| gynycola a întrebat:

Cum se face cozonacul cu nuca, rahat si stafide?

5 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cozonacul nu se face dupa reteta. Trebuie sa stai linga cineva cind il face sa urmaresti.

Bula
| Bula a răspuns:

In aluatul cozonacului simplu amesteci rahat taiat bucatele, stafide si miez de nuca usor prajit si taiat bucatele.

mlm
| mlm a răspuns:

Cozonac cu nuca, stafide si rahat:
Ingrediente: La un kilogram de faina: 4-5 oua (minim), 1 lingurita sare, 300 g zahar lapte caldut, 1/4 l ulei, coaja de lamaie/portocala, 50-70 g drojdie proaspata (cca 1 lingura rasa cu drojdie uscata), nuca, rahat, stafide.
Mod de preparare: Toate trebuie sa fie usor caldute cand se folosesc.
Plamadeala: Se freaca drojdia cu putin zahar pana se inmoaie, apoi se amesteca cu lapte si faina (cca 1/3 din cantitate). Plamadeala trebuie sa iasa subtire. Se acopera cu faina si se lasa sa creasca, la cald, pana incepe se crape. In plus, se acopera si cu un prosop de bucatarie.
Aluatul: Cat creste plamadeala (10-15 min), se freaca galbenusurile cu sare, sa prinda culoare, apoi se freaca bine cu zaharul si coaja de lamaie. Ce rezulta se amesteca cu plamadeala crescuta, cu restul de faina si cu lapte, sa iasa aluatul potrivit, se adauga stafidele in aluat. Se framanta bine, adaugand cate putin ulei, (se framanta pana se fac bule in aluat). Pentru adevaratii cozonaci, se intinde aluatul in foaie, se intinde umplutura (de nuca, sau rahat si stafide), foaia se ruleaza, se pune in tavi si se asteapta sa mai creasca. Tavile trebuie sa fie unse cu ulei, iar pe fund se pune o foaie de hartie, tot unsa. Nu se tapeteaza cu faina, iar uleiul in exces se scurge, pentru ca altfel cozonacii risca sa se prajeasca. Inainte de a se pune la copt, cozonacii se ung cu ou batut, pentru ca in acest fel culoarea iese aramie. Se coc intai la foc mic, sa aiba timp sa mai creasca si sa se patrunda, timp de 20-25 min. Apoi se intorc tavile (cozonacii trebuie sa fie inca "blonzi") si se coc inca 20-25 min. Dupa asta se da focul mai mare, sa se rumeneasca frumos. Cam in 10 min trebuie sa fie gata. Se scot cu grija din tava, se dezlipeste hartia de pe fund si se pun sa se racoreasca acoperiti, pe un fund de lemn. Sper ca reteta sa va fie de ajutor.

Umplutura de nuca da gloria cozonacului. Nuca macinata se amesteca cu albus de ou si esenta de rom. Trebuie sa iasa cat mai uscat, altfel aluatul ne se coace, dar suficient de moale ca sa se poata intinde.

Alte răspunsuri
Alte răspunsuri
Întrebări similare