peste toate liniile ferate.
Noroc că nu e o Gară atât de glomerata, circulata de trenuri.
Însă, eu tot nu înțeleg de ce a oprit pe linia aia când celelalte erau libere. O singura linie era ocupata.
Poate a avut ceva defecțiune, ori din cauza întârzierii.
Însă, s-a mai avut întârzieri același tren, și nu a oprit niciodată pe acea linie.
Daca mai ai biletul, sau daca mai tii minte detaliile exacte: data, ora, nr trenului etc, fa o sesizare.
Trenurile din Ro lasa de dorit, dar nici macar lasatul calatorilor pe peron nu mai "functioneaza"? Asta tine de oameni, nu de buget! Fa-le o plangere!
Am biletele, am făcut sesizare dar... nu am primit nici un răspuns de la ei.
Și gandește-te..., au trecut 6 luni ( luna aceasta - aprilie se va face a 7-a. ).
Sesizarea a fost trimisa, inregistrata dar...
Le-am trimis de multe ori un email ca "reamintire", dar nu mai primesc nici un răspuns.