| MaryStef87 a întrebat:

Bunq ziua! S-a confruntat cineva cu un cos/nodul sub piele pe picior,între zona inghinala și genunchi, pe coapsa,dar nu are de a face cu ganglionii inghinali,nu este în zona.lor
La suprafață pielea arata normal,nu e rosie,iritata,cosul/nodulul nu doare, l-am simțit întâmplător când am masat zona, menționez ca lângă el la 2-3 cm am un dermatofibrom de mulți ani, confirmat de dermatolog ca e perfect ok în urma cu 1 săptămână,când am fost la controlul anual al alunitelor. Poate sa fie tot dermatofibrom,dar sa nu se vada la suprafață deloc? (Celalalt pe care îl am de mai demult,se vede la suprafață pielii)
Menționez ca nu este nici lipom,stiu cum arata pentru ca are mama mea.
Ce am eu nu se vede la suprafață deloc,doar dacă strâng foarte bine zona,parca se vede ceva rotund ca o boaba de piper,sau poate puțin mai mare.
Nu se vede la exteriorul pielii,pielea arata normal,ca peste tot,nu doare,nu deranjează deloc. Am simțit prima dată cam in urma cu o luna,dar se poate sa fie de mult timp acolo, dacă pielea la suprafață arata normal, iar eu nu am masat zona.
Din păcate, la controlul dermatologic am uitat sa întreb pe d-na dr.
Mulțumesc pentru eventualele răspunsuri!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
7 răspunsuri:
| Pacientul0 a răspuns:

Din descrierea ta (nu doare, nu se vede la suprafață, pielea e normală, e mic, rotund, simțit întâmplător), există câteva posibile explicații:
Dermatofibrom.
Chist sebaceu.
Nodul muscular sau țesut conjunctiv.
Altceva benign: Având în vedere că nu doare, nu e roșu, nu crește rapid și pielea arată normal, șansele ca acest nodul să fie ceva grav sunt mici, dar nu pot fi excluse complet fără o examinare.Nu-l stoarce sau manipula: Lasă-l în pace, ca să nu-l iriți.E normal să te îngrijorezi când simți ceva nou, dar, din ce descrii, pare a fi ceva benign, poate chiar un alt dermatofibrom mai adânc. Totuși, doar un medic îți poate da un răspuns clar.

| MaryStef87 explică (pentru Pacientul0):

Mulțumesc mult pentru răspuns! Da,l-am simțit cam de o luna jumate, se poate sa fie acolo de mai mult timp însă, sau chiar sa fie parte din țesutul pielii,deoarece mai am ceva asemănător pe burta,și pe coapsele interne,chestii lunguete sau rotunde ce fac parte din straturile pielii banuiesc. Zona aceasta unde am și dermatofibromul care se vede pe piele, este mai ferma și posibil sa simt diferit nodulul din cauza aceasta. Nu cred ca este tot un dermatofibrom,chiar dacă se simte atât de aproape de celalalt,pentru ca la suprafață nu se vede nimic,pielea e normala. De asemenea nu cred ca este chist,deoarece nu se vede nimic pe piele,iar lipomul știu cum arata,are mama mea. La mine nu se vede nimic pe piele,doar daca palpez simt,iar dacă cumva strang putin zona parca se vede foarte superficial ceva rotund, sau lunguet poate, dar clar, este foarte adânc în piele, nu la suprafață ei. V, ați confruntat cu ceva asemănător?

Dr dermatolog care m-a văzut zilele acestea a verificat dermatofibromul cu dermatoscopul. Dar nu a palpat zona,clar dacă era ceva ciudat pe piele, fiind în aceeași zona,ar fi observat. Pt ca nu m-a deranjat niciodată,am uitat efectiv de el,ca puteam sa o rog sa veridice zona atunci. Abia zilele astea când mi-am amintit, am palapt zona si se simtea la fel,cum l-am simțit initial. De stors nu pot sa îl storc,ca nu e ca un coș, pe piele nu se vede nimic.Da, am cam palpat mult zona si am strans-o pana s-a roșit putin, dar apoi a revenit la normal. Clar, nu am sa mai fac asta, pana reușesc cam peste o luna sa revin la dermatolog.

| MaryStef87 explică:

Mulțumesc pentru răspuns, nu am avut niciodată probleme dermatologice,la controlul anual a fost întotdeauna totul ok cu alunitele,și nici nu sufăr de alergii. Vizual nu se observa nimic în zona descrisa,pielea arata perfect normal, d-na dr a văzut zona, nu i s-a părut nimic ciudat. Dar da, nu i-am zis sa o palpeze, am uitat.Eu am slăbit mult în ultimii ani, cam 10 kg, si de atunci parca totul se simte mai pronunțat sub piele,inclusiv pe burta sau pe zona coapselor interioare,parca simt formațiuni care cred ca fac parte din straturile pielii,unele sunt lunguiețe, altele mai rotunde. În zona mentionata de mine pielea e mai ferma,și parca nu se simte la fel de evident,ca pe burta sau pe partea interioara a coapselor,unde pielea e mai subtire,maleabila. M-am gândit sa fie poate un chist sau ceva fibrom, dermatofibrom cum mai am tot în zona aceea, doar ca acestea ar trebui sa se vada și la suprafață. Am sa revin și la dermatolog peste o luna, nu pot mai repede, dar eram curioasa dacă mai are cineva asa ceva.

| MaryStef87 explică:

Nu doare deloc,nu deranjează, nu se vede nimic la suprafata, nu are ce sa sangereze. Il simt adanc sub piele, pozitionat la vreo 2, 3 cm de dermatofibromul pe care il am de multi ani si e ok. Zona nu doare,nu deranjeaza,doar daca am tot apasat eu zona s-a inrosit si pe urma si-a revenit.D'na dr mi-a examinat cu dermatoscopul alunitele și dermatofibromul,nu a palpat nimic. Niciodată nu îmi palpeaza alunitele sau dermatofibromul,doar le verifica cu dermatoscopul. Din descriere,nu pare sa fie chist,fibrom sau dermatofibrom,pentru ca nu are nimic la suprafata vizual e i existent. Doar dacă apas eu zona, pentru ca știu exact unde,reușesc sa simt formațiunea asta care câteodată parca nu e la fel de evidenta. Cred ca face parte din straturile pielii,la fel ca cele de pe burta sau coapsele interioare,dar aici fiind mai ferma pielea se simte mai diferit. M-am gândit la ceva fibre/tesut fibros al pielii,ceva normal. Dacă nu revin asupra zonei sa o apăs tare, nu se vede nimic, pielea e perfect normala, și aI la palpare parca se simte mai mic, sau nu stiu eu cum sa explic exact.

| Pacientul0 a răspuns (pentru MaryStef87):

Din ce spui, nu pare ceva grav. Probabil e o chestie benignă sub piele, poate un lipom sau o variație normală a țesutului, mai ales că nu doare și nu se vede nimic. Totuși, e bine să nu tot apeși zona, ca să nu o iriți.Îți sugerez să vorbești cu medicul tău despre asta, poate să palpeze sau să-ți recomande o ecografie, ca să fii sigură. Până atunci, încearcă să lași zona în pace și să nu-ți faci griji.

Da, eu cred ca este un nod fibros mai degrabă și nu un lipom,ceva ce e un del de componenta din structura pielii,pentru ca lipomul e mai moale la atingere, se simte altcumva la mama mea. Da, pe cât posibil, nu voi mai apasa zona, am facut-o azi pentru a arata membrilor familiei despre ce este vorba, lor nu li s-a părut nimic ciudat pentru ca nu se vede nimic. La palpare au simțit și ei, dar li s-au părut ca fiind ceva normal, tesut din pielea adulților. Mulțumesc mult pentru răspuns!