Torn smantana se pune intr-un castron cu pereti inalti si cu mixerul invart pana ce se face frisca, apoi las sa stea 10 minute si continui invartitul, dar la o scara mai lenta al mixerului pana ce se alege untul de zer.
Intr-un strecurator pun tifon si torn untul in strecurator, il strang sa iasa zerul, apoi il spal cu apa foarte rece si ii dau forma presandu-l intr-o cutie din plastic.
Il asez pe untiera si il pastrez in frigider dar acoperit cu capacul untierei, sa nu ia mirosuri de la alte mancaruri.
Untul se face astfel:
Laptele de vaca sau de bivolita se lasa cateva ore, pana ce se aduna grasimea deasupra: frisca.
Fisca se amesteca indelungat, iar dupa un timp se separa bucatile de unt si zerul.
(metada descrisa de Gyutza este pentru obtinerea BALMOS-ului, un zer cu grasimi in el, ce se consuma cu mamaliga!)
Sa va spun cum se facea unt la bunica acasa.
Pentru cantitati mai mari se folosea un "aparat" care popular se numea PUTINEI. Acesta era un vas din lemn, innalt si puyin conic cu baza mare jos. Deasupra avea un capac gaurit la mijloc, prin care trecea o tija din lemn terminata la capatul din interiorul putineiului cu un disc din lemn gaurit. Se punea inauntru smantana si lapte dulce cam jumate/jumate. Prin miscarea in sus si in jos a acelei tije, discul producea "bataia" amesteculul din interior si dupa un timp aparea untul care era scos, scurs de zer si pus in diverse vase presat.
Daca voia sa faca putin atunci punea amestec de lapte si smantina intr-o sticla de lapte (era o sticla larga la gura), o astupa cu un dop si prin scuturarea sticlei culcate stingadreapta dupa un timp in sticla aparea untul (puteti incerca dar nu cu lapte din comert ci de la oameni din piata)
Mai tarziu, maica-mea a "evoluat" si avea un borcan mai mare iar deasupra avea un dispozitiv care rotea in interior doua palete din lemn in sens invers una celeilalte - ceva similar ci nixerul din bucataria de azi. De altfel probabil puteti incerca sa faceti unt cu ajutorul unui mixer, eu nu am incercat dar cred ca merge.
Chiar acum am terminat de frecat smantana cu mixerul
din 1, 600L (adica 2 borcane de 0, 800l) am obtzinut 0, 600kg unt.
Tot procedeul a durat 1 ora si 10 minute.
Am folosit smantana de casa de la vaca
Ingrediente
1 kg smantana grasa
Mod de preparare
Pentru prepararea acestui unt foarte bun aveti nevoie de un kg de smantana mai grasa pe care o bateti cu mixerul sau telul pana incepe sa se separe. Incet strecuram zerul format si alifiem cu o lingura pana ce s-a scos tot. Dupa preferinta adaugam putina sare sau nu. Din aceasta cantitate am obtinut 300gr de unt curat...si va pot spune ca e incomparabil cu untul de la magazin
e de pe net dar sper sa fie buna reteta pup
In casa.
a fost la un moment dat un reportaj despre asta facut in zona Sibiului.
din zerul de la branza se facea casul. din ce ramanea de la cas, urda.si din ce ramanea de la urda untul.
Acel rest pentru unt era pus intr-un "recipient" inalt cam d 1m si rodunt l gura.si se batea acolo cu un fel de bat.pana ieseau "bobitele" de unt deasupra.
Apoi.se strecura tot si ramanea untul.
Este relativ simplu de realizat.
Daca te ajuta si un robot de bucatarie Thermomix, nu ai nici o grija.
Vezi: http://retete.termomix.ro/unt-de-casa/
Da, e am vazut cum mama batea bine smintina de vaca si era mai bun ca cel din magazin