anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Voi cum opriti sangerarea? (De la orice rana).

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
111 răspunsuri:
Alte răspunsuri
| paulionescu25 a răspuns:

Depinde de rana cant e de mare. De exemplu daca imi rad mustata si ma tai cu bigul folosesc un creion cu sare de mare si se opreste happy

| ilie98 a răspuns:

Pui putina sare sau putin parfum dar ustura.

| Cristinell90 a răspuns:

Pai o dezinfectezi cu putin alcool sanitar si apoi o bandajezi.

| extazyboy a răspuns:

Aplic spirt sau pun putina sare pe rana.

| Alecsandrrra a răspuns:

Pai nu cred ca poti.Cand sangerez, ma spal in locul acela si pun ceva deasupra...o carpa, un servetel etc. pana cand inceteaza. Sper ca te-am ajutat.

| theona13 a răspuns:

Apa rece multa apa, dupa dezinfectez.

| Apollonir a răspuns:

Eu mai intai imi dezinfectez rana cu o solutie de rani si dupa aia imi pun o/un carpa/prosop ud la rana. Sper ca te-am ajutat.

| mihai9770 a răspuns:

Pun iod si apoi servetele daca e o rana mare, iar daca nu este, pun un plasture.

| Ambrienda a răspuns:

Dezinfectez rana cu spirt, dupa imi pun un plasture happy

| SkullDrawer a răspuns:

Cu apa rece...

| xOanax a răspuns:

Simplu, pun rivanol (acesta dezinfecteaza si opreste sangerarea) Sper ca te-am ajutat... Merit o fundita?; o33

| Roxi25 a răspuns:

Buna! Pai poti opri cu spirt, te ustura un pic dar trece, te dezinfecteaza. Iti poti pune un bandaj sau un plasture.

| Alexxxss a răspuns:

La nas asptupi narile (sa nu stai cu mana dreapta ridicata cum zic altii). Alte rani la nivelul corpului :Iau vata cu apa rege si pun in zona cu problema asta dupa ce tin rana sub un jet rece (usor de apa). Sper ca ti-am fost de folos.

| DeuTza22 a răspuns:

Tin apasat vreo doua minute si apoi se opreste singura...

| BlueWarrior a răspuns:

Pai depinde daca e rana mare si grava recomand apa oxigenata, spirt +un bandaj. Daca e rana usoara cu un servetel micut pana curge putin, iar apoi pui un plasture.

| AsP1r3 a răspuns:

Sângerarea dintr-o rană de la suprafaţa corpului se poate produce dintr-o rană uşoară de tipul unei înţepături de ac, până la răni majore ca o tăietură adâncă în care este lezată o arteră importantă. Toate rănile necesită tratament corespunzător. Tratarea lor inadecvată poate duce la infecţii severe. O precauţie importantă împotriva infecţiilor este aceea de a vă asigura că vaccinarea antitetanică este la zi.

Tăieturile
În cazul unei mici tăieturi care sângerează doar puţin, spălaţi cu atenţie tăietura cu apă şi săpun.
Aplicaţi un unguent antibiotic pentru a preveni o infecţie şi un bandaj pentru a menţine rana curată. Dacă tăietura dumneavoastră este mai adâncă -adică sângerarea nu se opreşte de la sine în decurs de câteva minute sau tăietura este mare, profundă sau zdrenţuită pe margini- consultaţi-vă medicul. Dar, mai întâi, opriţi sângerarea comprimând direct leziunea, folosind un bandaj steril sau o o bucată curată de material. Menţineţi presiunea până la oprirea sângerării.

Contuziile
Contuziile rezultă în general de la o lovitură sau o căzătură. Sângerarea de sub piele produce o acumulare de sânge (un hematom). Pentru reducerea disconfortului, ridicaţi zona afectată şi aplicaţi periodic gheaţă sau pansamente reci, câte 20 de minute de câteva ori pe zi, timp de 1-2 zile.

Înţepături
Călcarea pe un cui constituie cel mai frecvent mod de producere a unei răni prin înţepare. O asemenea rană nu determină, de obicei, o sângerare abundentă. De regulă, sângerarea este mică şi pare să se oprească aproape instantaneu. Aceasta nu înseamnă că nu este necesar tratament. Leziunile prin înţepare sunt periculoase datorită riscului de infectare. Obiectul cu care s-a produs leziunea, în special dacă a fost în contact cu pământul, poate conţine spori ai barilului tetanic sau ai altor bacterii. Există, în acest caz, riscul unei infecţii severe. O rană produsă prin înţeparea piciorului prin pantof este în mod particular susceptibilă de a determina o infecţie severă.

În cazul îngrijirii unei răni produse prin înţepare, opriţi sângerarea, dacă este cazul, prin compresia rănii cu ajutorul unei comprese sterile sau a unei cârpe curate. Apoi, căutaţi ajutor medical de urgenţă, pentru prevenirea infecţiilor. Dacă sângerarea este minoră, unii medici recomandă să lăsăm să se scurgă puţin sânge pentru o perioadă scurtă de timp pentru curăţarea rănii. Dar, nu se ştie dacă acest lucru poate reduce riscul de infecţie.

Lezarea ţesuturilor moi
În cazul lezării ţesuturilor moi, pe lângă rănirea pielii are loc şi lezarea ţesuturilor subiacente cum ar fi muşchii, ţesutul de susţinere şi vasele de sânge. Aceste leziuni pot rezulta în urma lovirii sau tăierii severe a zonei respective, atunci când pielea este separată de ţesuturile subiacente sau când pielea este îndepărtată în mod forţat. Lezarea ţesuturilor moi necesită îngrijire medicală specifică. Comprimaţi zona lezată pentru oprirea sângerării şi chemaţi ajutor medical de urgenţă.

Leziuni abdominale
Datorită posibilităţii lezării organelor interne, orice leziune care penetrează peretele abdominal este o leziune potenţial gravă. Dacă dumneavoastră sau cineva cu care sunteţi prezentaţi o asemenea plagă abdominală, chemaţi ajutor medical de urgenţă. înainte să deplasaţi pe cineva cu o rană abdominală, poziţionaţi persoana respectivă pe spate. Dacă nu protruzionează nici un organ intern prin rană, apăsaţi pe rană folosind un bandaj steril sau o cârpă curată pentru a opri sângerarea. După oprirea hemoragiei, fixaţi bandajul cu o bandă adezivă. în cazul în care există deplasări de organe interne, nu încercaţi să le repoziţionaţi. Acoperiţi rana cu o bucată de îmbrăcăminte.

O Zi Bună îțî doresc! Fundă?

| Walle2002 a răspuns:

Eu opresc sangele astfel:
1.Las sa curga putin ca sa iasa microbii;
2.Pun un servetel hartie igienica pe rana;
[3.nu e neaparat] Daca nu se opreste pun apa rece sau apa din fantana;
4. Sau pun iod. e o substanta colorata galben ca apa care se pune pe vata si vata pe rana {sfat[trebuie sa fie rece iodul]}.

Alte răspunsuri
Alte răspunsuri
| cokkooo a răspuns:

Spala cu apa rece iar apoi pune apa oxigenata si tine cu un pic de vata happy

| arsen a răspuns:

Incearca sa te speli, si dupa sa freci!
Salut! :*

| razvancena a răspuns:

Eu opresc cu spirt si pansament.

| Ana2013 a răspuns:

Pai s-ar putea sa para cam ciudat dar eu de fiecre data cand am o rana o acopar cu o frunza uda si presez rana usor. Sper ca te-am ajutat!

| MadDeyu a răspuns:

Spirt apoi un simplu plasture, sau imoaie un plasture in spirt si pune-l direct. O sa te usture putin dar o sa iti treaca happy.

| GreenCoffe a răspuns:

Tine-o putin timp sub apa rece, apoi dupa ce se opreste incearca sa dezinfectezi rana si sa o bandajezi

| E193264289CDEF a răspuns:

Poti sa iti pui un leocoplast.

| Airinei_Francisc_Corneliu_1993 a răspuns:

La picioare si maini se pune un pic de zahar si la nas apesi pe nara. Funda te rog!

| Pocaituuuu a răspuns:

Eu il dezinfectezi cu apa oxizenata si dupa pun leocoplast.

| Dorinelaaa a răspuns:

Prin apasare.

| BubuXd31 a răspuns:

Pai eu pun spirt pe rana [chiar daca ma ustura putin]apoi imi pun un plasture. Daca iti curge sange din nas trebuie sa tii apasat cu degetul aratator pe nara din care iti curge.
Sper ca ti-am fost de folos! ♥
Funda :3?

| 12223456789 a răspuns:

Cu putin spirt sau inainte te speli bine pe rana pui niste alifie de galbenele si un plasture sau te bandajezi cu ceva. Funda?