Cum imi pot obisnui copilul sa se spele pe dinti?

Cum imi pot obisnui copilul sa se spele pe dinti?

 

Multi parinti au incercat diverse metode pentru a convinge copii de beneficiile periajului dentar. Dentist.ro Junior a invitat-o pe doamna doctor Valerica Giusca ca ne vorbeasca despre acest subiect.

Pentru o buna eficienta este nevoie sa incepem periajul cat mai devreme cu putinta, chiar din etapa de bebelus cand inca dintisorii nu au erupt. Cu atat mai mult cu cat bebelusul este alimentat cu biberonul. Astfel dupa fiecare biberon se vor sterge cu o compresa sterila gingiile bebelusului.

Acest lucru permite copilului inca de mic sa experimenteze senzatia de gura curata si il va face tolerant cu periajul dentar atunci cand va fi timpul. 

In practica noastra credem in stabilirea unei bune conduite de igiena dentara inca de la varste fragede

Jocul cu jucariile sau pur si simplu relaxarea in patutul lor confortabil par sa fie pentru micutii copii lucruri mult mai de dorit decat periajul dintilor. Microbii din gurita, respiratia urat mirositoare nu par sa ocupe un loc semnificativ in lumea lor.  Este destul de dificil sa explicam copiilor adevarata valoare a unei bune igiene dentare. Mai mult decat atat, convingerea de a practica periajul zi de zi poate fi mult mai dificila. Am auzit cu totii replici de genul “dintii tai iti vor cadea”, “dintii tai se vor gauri”, dar aceste exemple, desi adevarate nu par sa senzibilizeze un copil de 3 sau 4 ani. 

Exista si o cale mai usoara de a convinge copii nostri ca igiena dentara este o practica necesara si obligatorie.

 

Metode de convingere 

1. Hai sa o facem mai distractiv. Copii adora jocurile si noi credem in a face periajul distractiv pentru copii. Asadar putem introduce un joc in timpul periajului.

E nevoie sa le oferim companie si sa facem echipa cu ei la jocul distractiv din timpul periajului. Spuneti-le ca dintii lor sunt mici nave spatiale care se afla sub atacul extraterestrilor de pe  de pe planeta microbilor. Singura modalitate de a pastra navele spatiale in conditii de siguranta este sa le periem exteriorul. 

2. Puteti introduce un element muzical in timpul periajului. Doua minute este un timp optim pentru o sesiune de periaj la copil asa ca puteti sa-I antrenati intr-un cantecel pe care-l puteti fredona astfel ca dupa ce piesa s-a terminat iata gata si periajul. Iata cateva exemple de cantecele care plac copiilor si care dureaza in medie atat cat dureaza si periajul dintilor la copii. (vezi video

3. Foloseste o pasta de dinti recomandata de dentist (adaptata varstei copilului ca si cantitate de fluor), dar alegi aroma, culoarea si desenele preferate de el. Evita aromele puternice care ii pot produce iriatii. 

4. Demonstreaza-i procesul de periaj la tine si puteti sa va spalati impreuna pe dinti. 

5. Puteti porni o competitie cu copilul dumneavoastra si anume cine face mai multa spuma pe dinti, cine rezista pana la scurgerea nisipului din clepsidra etc. In acest sens pentru a avea un reper exact asupra timpului optim de periaj exista in comert diverse clepsidre unele chiar funny care e bine sa faca echipa cu periuta si pasta de dinti a copilului dvs. 

6. Nu uita ca la sfarsitul sesiunii de periaj sa il lauzi pentru meritele vis a vis de efortul lui in periajul dintilor. 

7. Incurajeaza-I sa se uite la dintii lor in oglinda.

8. Alege-I o periuta noua cu un desen sau cu o figurina animate.

9. Foloseste o cantitate mica de pasta de dinti pentru ca altfel gura lui se umple de spuma si ii poate crea disconfort. 

10. Creati-va o rutina in a peria dintii de exemplu de doua ori pe zi, dimineata si seara inainte de culcare. 

11. Adu copilul in vizita la dentist pentru a face cunostinta cu prietenii Zanei Maseluta. Aici poti avea ocazia de multe ori sa gasesti materiale video informative, filmulete animate pentru copii tai despre igiena dentara si alte surprize placute pentru copii constiinciosi.

 

Autor: Doctor Valerica Giusca - specialist stomatolog Oralmed

Articol oferit de

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Buna. Incearca sa ii explici ca daca nu se spala pe dinti o sa-l doara mai tarziu si ca dintii arata mai frumos daca sunt curati. Sper sa reusesti, succes.

4 răspunsuri:
| cristina a răspuns:

Explica-i ca asa e bine

Răspuns utilizator avertizat
| JustMe_2928 a răspuns:

Pai eu de exemplu sunt copil
pe mine m-au convins ca:
am facut odata o carie si am mers la dentist
dupa asta m-am spalat pe dinti ca sa nu ma mai duc la dentistbig grin

| anamaria1806 a răspuns:

Trebuie sa ai explici ce se intampla daca nu are grija de dantura lui. oricum trebuie sa face-ti asta impreuna!