anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ma poate ajuta cineva cu niste retete culinare pentru masa de sarbatori mai speciale? Din carne de vanat (caprioara), carne porc, carne de pui.
Astept cu mare interes retetele! Va multumesc anticipat!
Dau fundita happy

Răspuns Câştigător
| MeimeiPinguinu a răspuns:

Tzau
1.Friptura de porc cu legume la cuptor:
1 kg ceafa porc
1 vanata
1 zucchini
1 ardei rosu
1 ardei verde
3 rosii
2 cepe
6 catei de usturoi
Sare, piper, boia de ardei dulce, vegeta dupa gust
Ulei

Mod de preparare:
Luam bucatile de ceafa le condimentam bine cu vegeta, boia dulce de ardei, piper si sare dupa gust.
Dupa ce am condimentat carnea, o punem la fript intr-o tigaie cu ulei foarte incins – atat cat sa prinda o crusta rumenie – avand grija sa o intoarcem pe toate parti pentru a se rumenii uniform.
Dupa ce carnea a prins crusta, o scoatem pe un platou si o crestam adanc – o taiem felii insa avem grija ca in partea de jos feliile sa ramana unite, dupa care punem bucata de ceafa intr-un vas termorezistent uns in prealabil cu ulei. Intre crestaturi impanam carnea cu feliute de catei de usturoi.
Toate legumele – vanata, zucchini, ardeiul rosu si verde, cepele si rosiile – le curatam, le spalam si le taiem cubulete si feliute.
Legumele astfel taiate le punem intr-un castron si le condimentam cu vegeta si sare, dupa care le punem in jurul bucatii de carne in vas. Mai adaugam putin ulei peste legume si carne dupa care punem deasupra vasului o folie de aluminiu si introducem totul la cuptor pentru 45 – 60 minute, timp in care intoarcem carnea din cand in cand, de pe o parte pe alta. Spre sfarit, cu 20 – 25 minute inainte de a scoate preparatul din cuptor luam folia de aluminiu de pe vas, pentru a lasa legumele sa scada.
E ffff buna. a facut asa mama anul trecut de craciun;)
2.Friptura de porc la tava:
Friptura de porc la tava - O masa romaneasca desavarsita contine si friptura din diverse carnuri, si cum suntem in prag de sarbatori, va propunem aceasta reteta delicioasa de friptura de porc, frageda si aromata. Friptura de porc la tava se serveste calda, dupa aperitive.

Ingrediente

6 buc carne porc(sau mai multe, depinde cate pers sunt)
2 linguri ulei
2 morcovi mai mici
varza de Bruxelles
2 mere
3 catei de usturoi
1 cana vin rosu
vegeta, sare, piper, boia
apa
Mod de preparare

Feliile de carne se condimenteaza, se asaza in tava, se pun 2 linguri de ulei sau unsoare de porc, se adauga o cana de apa deasupra;

Cand incepe carnea sa fie patrunsa, se pun feliute de morcov taiate joulien, merele taiate felii si varza de Bruxelles impreuna cu usturoiul intreg;

Cand sunt fierte legumele si a ramas doar grasimea, se adauga o cana de vin.
Am mancat de multe ori carne la tava. o poti combina cu un altfel de mancare.gust e ff bun!
Carnea o gasesti la Billa.sau in piete, ai putea-o combina cu mancare de praz cu masline:
5 tulpini de praz
o ceapa potrivit
o cescuta de ulei
sare
piper
coriandru
foaie de dafin
masline 300g
suc de rosii 250 ml
o cesca vin alb
Preparare:

Se spala prazul, se curata de frunzele verzi si se pastreaza numai portiunea alba a tulpinii. Ceapa se toaca marunt si se pune la calit in cratita.

Cand a devenit aurie, se adauga prazul care se inabuseste la foc mic pana se inmoaie.

Se adauga condimentele si maslinele si se fierbe timp de aproximativ 20 de minute.

La sfarsit se adauga sosul de rosii si vinul pentru ai da un gust deosebit.

Se serveste cald

Timp Preparare: 1 h
Complexitate: redusa
Si daca vrei ceva sa iasa mult mai mult in evidenta:http://www.culinar.ro/retete/gateste/5/160/7010.htm
Sper ca ti-am fost de folos:)

4 răspunsuri:
| Vögeln a răspuns:

încearcă pe http://dulciurifeldefel.blogspot.com eu de aici iau o buna parte din rețete;) sper sa te ajute

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Http://ganduriandminds.blogspot.com/......e-vie.html
Nu stiu retete dar senzational cum viermii mananca carne vie

| dArKcHiLd1 a răspuns:

Uite cateva retete culinare de Craciun happy:

Chiftele cu sos alb
Ingrediente
7-8 chiftele gata facute;
2 linguri smantana;
1 lingura faina;
1 cana de apa;
1 lingura de ulei de masline;
sare

Mod de preparare


Se pune apa la fiert, impreuna cu uleiul. Cand clocoteste se pun chiftelele si se lasa la fiert circa 5 minute. Se adauga smantana si faina si se amesteca bine sa nu lase cocoloase. Se lasa la foc mic circa 10 minute sau pana se ingroasa sosul si se potriveste de sare.

Mod de servire
Se serveste simplu sau cu mamaliga.


Tort cu piscoturi
Ingrediente
3 oua intregi,
250 g zahar,
350 ml lapte,
un plic gelatina de 10g,
500g frisca,
esente dupa gust,
200g piscoturi de sampanie,
fructe (cat mai variate in functie de sezon): ananas rondele si bucati, kiwi, portocale, smochine, capsuni, piersici, folie alimentara.

Mod de preparare

Zaharul si ouale intregi se bat cu mixerul pana se omogenizeaza compozitia care se adauga peste 250 ml lapte intr-o cratita si se dau la foc.
Gelatina se dizolva in restul de lapte (eu le mai incalzesc la microunde 30 sec) si se pune peste lapte, oua, zahar. Se fierbe pana clocoteste, amestecandu-se continuu, apoi se lasa la racit (se poate grabi racirea sub un jet de apa rece). Frisca se bate si se amesteca cu crema racita apoi se pun fructele maruntite.
O cratita cu diametrul de 25 cm, sau mai mare, se captuseste cu folie alimentara. Se aseaza in ordine: un rand de rondele de ananas, kiwi, felii de portocale; jumatate din compozitia cu fructe; un strat de piscoturi insiropate (eu am pus sirop din conserva de piersici); cealalta jumatate din compozitia de fructe; ultimul strat de piscoturi. Se acopera cratita si se da la frigider pentru cel putin 12 ore.

Mod de servire
Se serveste rece de la frigider.


Negresa
Ingrediente
250 g margarina UNIREA sau unt,
500 g zahar,
6 linguri cu cacao,
1 cana cu lapte (aprox. 200 ml),
4 oua,
200 g faina,
1 pachet praf de copt,
nuci (cam o cana),
rom,
ciocolata,
coaja de lamaie

Mod de preparare

Cum se prepara glazura si blatul pentru prajitura Negresa:
Se pune la fiert margarina UNIREA sau untul impreuna cu zaharul (din care se pastreaza separat 6 linguri de zahar), laptele, 4 linguri de cacao si coaja de lamaie. Dupa ce a fiert, se iau din aceasta compozitie 15 linguri in care se adauga ciocolata, rom, cateva nuci (aceasta va fi crema de deasupra – glazura). Restul compozitiei se pune la racit.
Separat se bat albusurile spuma cu cele 6 linguri de zahar pastrate.
Peste compozitia racita se adauga pe rand galbenusurile cu faina, restul de cacao si nuci, praful de copt stins in lamaie si se adauga putin cate putin albusurile batute spuma.
Se toarna in tava unsa si tapetata cu faina si se coace blatul la foc potrivit.
Se incearca dupa 30 de minute cu o scobitoare daca s-a copt blatul. Daca scobitoarea iese curata si uscata, inseamna ca blatul este facut.Se poate insiropa inainte de punerea glazurii cu un sirop din 200 ml
apa, 7 linguri de zahar, zahar vanilat. Se pun la fiert pentru un gust
mai bun, se poate carameliza zaharul si se adauga apa, se da un clocot.
Asta doar daca se doreste insiropata, dar daca nu, se pune direct peste
tava inca fierbinte crema de deasupra (cele 15 linguri pastrate) si se
intinde bine cu un cutit si se lasa la racit. Daca glazura s-a intarit,
se mai poate pune la foc pana aceasta se fluidizeaza pentru a putea fi
intinsa usor.

Mod de servire

Dupa preferinta se poate presera peste prajitura gata facuta si niste nuca de cocos si ciocolata rasa atat pentru un gust deosebit, dar si pentru un aspect placut alb-negru.


Briose cu cacao
Ingrediente
2 oua
200 ml ulei
300 gr iaurt
400 gr faina
200 gr zahar
2 linguri cacao
1 plic praf de copt
sare
-coaja si sucul de la o lamaie

Mod de preparare

Se bat ouale cu zaharul, pana can acesta se topeste de tot. Adaugam uleiul putin cate putin, iaurtul, sucul si coaja de lamaie, faina cernuta cu praful de copt si sarea.Se amesteca bine pana se incorporeaza toata faina. Se imarte compozitia in doua parti. Intr-una din ele se adauga cacaoa si se mesteca bine.
Se ung cu unt sau ulei formele de briose si se toarna simultan din compozitii. Se da la cuptorul incins, la foc mediu.
Cand sunt gata se lasa briosele 10 minute sa se raceasca, apoi se scot din forme.

Mod de servire
Se pudreaza cu zahar vanilat.


Pastrav cu usturoi
Ingrediente
2 pastravi intregi, circa 350 g fiecare, curatati de maruntaie si de solzi
2-3 cm bucata de ghimbir, decojita si feliata
2 linguri de sos de fasole neagra
1/2 lingurita de zahar brun
1 lingurita de vin de orez (sau vin alb, demi-sec si aromat)
1 lingurita de suc de lamaie
4-6 catei de usturoi, tocati marunt
4 cepe verzi, taiate bucatele de 2 cm, pe diagonala
4 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
2 linguri de sos de soia dark

Mod de preparare

Se spala bine pestele si se sterge prin tamponare cu prosoape de hartie. Se asaza pe o farfurie termorezistenta, cu marginile putin ridicate. Se pun 2 felii de ghimbir in cavitatea sa.
Se amesteca, intr-un castronel, sosul de fasole neagra cu zahar, suc de lamaie si vin de orez. Se unge pestele cu mixtura obtinuta, in interior si pe exterior.
Se gateste pestele in aburi, intr-un wok, timp de 6-8 minute, pana ce pestele este facut.

Se incinge uleiul intr-o craticioara, la foc iute, pana ce incepe sa fumege. Se presara pestele cu ceapa verde. Se toarna uleiul peste el. Uleiul fierbinte va gati partial ceapa verde, ridicandu-i aroma si gustul.

Se stropeste pestele cu sos de soia.


Mod de servire
Inainte de a il servi, se ia cu o lingura putin sos si stropeste pestele in interior. Se serveste imediat.



Pateuri cu branza
Ingrediente
1 foietaj;
300 gr telemea mixta;
1 legatura de marar;
2-3 fire de ceapa verde;
1 ou

Mod de preparare

Se face compozitia din branza sfaramata, in care se amesteca marar si ceapa tocate marunt.
Foietajul se intinde putin cu facaletul si se portioneaza in patrate. Pe fiecare patrat se pune compozitie, apoi foietajul se pliaza si se aseaza pe tava tapetata cu foaie de copt.
Se ung cu oul batut, se presara cu mac (sau susan) si se dau la cuptorul incins pentru cca 20 min.

Mod de servire
Se servesc reci.


Mini omlete
Ingrediente
3 oua;
1 ardei gras;
1 legatura de marar;
2 carnati;
30 gr unt

Mod de preparare


Ouale se bat bine cu un praf de sare. Carnatii, ardeiul si mararul se taie marunt si se adauga la oua.
Se unge cu unt o tava speciala pentru briose si se pune compozitie in fiecare caus. Se da la cuptor, la 180 grade C, pentru 10 min.

Mod de servire
Se servesc ca atare sau alaturi de salata verde.


Prajiturile in zapada
Ingrediente
Prajiturele:
500 g faina,
2 oua,
1 cana lapte,
cacao(dupa gust),
1 plic zahar vanilat,
jumatate de plic praf de copt
Glazura:
zeama de lamaie,
zahar pudra,
albus de la un ou

Mod de preparare


Se incalzeste laptele astfel incat sa fie calduţ. in acest timp se adauga făina, ouăle, cacaoa, zahărul vanilat, praful de copt iar apoi laptele. Se framanta pana cand nu se mai lipeşte de pereţii vasului si de mana. Daca este nevoie se mai poate adauga faina pe parcurs. Se lasa la odihnit. In timpul acesta se prepara glazura.
Glazura:
Se separa galbenuşul de albuş, iar albuşul il puneti intr-un castron, împreuna cu zaharul pudră. Apoi se adaugă zeamă stoarsa de la o lămaie. Se amesteca bine cu telul pana cand se îngroaşa. Daca nu se îngroaşa, nu vă speriaţi. Adăugaţi doar zahăr pană cand se îngroaşa

Acum intindeti coca intr-o foaie subţire cu facaletul. Taiati forme cu paharul sau cu forme din aluminiu (brazi, lumanari,clopoţei-tematica de craciun). Puneti-le la copt in tigaia tefal sau la cuptor.
După ce sunt coapte si racite, iar glazura înngroşata, turnaţi crema dupa plac pe prajiturele. In modele, acoperite complet etc.
Lăsaţi-le la frigider pană se întareste glazura.
Pofta buna!

Mod de servire
Se pot servi reci, de la frigider sau la temperatura camerei, dar atentie sa nu se topeasca glazura!



Curcan umplut de Craciun
Ingrediente
Pentru 6-8 portii
1 curcan (2-3 kg)
1 lingura sare
2 varfuri de cutit piper
Umplutura:
5 dl paine alba facuta firmituri
1 1/2 dl lapte
ficatul curcanului
50-100 g bacon
1 ceapa tocata
2 lingurite cimbru
1/2 lingurita sare
1 varf cutit piper
coaja rasa de la 1 lamaie
1 ou batut

Mod de preparare
1.Dezgheata curcanul: in frigider ia 2-3 zile, la temperatura camerei ia cam 1 zi, in apa rece 10-12 ore. Scoate maruntaiele si clateste curcanul.

2.Fa apoi umplutura: Amesteca painea cu laptele cald. Toaca ficatul si bacon. Prajeste bacon si ceapa, pune si ficatul si prajeste rapid totul. Amesteca totul cu painea, condimentele si la urma oul.

3.Unge curcanul in interior si exterior cu sare si piper. Umple curcanul si coase cu sfoara de bumbac la fund si gat. Leaga in asa fel incat copanele sa fie pe langa corp.

4.Unge curcanul cu grasime topita. Aseaza curcanul pe o parte intr-o tava (poate trebuie sustinut cu folie de aluminiu facuta cocolos). Se introduce la cuptor la 175 grade in partea de jos a cuptorului. Se prajeste cam 30 min, se intoarce pe partea cealalta si se prajeste cam 30 min. Se intoarce apoi cu pieptul in sus si se prajeste din nou. Socoteste cam 45 min per kg . (In total 2 - 2,5 tim.) Acopera pieptul cu folie de aluminiu daca se rumeneste prea tare.
Incearca cu o andrea in muschiul pulpei. Cand zeama este incolora este carnea gata. Lasa curcanul sa se odihneasca sub folie de aluminiu in timp ce faci sosul.

5. Subtiaza sosul din tigaie cu apa. Strecoara sosul si subtiaza cu apa sau apa cu Vegeta sa devina cam 6 dl. Fierbe sosul si amesteca si 4 linguri de faina amestecate in putina apa rece. Fierbe sosul cateva minute. Pune cam 1 dl smantana si soia (sare) sau sherry.

Mod de servire
Se serveste calda.


Asta a fost tot, sper ca te-am ajutat! Sarbatori fericite!

| Madalina_3800 a răspuns:

Buna.pai pe masa de sarbatori poti pune niste chiftele, snitele. ceva aperitiv. oua umplute.astea le stiibig grin
Iar ceva retete mai speciale
iti recomand:
Salata de Boeuf
Ingrediente:
1/2 kg carne de vita sau pui, 4 cartofi, 4 morcovi mari, 1 telina, 4 oua, 200 ml ulei vegetal, 1 borcan mazare fiarta (porumb) 1 lingurita zeama de lamaie sau mustar, 6 castraveti in otet, 4 gogosari in otet, sare, piper, 2 cani maioneza, 2 oua fierte pentru ornat

Mod de preparare:
Se spala carnea si se pune la fiert, la foc potrivit, Cand da in clocot se curata de spuma, se pune putina sare si se lasa sa fiarba in continuare, pe foc mic, fara sa mai clocoteasca. In timpul fiertului se acopera oala cu un capac lasand o deschizatura de un deget, pentru iesirea aburului. Carnea fiarta se taie in cubulete. Se curata si se spala legumele si zarzavatul si se pun la fiert (mazarea din conserva nu se fierbe). Dupa fierbere, cartofii, morcovii, si telina se taie in cubulete. Se pune totul intr-un castron, se adauga castraveciorii taiati, gogosarul taiat si mazarea(porumbul). Se sareaza, se adauga o parte de maioneza si o lingura de mustar si se amesteca bine. Amestecul se pune pe un platou luand forma acestuia si se niveleaza suprafetele. Restul de maioneza se intinde cu un cutit lat in strat uniform pe toate suprafetele exterioare. Se orneaza cu oua fierte, gogosari si castraveti murati., Se serveste dupa 1-2 ore de la preparare. Se poate pastra in frigider de la o zi la alta.

Friptura de porc
Ingrediente:
600 g piept de porc feliat
400 g cartofi
1 capatana de usturoi
cateva fire patrunjel verde
1 ardei peperoni nu prea iute
2 linguri ulei
2 lingurite ulei de masline
1 lingurita zahar
sare, piper, paprika, cimbru. poti sa pui si putin vin rosu daca iti place
condimente pentru friptura

Mod de preparare:
Se condimenteaza feliile de piept de porc cu piper, paprika, cimbru, condimente pentru friptura si se ung cu uleiul de masline. Dupa ce stau 10 minute se pun pe gratar, cate 10-15 minute pe fiecare parte.
Intre timp puneti 1 litru de apa cu zahar si putina sare la fiert. Curatati cartofii, taiati-i cubulete si puneti-i in apa cu cele 2 linguri de ulei si lasati sa fiarba la foc mic 20 minute.
Asezati pe un platou cartofii, feliile de carne, decorati cu feliute de ardei si usturoi, frunzulite de patrunjel verde. Separat preparati un mujdei de usturoi sau vin deasupra cu care stropiti carnea.
Pofta buna.
Daca vrei si cu carne de caprioara poti face o tocanitza cu carne de caprioara:X e excelentabig grin
Ingrediente:
Pentru 10 portii: 2 kg carne de caprioara, 1 kg ceapa, 50 g usturoi, 2 foi de dafin, piper boabe, enibahar (4-5 boabe), cimbru, 100 g pasta de tomate, 200 ml vin, sare, 200 g untura.

Mod de preparare:
Carnea se portioneaza, se sareaza si se inabusa in vasul cu untura. Spre sfirsitul inabusirii se adauga ceapa si usturoiul curatate, spalate si taiate marunt, pasta de tomate, piperul, enibaharul, foile de dafin, cimbrul si apa fierbinte necesara pentru fierbere. Se amesteca componentele si se fierb la un foc moderat, cu vasul acoperit, pina se patrunde bine carnea. Spre sfirsitul fierberii se adauga vinul si sare dupa gust.

Din carne de caprioara se prepara si pilaf cu carne, mancare cu rosii, chiftelute marinate sau ce mai vrei tubig grin
Spor la gatit:*