| ElenaSt2011 a întrebat:

Salut tuturor.

Poate cineva sa imi scrie care este legea (eventual articolul) unde este scris ca pentru a elibera medicamentul Abilify, (avand substanta activa aripiprazol) trebuie sa i se scrie pacientului pe reteta diagnosticul sch paran (adica schizofrenie paranoida).

Mentionez ca am cautat legea sanatatii pe anul 2006 (caci atunci a fost pus acest diagnostic), dar am gasit extrem de multe site-uri web extrem de lungi, incat mi-ar lua poate si saptamani sa citesc fiecare rand scris si poate tot nu as afla raspunsul pentru intrebarea mea.

Mentionez ca in 2006, cineva din familia mea s-a imbolnavit de depresie atipica si dupa ce a luat tratament un timp, s-a simtit mai bine dar apoi a cazut din nou in depresie.

Pentru ca desi a trecut un timp si pacientul tot nu si-a revenit din depresie (in ciuda administrarii medicamentelor prescrise de medic), pacientul a schimbat medicul.

Acesta i-a prescris medicamentul Abilify, care l-a ajutat sa isi revina.

Problema a fost ca la diagnostic i-a scris sch paran (adica schizofrenie paranoida), mentionand ca in starea jalnica de depresie in care se afla pacientul pe atunci, avea nevoie de acest medicament puternic pentru a-si reveni si a scpa de depresie.

A specificat ca trebuie sa scrie acel diagnostic pentru ca pacientul sa poata primi acel medicament - care ar fi costat milioane bune la data aceea (iar pacientul fiind student la acea data, nu isi putea permite).

Problema este ca desi l-a vazut o singura data pe acel pacient (a fost singura lui consultatie la acel medic) i-a pus diagnosticul de schizofrenie paranoida - desi legea medicala cere altceva; (am citit pe site-urile cu tematica medicala ca pacientul trebuie urmarit timp de minim 6 luni pentru a i se pune acest diagnostic).

In prospectul medicamentului Abilify scrie " ABILIFY este un medicament din grupul numit antipsihotice. El este utilizat pentru tratamentul adultilor care sufera de o 'boala caracterizata prin simptome ca auzul, vazul sau perceperea lucrurilor care nu sunt reale, suspiciozitate, convingeri gresite, vorbire incoerenta, comportament apatic si aplatizare afectiva. Persoanele cu aceasta boala pot, de asemenea, sa se simta depresivi, vinovati, anxiosi sau iritati."

Problema este ca acel pacient nu a avut niciodata astfel de simptome, nu vede si nu aude lucruri care nu exista, nu a avut niciodata halucinatii sau alte simptome specifice schizofreniei sau paranoiei.

Asta pot zice cu mana pe inima, deoarece locuiesc zilonic in aceeasi casa cu acel pacient (si eu si alti membri ai familiei mele de cand acela era copil) si daca ar fi avut astfel de simptome, ar fi observat careva din familie, dar nu a fost niciodata cazul.

Ambii ne-am documentat, am citi multe informatii si am vizionat chiar si video-uri in engleza pe youtube.com despre acea boala, dar pacientul nu a prezentat deloc, niciodata vreun simptom specific acelei boli.

Problema cea mare este ca din cauza acelui diagnostic fals, are probbleme grozav de mari cand incearca sa isi gaseasca un loc de munca.

Cand un patron vrea sa-l angajeze, i se cere sa aduca hartie de la medciul de familie ca nu sufera de boli psihice si sau neurologice. Iar medicul sau ii scrie mereu acel diagnostic (schizofrenie paranoida) pe certificatul care atesta ca apt de munca, iar asta ii cauzeaza mari probleme cand vrea sa se angajeze.

Cand patronul are de ales intre persoane fara probleme de sanatate si persoane care vin cu un diagnostic de schizofrenie paranoida - desi nu sufera de nici unul din simptomele acelei boli, -este clar ce alege.

Medicul psihiatru care l-a preluat dupa ce i s-a scris acel diagnostic, a luat de bun diagnosticul fals, desi pacientul i-a explicat de mai multe ori ca nu a prezentat niciodata vreunul din simptomele specifice bolii. A cerut de multe ori sa i se stearga acel diagnostic fals, dar degeaba. Nu a fost inteles nici ajutat de medicul psihiatru.

Pacientul in cauza a auzit ca singurul mod de a scapa legal de acel diagnostic fals, este sa se prezinte la medicina legala, in fata unei comisii.

Daca va ajunge acolo si va putea dovedi ca in anul in care i s-a pus diagnosticul fals, legea sanatatii spunea ca pentru a i se elibera acel medicament Abilify, trebuia sa i se scrie acel diag nostic (chiar daca a fost fals in cazul lui), ar avea un as in maneca.

A facut recent RMN si i-a iesit perfect. Iar la schizofrenici, creierul este micsorat.

In plus, pacientul a absolvit si o facultate cu profi tehnic si a luat note bune invatand, nu a copiat niciodata. Ori, un bolnav psihic nu este capabil de aceasta performanta.

El are dovada ca la debutul bolii, un alt medic i-a pus diagnosticul de depresie (pacientul fiind intr-o stare de adanca depresie) si doar ulterior un alt medic i-a pus diagnosticul fals.

Cunoasteti pe cineva in aceeasi situatie? Daca da, cum, in ce mod si in cat timp a scapat de acel diagnostic fals (schizofrenie paranoida)?

Mutumesc anticipat tuturor celor care imi vor raspunde.

dau funda.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| alessia5158 a răspuns:

1. "Pe prescripțiile medicale(retete) electronice listate de medicii prescriptori și înmânate asiguratului se completează numai codul/codurile de diagnostic, utilizând clasificarea CIM revizia a 10-a, varianta 999 coduri de boală" --- a se vedea punctul 3 Capitolul II-Modul de completare a formularului de prescripție medicală electronică pentru medicamente cu și fără contribuție personală din Normele de aplicare ale Ordinului 674/2012 : http://lege5.ro/......iu-din-290
Cateva exemple de coduri de diagnostic : F20.0 pentru schizofrenie panoida, F20.4 Depresie post-schizofrenica, F23.0 Tulburare psihotica acuta polimorfa fara simptome de schizofrenie ---vezi mai multe alte coduri de diagnostic in link-ul:http://www.scritub.com/medicina/TULBURAREA-SCHIZOAFECTIVA-SCHI74939.php

2.O expertiza medico-legala efectuata la un institut de medicina legala stabileste numai discernamantul celui expertizat ---nimic altceva!
Citez din Legea 487/2002(http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_sanatatii_mintale.php)
"k) prin discernamant se intelege componenta capacitatii psihice, care se refera la o fapta anume si din care decurge posibilitatea persoanei respective de a aprecia continutul si consecintele acestei fapte;
Art. 12
Evaluarea starii de sanatate mintala se efectueaza la cererea persoanei, la internarea voluntara a acesteia intr-o unitate psihiatrica sau in conditiile unei internari nevoluntare prin solicitarea expresa a persoanelor mentionate la art. 56.
Art. 13
(1) Obiectivul evaluarii este stabilirea diagnosticului.
(2) In anumite cazuri prevazute de lege evaluarea are ca scop determinarea capacitatii psihice, stabilirea periculozitatii pentru sine sau pentru alte persoane, determinarea gradului de incapacitate, invaliditate sau handicap psihic.
(3) Evaluarea capacitatii psihice se face pentru unele profesiuni care necesita acest fapt; in acest caz categoriile si pericolele la care se fac aceste evaluari se stabilesc prin norme.
(4) Discernamantul se stabileste, potrivit legii, prin expertiza medico-legala psihiatrica."

Deci, asa sa intelegi ca, pentru a-i fi evaluata starea de sanatate mintala la acest moment, trebuie sa se interneze intr-un spital de psihiatrie--- mai ales daca face tratament zilnic cu Abilify si daca are o anumita profesie care necesita aceasta evaluare!

3. Daca, dupa evaluare, se confirma diagnosticul de schizofrenie, persoana in cauza are dreptul la o pensie lunara de invaliditate + o indemnizatie lunara de handicap.

1 răspuns:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Nu exista o lege care sa precizeze asa ceva, doar ca acest medicament nu este eficient intr-o depresie simpla, ci se recomanda de obicei in episoadele depresive ale schizofrenicilor.
Este posibil ca diagnosticul sa fie gresit (nu fals), din ce spui tu medicul a fost convins ca pacientul are aceasta boala si necesita acest tratament, iar confirmarea superma a fost faptul ca pacientul s-a vindecat cu tratamentul respectiv (nu ar fi fost eficient intr-o depresie, care este si ea o psihoza si ar fi ramas, de asemenea, in fisa pacientului definitiv).
Faptul ca pacientul nu a prezentat TOATE simptomele bolii nu este deloc un argument, majoritatea pacientilor nu prezinta toate simptomele, diagnosticul se pune mai greu, nu este suficienta observatia familiei. E adevarat ca de obicei nici psihiatrul nu il poate pune din prima, dar se pare ca medicul erspectiv a avut fler si a ghicit din prima, salvandu-i practic viata cu tratamentu corect (daca ramanea la diagnosticul de depresie simpla, nu ar fi primit niciodata acel tratament si, evident, ar fi si acum in starea aceea, daca nu ar fi decedat intre timp).
RMN-ul NU este un argument, schizofrenicii incep sa faca atrofie dupa cam 20 de ani de boala.
Faptul ca are un coieficient de inteligenta inalt si a invatat foarte bine este un argument in favoarea schizofreniei si nu a depresiei. Depresivii invata putin si prost, inteleg greu, uita repede si nu a capacitate de efort intelectual. Schizofrenicii insa sunt de obicei sclipitori la invatatura, retin repede, au o sete anormala de cunoatere si invata adesea enorm.
NU stiu acre este diagnosticul corect al pacientului, din cate prezinti tu, este improbabil sa fi avut depresie, mai degraba depresia a fost doar un simptom al unei alte suferinte psihiatrice (nu neaparat schizofrenie, desi e cea mai logica suspiciune, dupa relatarile tale).
Comisia de la medicina legala nu va fi deloc interesata de contextul extra-medical in care i s-a prescris medicamentul (e suspect totusi ca medicul sa fi spus familiei ca pune un diagnostic fals, cred mai degraba ca familia spera ca diagnosticul a fost fals si isi face tot felul de scenarii care sa ii sustina argumentele). Comisia va evalua starea lui psihica actuala si va da o decizie.
Singura lui posibilitate de a primi un diagnostic de apt psihic este sa fie cu adevarat apt psihic, adica sa fie sanatos in acest moment si asta va evalua comisia. Puteti sa fiti siguri ca evaluarea va fi corecta si deloc partinitoare, insa trebuie sa fiti si pregatiti sa o acceptati (peste jumatate din familiile schizofrenicilor spun ca nu au observat nimic in neregula cu pacientii in timpul bolii si sunt surprinse in momentul diagnosticului).
Interesul vostru, ca familie, nu este stergerea acelui diagnostic cu orice pret, ci obtinerea unei valuari corecte psihiatrice care sa va informeze pe toti de starea reala a pacientului.