Cum se fac cele mai bune muraturi?

Cum se fac cele mai bune muraturi?

Iata cele mai bune sfaturi pentru cele mai bune muraturi!

 

Pregatirea recipientelor

Primul lucru de care gospodinele si gospodarii se ingrijesc inainte de conservarea alimentelor este pregatirea borcanelor si a sticlelor pentru conserve si sucuri.

Este foarte important ca recipientele sa poata fi inchise ermetic - cu dopuri sau prin capsare si sigilare. In acelasi timp, reusita conservarii depinde in buna masura de felul in care sunt sterilizate ambalajele.

Sterilizarea se face fie prin fierbere in apa, fie la o temperatura ridicata, in cuptor.

Pentru fierbere, puneti borcanele intr-un vas incapator, pe fundul caruia ati asezat un gratar metalic, turnati apa clocotita astfel incat sa fie complet acoperite, si fierbeti timp de 10 minute. Scurgeti borcanele pe un prosop curat de bucatarie si apoi lasati-le sa se usuce intr-un cuptor rece. Opariti capacele, dopurile si garniturile din cauciuc timp de cateva secunde in apa clocotita.

Pentru sterilizare in cuptor, preincalziti cuptorul la 160 grade Celsius si puneti borcanele pe o tava. Tineti 10 minute, lasati sa se raceasca usor, apoi turnati preparatul fierbinte.

La gemuri, folositi pentru sigilare hartie cerata si celofan, umeziti-o, apoi, cu partea umezita spre exterior, fixati-le cu elastic.

 

1. Conservele de legume

Muraturile in sare 
 
Muraturile se pastreaza in borcane de sticla sau de plastic de diferite marimi in functie de cantitatea de legume pusa la murat. In mod traditional, muraturile de iarna se pastrau in butoiase de stejar.

Prepararea muraturilor

Intr-o oala mare, se pun la fiert 9 litri de apa cu o jumatate de kilogram de sare si jumatate de litru de otet. Se aseaza in borcane de sticla, de 5-6 litri, bucati de varza rosie, bucati de conopida, alternand cu morcovi si telina taiate felii mai groase, gogonele si ardei lungi. Se infasoara borcanul cu o carpa groasa bine umezita si se toarna fierbinte solutia de apa cu sare si otet (daca este bine infasurat cu carpa uda, borcanul nu plesneste).

Se pun deasupra cateva boabe de piper, cativa catei de usturoi, 2-3 frunze de dafin si o creanga de marar uscat. Se leaga borcanul cu hartie celofan pusa in doua si se tine la caldura pana se limpezeste apa. Se pune spre pastrare la un loc racoros.

Conservarea muraturilor

Daca puneti la murat castravetii separat, pentru a-i face mai gustosi si mai rezistenti, adaugati putin mustar in saramura. De asemenea, amaraciunea castravetilor poate fi inlaturata daca, dupa ce sunt taiati felii, se introduc timp de zece minute in lapte putin sarat.

Mucegaiul de la muraturi poate fi impiedicat la randul sau daca puneti in borcan un saculet cu panza rara umplut cu boabe de mustar, care sa acopere bine suprafata muraturilor pana la marginea borcanului.

Varza se pastreaza un timp mai indelungat daca adaugati din cand in cand cate o bucata de zahar sau ungeti cu smoala neagra interiorul butoiului de lemn. Varza nu se acreste foarte tare daca in butoi se pune o bucata de lemn de mesteacan spalat.

Vinetele

Vinetele se pregatesc fie sub forma de salata fie impreuna cu alte legume in binecunoscuta zacusca. Indiferent de modul in care alegeti sa preparati zacusca, va sfatuim sa coaceti vinetele direct la flacara pentru a avea un aspect mai placut si un gust mai bun.

Salata de vinete se prepara usor prin coacerea si tocarea vinetelor, dupa care se pun in pungute sau caserole atat cat sa poata fi preparata o data. Daca puneti o cantitate mai mare veti fi obligati sa dezghetati si sa inghetati la loc salata nepreparata si nu va mai avea acelasi gust dupa aceea.


2. Conservarea zarzavaturilor

Zarzavaturile se pot conserva fie ca muraturi in saramura preparata pentru celelalte legume, fie prin deshidratare, pentru a le pastra mai bine aroma pentru ciorbe si mancaruri.

Morcovii, patrunjelul si telina se conserva in mod frecvant prin uscare.

Prepararea

Zarzavatul se spala bine de pamint, se curata si apoi, fara sa se mai spele, se taie in felii de 1/2 cm sau mai groase, sau se lasa intregi (radacinile subtiri). Intregi sau felii, se suprapun in 2-3 randuri cu spatii intre ele intr-o tava captusita cu hartie de ziar. Tava se introduce in cuptorul bine incins, unde se lasa 10 minute ca sa se distruga microorganismele (bacterii, mucegaiuri). Dupa aceea, focul se stinge si tava se lasa la cuptor ca zarzavaturile sa se usuce in continuare. Deasemenea se pot usca si folosind alte surse de caldura precum caloriferul, soba de teracota si chiar la soare.

Dupa ce s-au uscat foarte bine, zarzavaturile se pun in saculete din tifon, atarnate de un cui, intr-un loc uscat. Inainte de intrebuintare, zarzavatul se spala bine cu apa calduta de zaharul care s-a caramelizat pe suprafata lui; altfel, supa de carne se va inchide mult la culoare. Zarzavatul proaspat (morcovul) se poate combina cu cel uscat (patrunjel, telina) sau conservat cu sare.

Conservarea legumelor prin uscare

Ciupercile si ardeii se pot pune la uscat uscati insirati pe o ata si agatati undeva la soare ori intr-o incapere aerisita, timp de doua saptamani.

Inainte de utilizare, rehidratati legumele cu apa calda, sau adaugati-le ca atare la unele preparate. Pentru pastrare puteti folosi saculeti din panza ori din hartie.

Legumele astfel conservate, pot fi folosite timp de pana la doi ani; daca nu sunt complet uscate, trebuie consumate intr-un interval de doua luni.


3. Conservarea fructelor

Compoturile

Pentru compoturi, fructele se curata de coaja si de samburi, se taie in jumatati sau sferturi si se aseaza suprapuse, in borcane, cu partea bombata in sus. Siropul rece sau caldut (facut din apa, zahar si vanilie) se toarna peste ele, cat sa le cuprinda, pana la 2-3 cm sub gura borcanelor, ca sa ramana loc sa se dilate lichidul la fiert.

Borcanele se leaga si apoi se sterilizeaza. Daca fructele sunt mai tari, precum piersicile si caisele, se pun intregi in borcane mai mari, deoarece ramane mult spatiu gol intre ele. Se pot opari in sirop clocotit un minut, ca sa intre mai bine in borcane.

In cazul compotului de prune, cand siropul clocoteste, se adauga circa 1/4 din prunele spalate si curatate de codite. Se amesteca cu lingura in sirop, ca sa se infierbante toate un minut, apoi, fara sa clocoteasca, se scot cu strecuratoarea si se pun intr-o cratita. Cand siropul clocoteste din nou, se pun alte prune, la fel, pana cand se termina toata cantitatea. Prunele se aseaza nepresate in borcane, lasand un spatiu liber de 2-3 cm pana la gura acestora.


Fructele uscate prin deshidratare

Pe langa binecunoscutele dulceturi si compoturi, fructele pot fi conservate prin uscare la soare sau in cuptor. 
Pentru uscarea fructelor in cuptor, preincalziti cuptorul la 110 grade Celsius. Alegeti fructe coapte, sanatoase si proaspete si asezati-le pe gratarul metalic al cuptorului.

Fructele uscate in cuptor trebuie lasate sa se raceasca complet inainte de a fi introduse in recipiente.

Pentru a impiedica decolorarea sau innegrirea fructelor in timpul uscarii, le puteti trata mai intai cu un amestec acidulat sau indulcit. Pentru a obtine un amestec acidulat, adaugati 6 linguri de suc de lamaie ori 2 linguri de acid ascorbic (tablete de vitamina C faramitate) intr-un litru de apa calda si amestecati pana la dizolvare.

Pentru a obtine un amestec indulcit, amestecati 250g miere, 250g zahar si 250ml apa intr-o cratita cu fundul dublu. Puneti la foc mic, amestecati pentru a dizolva zaharul si fierbeti cateva secunde. Lasati sa se raceasca.

Pastrati fructele uscate asezate in straturi, cu hartie cerata intre ele, in cutii metalice etanse, sau in cutii transparente daca sunt depozitate la intuneric.

Pentru ca aroma si gustul se accentueaza prin uscare, fructele uscate sunt foarte bune servite ca atare. De asemenea, pot fi folosite in diverse deserturi (salata de fructe, briose cu fructe)

 

La final, iata si cateva retete:

 

Mai stiti si alte secrete pentru prepararea muraturilor si a conservelor? Care sunt acelea?

Articol oferit de


16 răspunsuri:
| MisterKat a răspuns:

Cele mai bune muraturi pe poti face fara a pune "conservanti" la plic pe care ii gasim in comert. Sunt toxici si nu mai are niciun rost sa faci in casa muraturi daca pui otrava aia in ele. Cele mai bune muraturi se fac din legume proaspete si cu saramura. O zi buna!

| etudor a răspuns:

CELE mai bune si tin si 2-3ani sunt muraturile cu Picant fix dulce acrisor combinat cu cel iute(un plic iute si unul duce si ies ca la "bunica", respectand indicatiile de pe pilc

| Zazu a răspuns:

Multa dragoste, pasiune si maini spalate!

Elianna
| Elianna a răspuns:

Stie cineva cum se pune la murat telina taiata fideluta? Ce mirodenii trebuiesc? Am mancat undeva si mi-s-a parut grozava si as vrea sa pun si eu!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Sa le pui cu mare dragoste pentru a iesi cele mai gustoase.

| Nyky_4856 a răspuns:

Nu stiu!

| Nyky_4856 a răspuns:

Cu pasiuni si dragosteeeeeeeeeeeeeee

| doar.pt.voi. a răspuns:

Muraturile sunt cele face acasabig grin

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Misto

| georgianat a răspuns:

Muraturile adevarate sunt acelea facute cu atentie, dragoste si fara conservantii aceia de pe piata care nu fac decat sa ia gustul legumelor proaspete culese din gradina bunicii big grin
La recedere!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Daca sunt facute de mama, sigur sunt cele mai gustoase! Tot mancarea facuta de mama e cea mai buna

| SalamdePorcpentruTriviaAmuzante a răspuns:

N-am nici o idee!

| 19gl a răspuns:

Din inima :X

| knnight a răspuns:

Cu multa dragoste, pasiune si...devotament!

| eluboy13 a răspuns:

Doamne.am ajuns sa vorbim de muraturi rolling eyes

| DanuTzCarbon a răspuns:

Cele mai bune muraturi sunt cele facute la tara din castreaveti munciti si cateva boabe de mustar cu putin hrean si iasa o minunatie

Întrebări similare