| StrongHeart a întrebat:

E sanatos sa renunti complet la carbohidrati procesati cum este moda acum? E sustenabil sa nu mananci deloc paine/orez/cartofi de exemplu? Prin sustenabil ma refer in primul rand la senzatia de satietate.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| LuciferTheLordOfHELL a răspuns:

Pai, renuntatul complet la carbohidrati procesati e ok, dar sa tai toti carbohidratii (inclusiv cei naturali) nu prea e sustenabil pe termen lung laughing
Adica, painea integrala, orezul brun sau cartofii nu-s rai, ba chiar ajuta la satietate daca-i mananci moderat. Eliminatul lor total poate duce la pofte si oboseala.
Pt satietate, mai bine te axezi pe proteine, fibre si grasimi sanatoase - astea te tin plin mult mai bine. nu stiu, oua, legume, nuci, etc.
Sustinut 100% fara niciun carb... slabe sanse, o sa ai pofta imensa dupa vreo luna-doua hehe. Mergi pe variante neprocesate in loc sa-i tai de tot!

27 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Imagineazati astfel
Daca faci sprinturi, alergare 10 km pe ora sunt foarte buni carbo simpli de exemplu dulciurile,daca mergi pe jos sunt foarte buni carbo complexi ca cartofi,orez
carbo sunt esentiali ei furniseaza energie corpului rapida si glogoza creierului,creierul se hraneste cu glucoza,proteinele sunt pentru activitate gen culturism,grasimile hormoni,stocare de energie sunt esentiali, senzatia de satietate ti o ofera cartofi fierti, carnea de peste, vita, pui, ovaz cu lapte

| Mosotti a răspuns:

Nu este bine sa renuntam la carbo sau sa stam pe keto pentru ca, corpul foloseste doar grasimea ca energie si in urma descompunerii grasimii ca energie, ies corpi cetonici care-s cam periculosi si stam intr-o acidoza continua care poate afecta rinichii si ficatul.

Grasimile nu se pot transforma in glucoza ca proteinele, asa ca asta este.

Deci pe dos, poate fi daunator fara carbo. Carbofobia asta este o tampenie, ca dovada ca medicii diabetologi nu o recomanda nici la diabetici nici la ne, din cauza de mai sus.

Prea multa proteina nu e bine, prea multe grasimi saturate iar nu sunt asa bune, deci dieta sanatoasa este cea cu 50 % carbo.

Painea, orezul, cartofii, pastele, mamaliga nu au carbo procesati, amidonul este natural (el este de fapt glucoza pura doar ca nu e dulce), insa nu este problema, daca nu avem diabet si nu sarim de kcal permise sa ne ingrasam, e f bine.

Pe termen scurt rezultatele keto sunt bune pentru diabetici ca nu le urca glicemia cine stie ce, dar nu sunt studii ca pe termen lung este bine, de aia la diabetici nu exista o recomandare oficiala nici macar pentru low carb, damite keto (sub 5 % din kcal zilnice sa fie carbo doar).

Asa ca dieta echilibrata este 50 % carbo buni adica paine integrala, paste integrale, orez brun, legume, fructe, 20 % grasimi din care nu mai mult de 20 g saturate, si 30 % proteine.

Este de evitat zaharul pentru ca el are jumate fructoza care este periculoasa chiar daca nu sarim de kcal permise, spre deosebire de amidonul din cereale care nu are fructoza.
Poate da ficat gras fructoza chiar si la cantitati nu prea mare, insa cea din fructe nu face rau, ci doar cea rafinata.

Insa punem manca si din ala, nu e asa problema pana la urma, doar sa nu exageram, cei fara diabet zic.

De slabit se slabeste oricum daca avem deficit caloric, nu are treaba ca mancam zahar sau nu, ori alti carbo!
Asa cum si pe dos, daca nu mancam carbo putem slabi, sau sa nu slabim sau chiar sa ne ingrasam daca avem surplus caloric.

| StrongHeart explică (pentru Mosotti):

Ai scris multe lucruri adevarate, dar 50% carbohidrati mi se pare cam mult.

| Mosotti a răspuns (pentru StrongHeart):

De ce e mult 50? Asa s-a stabilit, ca jumate din calorii sa fie din carbo pentru ca, corpul considera carbo combustibil de mana intai.
Asa a fost de cand lumea si nu mai avea lumea nimic.

| StrongHeart explică (pentru Mosotti):

Asa s-a stabilit de catre cine? Sunt multi care critica aceasta piramida cu carbohidrati in varful ei.
Nu a fost asa de cand lumea. Sigur ca au fost perioade foarte grele in dezvoltarea civilizatiilor cand cereleale erau principala sursa de hrana, dar macar in perioadele alea nu era hrana ultra procesata si periculoasa pentru sanatate cum este acum.

| Mosotti a răspuns (pentru StrongHeart):

S-a stabilit de specialisti asa.
Stai ca tu confunzi carbo rai cu cei buni, aia rai sunt in varf, cei buni sunt la baza adica exact cereale, paste, paine evident sa fie integrale, deci recomandarea de baza.

Toti critica carbo din varful piramidei, asta este clar si corect, se argumenteaza oricand, doar un singur motiv este ca produsele alea au o densitate calorica foarte mare si deci fac foarte rau ca putem sari calul rapid.
De ex 100 g paine integrala are cam 250 Kcal, 100 g cozonac are 400-435.
100 g de paste fierte au un 135, 100 g jeleuri au 350.

Ce e baza e cel mai recomandat, ce e in varf e cel mai putin recomandat.

| Frank51 a răspuns:

Nu este sustenabil pe termen lung, de fapt nu este sustenabil să excluzi nimic din dieta de zi cu zi cu care am evoluat. Se poate? Cu siguranță da. Este mai sănătos? Pe termen scurt si mediu da. Este sustenabil psihologic? Categoric nu.

| StrongHeart explică (pentru Frank51):

Ok, asa ma gandesc si eu, doar ca multi ar spune ca raspuns la ce ai zis tu ca am evoluat o perioada lunga de timp fara ele, inainte de a se descoperi agricultura si ca alimentatia noastra era doar carne si legume/fructe si ca astea ar fi mai apropiate de natura noastra.

| Frank51 a răspuns (pentru StrongHeart):

Ce zici tu e fundamental greșit și nu stiu de unde le scoți:

Carbohidrații au existat dintotdeauna, oamenii preistorici au avut acces la fructe( fructele sunt carbohidrați simpli daca nu știai), leguminoase, anumite cereale ce creșteau natural, samd.

Carbohidrații au existat, acum au o densitate calorică mai mare pentru că sunt cereale procesate.

Corpul uman din câte am văzut pe mine personal, e adaptabil chiar și în câțiva ani la schimbări drastice de diete.

| StrongHeart explică (pentru Frank51):

Stiu ce zici, da, poate am gresit ca nu am specificat, vorbeam in special de carbhoidrati procesati, de paste, orez, cereale, paine.
Eu la astea ma refer, da ai dreptate si fructele au, dar nu ma refeream la fructe aici ci la carbohidrati procesati.

| Mosotti a răspuns (pentru Frank51):

Nu este sanatos low carb sau keto, am si spus de ce, deci e pe dos.

| StrongHeart explică (pentru Mosotti):

Multi zic ca au vazut imbunatatiri majore la starea de sanatate, mai ales persoanele cu boli cronice, cu diabet sau chestii de genul asta.

| Frank51 a răspuns (pentru Mosotti):

Este mai sănătos pe termen scurt și mediu.

| Mosotti a răspuns (pentru Frank51):

De ce este mai sanatos pe termen scurt si mediu dieta fara carbo? Bine, presupunem ca nu avem diabet.
Ca dieta cu 50 % carbo buni s-a dovedit sanatoasa, de aia are si recomandare oficiala medicala.

Ce ofera cea fara carbo in plus fata de cea cu, carbo buni? Sa vedem.

| Mosotti a răspuns (pentru StrongHeart):

La diabet da, insa am zis, nici la astia nu se recomanda asta, chiar sapt trecuta am intrebat doi medici diabetologi si mi-au raspuns.
Sigur ca unul din ei a zis ca pe termen scurt sunt rezultate, insa nu se stie pe lung. Ca mecanism nu da ca ar fi bine pe termen lung.

La diabetici as fi si eu de acord cu o dieta macar mai low carb nu chiar keto.

Carbofobia e o moda de fapt ca sa isi gaseasca unii obiectul muncii, ca daca nu se deosebeau de ceilalti, ce faceau? Ca medicii nu recomanda dietele keto, ci doar influenceri, asa zisi nutritionisti, etc, desi sunt si medici care fac asta, dar nu majoritar.

Evident ca nu ne referim la carbo rai, dulciuri, zahar, ne referim la carbo in general, la cei buni.

De ce s-au bagat 50 % carbo? Ca baza e glucoza, corpul cu asta lucreaza.

De exemplu grasimea saturata poate fi prea multa si daca nu te ingrasi si nu sari de kcal permise. Poate da colesterol rau si rezistenta la insulina. Ce sare de 20 g/zi poate face rau.
Dar carbo niciodata nu sunt prea multi daca nu sari de kcal permise, ei nu fac rau in nici o cantitate daca se ard toti, bine, referindu-ne la nondiabetici.

Exemplu:

Daca arzi 2000 kcal/zi si mananci grasimi saturate de 2000 adica 222 g, te-ai dus dracu chiar daca ramai slab.
Dar daca arzi 2000 si mananci 500 g carbo cu indice glicemic mare de ex cartofi sau paine, nu se intampla nimic.

Proteine merg mai multe dar si alea pot afecta rinichii s-ar zice daca-s prea multe.
De ex la munci grele se cer si 700 g carbo/zi si nu se intampla nimic, si chiar din aia rapizi ca sa dea energie cu indice glicemic mare, de ex cartofi de 700 carbo, sau paine, orez.

Nu ne referim la zahar, ca acolo 350 g is fructoza si aia face rau fara legatura ca muncesti sau nu.

| Frank51 a răspuns (pentru Mosotti):

Nu cred că mai vreau să-ți spun aceste informații, pentru că ai o atitudine de "să vedem ce zici ca apoi să-ți bag pe gât ce cred eu".

Scuză-mă, aleg să nu intru în discuție cu tine, nu o lua personal, eu am început să agreez tot mai puțin atitudini ostile.

| Mosotti a răspuns (pentru Frank51):

Eu am zis ce crede medicina, nu ce cred eu, dar se dezbate, daca fugi inseamna ca nu poti sa-ti sustii versiunea.
Cand nu ne convine zicem ca e ostila discutia.

Si cu medici cand discut, ne contram uneori! Dar nu fugim nici unul, punem ce avem pe masa, discutam.

E ca aia un x "stiu dar nu vreau sa spun", pai daca stia spunea! Isi sustinea versiunea, nu fugea.

Adica ar trebui (daca esti baiat documentat) sa imi argumentezi de ce la nondiabetici dieta keto este mai sanatoasa ca cealalta, cu, cuvintele tale nu citat din chatgpt sau cine stie de unde.
Nu vrei, asta e.

Sa spui dieta cu 50 % carbo buni, 30 % proteine, 20 % grasimi ce dezavantaje are, si cealalta ce si cum.

Sau zice x ca nu zice y bine ceva dar nu explica si de ce nu zice bine, iar daca nu stie sa explice, de unde stie ca acel y nu a zis bine?! Dar a zis aiurea ca nu zice bine de fapt.

| Frank51 a răspuns (pentru Mosotti):

Nu vreau să intru în conflict cu tine, atâta tot. Tot ai reușit să mă superi presupunând că fug de dezbatere, după ce am spus clar că ai o atitudine ostilă pentru mine.

Dacă îți voi spune opinia mea, vei spune că nu este corectă, și că doar a ta este corectă, de asta nu vreau să intru in discuții cu oamenii de genul tău. Ești foarte dezagreabil și crezi că doar tu deții adevărul absolut din punct de vedere medical/tehnologic/biologic orice.

Acum ca să revin totuși la subiect, eu nu am contrazis ce ai spus tu, fiind parțial adevărat. Ce am spus eu este tot parțial adevărat. Dacă consumi mai puțini carbohidrați scade inflamația, scade tensiunea arterială, scade efortul depus de organe, scade producția de hormoni, scade evident masa de grăsime, șamd. Toate acestea sunt dovedite.

Nu fug de nicio dezbatere, îmi place foarte mult să dezbat atunci când am cu cine. La tine am fugit de conflict.

| Frank51 a răspuns (pentru Frank51):

Ce am mai vrut să punctez este că eu nicio secundă nu am adus vorba de opiniile tale, dar cumva tot s-au strecurat în discuție, le-ai adus tu. Asta pentru că ai ajuns să crezi atât de tare ce spui încât a devenit o dogmă. Nu vrei să dezbați de fapt, dezbaterea este un pretext pentru tine ca să-ți impui punctul de vedere. Nu ști ce înseamnă dezbaterea.

Eu sunt oricând deschis la dezbatere, la discuții despre idei, perspective, etc, dar cu oamenii potriviți care caută asta. La dezbatere nu suntem într-o cursă despre cine câștigă și cine pierde.

| Mosotti a răspuns (pentru Frank51):

Nu ai zis gandind ca zic ca nu e corect ce spui. In discutii nu trebuie sa fie conflict, doar contraziceri cu argumente, ala nu e conflict.
Intai pui si vezi omul cum reactioneaza, daca vezi ca o da catre conflict obraznic, acuzator, rautacios, inchei discutia.
Ca din contraziceri invatam, nu am zis ca eu stiu tot, murim si tot nu stim tot.

Poaie tu vi cu ceva ce eu nu stiam si imi dau seama ca e corect, ceva ce nu stiam si daca nu stiam nu puneam acea problema.

Eu ce spun spun si de la medici, nu zic asa din burta. Primul medic este din cluj si al doilea este din Bucuresti de la spitalul Paulescu, ii intrebasem acum o saptamana cam despre. Si in general ce spun (Adica medicii) se poate demonstra practic, nu tot, dar multe.

Dar uite ca ai gresit, nu zic ca nu ai dreptate aici, ai zis f bine, dar in alta situatie si anume de abuz de carbo care provoaca un hiperinsulinism durabil, asta face (fie ca avem diabet sau nu, diabetul face altele, hiperinsulinismul altele):

1 - inflamatii in organism cum spui
2 - poate urca tensiunea pentru ca hiperinsulinismul cam inhiba din oxidul nitric care se ocupa de elasticitatea vaselor.
3 - imbatranire prematura a celulelor sporind stresul oxidativ, 4 - creste efortul depus de pancreas pentru ca trebuie sa dea multa insulina, dar poate si alte organe au treaba cu asta.

Poate fi si supraproductie de hormoni daunatori, dar nu am info despre asta, daca ai tu inseamna ca asa este.

Am uitat eu sa specific, poate trebuia sa specific si cazul in care am pus intrebarea, ca aici cred ca a fost confuzia si anume:

Ce beneficii aduce dieta keto fata de cea cu 50 % carbo buni, daca a doua nu face deloc rau, deci nu e abuz de carbo, nu exista hiperinsulinism ca sa dea toate cele de mai sus.
Adica intre doua diete inofensive, de ce prima e mai buna. Tocmai ca medicii vad dieta cu 50 % carbo buni inofensiva si in ordine.

Ptr ca unii zic ca keto e mult mai buna ca cealalta, vreau si eu argumente, chiar si de la ei, ca ce spun ei nu spune mare lucru.
Masa de grasime scade oricum daca ai deficit caloric, deci asta pica, daca ai 700 kcal/zi mai putin cu keto sau cu normcarb, slabesti tot 3 kg lunar.

Aia ca slabesti ca nu urca insulina sus, este o prostie care se poate demonstra, ne putem ingrasa pe keto f usor.

Evident ca abuzul de carbo face rau (fie buni fie rai), asta se stie de catre toata lumea.
Carbo buni adica produse integrale care au si fibre, minerale, vitamine, gen paine integrala, paste integrale, fructe, legume.
Carbo rai, glucoza, zaharul, amidonul pur (de ex paine alba), maltodextrina, dulciuri cu din astea.

Asa cum face rau si abuzul de grasimi, doar ca keto-istii cam ignora asta si abuzeaza de grasimi saturate care zic ei ca nu fac rau, desi medicii zic ca fac, pe cine sa crezi?
Tot pe prostia ca daca insulina e jos nu fac rau, ci doar daca e sus urca LDL.

Total gresit, sinteza de colesterol se face la orice insulina, ca sa nu mai fie ar trebui sa fie zero insulina, atunci da! Dar ala e diabet tip 1. Deci stiinta ii cam contrazic pe keto-isti.

| Frank51 a răspuns (pentru Mosotti):

Uite ăsta e un început. Acum văd o altă atitudine.

Însă tot văd că vorbești foarte mult despre diete ci nu stiluri de viață. Dieta keto sau orice alta formă de restricție a macronutrientilor nu este un stil de viață.

Userul inițial a întrebat foarte simplu, dacă excluderea carbohidraților procesați din alimentație aduce cu sine o îmbunătățire a sănătății, răspunsul pe scurt, este că da, răspunsul pe lung este că nu.

Ce spui tu despre dieta cu 50% carbohidrați este foarte veche și se practica în america pe vremuri înainte să apară studii științifice, asta poți afla și de pe net și din cărți. Acum cu toate studiile la îndemână eu consider că dieta aia nu este benefică, nu aduce cu sine o îmbunătățire sesizabilă a sănătății.

Acum, aia e părerea mea, bazată pe cunoștințele mele, fiecare face cum vrea.

Eu sunt de părere că fiecare persoană trebuie să adopte un stil de viață pe care îl poate susține cu plăcere și care îi aduce satisfacție și beneficii.

| Mosotti a răspuns (pentru Frank51):

Eu cam asa atitudine am mereu, nu am alta, mereu am vb serios si neconflictual, ti s-a parut ca am alta atitudine.

La unii keto este un stil de viata, sau low carb, nu este doar pentru o perioada de timp, dar sigur, unii o tin temporar.
Exact asta zicea si medicul de la spital, ca pe termen scurt sunt rezultate bune la dieta low carb, dar nu se stei pe termen lung daca nu afecteaza rinichii si ficatul, si low carb nu este asa dura ca, keto presupune sa fie carbo sub 5 % din kcal permise, low carb sub 30 %.

Dar s-a referit la diabetici ca a dat rezultate bune pe termen scurt.

Asa este, fiecare sa adopte stilul de viata care il doreste, insa doar nu vad diferenta intre diete ca si beneficii, ambele nu fac rau pe termen scurt, cea cu 50 % carbo nici pe termen lung, keto sau low carb poate face rau pe termen lung, dar inca nu se stie.
Si ambele fac bine daca sanatatea nu e buna.

Ambele conduc la slabire, profil lipidic bun, daca se alege o dieta sanatoasa data de un specialist cu deficitul caloric necesar, ambele iti mentin sanatatea pe axa obezitate, etc.
Fiecare poate sa isi aleaga ce dieta doreste din cele doua dat fiind ca ambele sunt cam egale in eficienta, hai sa luam ca keto si low carb nu fac rau nici pe termen lung.

Initiatorul a zis de carbo procesati bagand aici si painea, cartofii, etc, nu a zis doar de zahar, glucoza, fructoza rafinata, ca astia-s carbo procesati, carbo din cereale, cartofi, nu sunt procesati.

| ValentinMihai78 a răspuns:

În primul rând, Ion Creangă, când a creat opera literară "Prostia omenească", nu ar fi crezut că la peste 100 de ani, omenirea va evolua tehnologic, dar involuat intelectual, moral, social!
Cu ani în urmă, când încă nu erau rețelele sociale, vedete muzicale și nu numai, care au reușit să slăbească, dar să își păstreze vocea, când au fost întrebate cum au reușit acest lucru, au spus un singur lucru: cu ajutorul doctorului!
Acum luăm sfaturi de pe rețelele sociale de la toți manipulatorii, mincinoșii și falși doctori!
Omul e omnivor și trebuie să consume echilibrat toate alimentele! Lipsa oricărui aliment conduce la dezechilibrul organismului!

| StrongHeart explică (pentru ValentinMihai78):

De acord, dar totusi nu m-as grabi sa-i blamez pe cei ce cauta o sursa alternativa de informatii cand medicina traditionala a devenit in mare parte o afacere de vandut pastile foarte scumpe.

| ValentinMihai78 a răspuns (pentru StrongHeart):

Ști care e problema de fapt?
Faptul că nu se mai discerne între realitate și lumea virtuală!
Faptul că se ia de bun orice prostie de pe rețelele sociale! Faptul că niște "doctori" necunoscuți sunt crezuți! Da, cunosc foarte bine ca pacient sistemul sanitar românesc, dar niciodată nu m-am aventurat în a crede toate prostiile scrise pe rețelele sociale! Pentru că niciodată nu am avut încredere în produsele de pe rețelele sociale, făcute nu știu unde, fără o certificare națională!

| Arthurrrr a răspuns:

Nu este sănătos să renunți complet la carbohidrați,de asemenea nu e sănătos să renunți de tot la un anume fel de mâncare, și nici să faci abuz la un anume fel de mâncare nu e sănătos,de fapt trebuie să mănânci câte puțin din toate,poți mânca și ciocolată din când,poți mânca și fast food mai rar,din când în când poți consuma și carbohidrați,dar nu în cantități mari,cel mai important e să mănânci cu măsură, nu trebuie să excluzi de tot alimentele nesănătoase, dacă știi că ceva nu e nesănătos trebuie să consumi acel aliment mai rar și în cantități mici, foarte important e să faci tot timpul mișcare, ca să arzi grăsimile, eu mănânc orice și nu sunt gras fiindcă fac multă mișcare