| SERIALS a întrebat:

Uleiul de masline la prajit e cancerigen?

9 răspunsuri:
| MihaelaDart a răspuns:

Acesta este doar un mit din popor ca ar fi. Daca toti din tarile mediteraneene folosesc uleiul de masline la prajit ar fi toti bolnavi cu tot felul de forme de cancer.
Prima data sa aud asa ceva! Mereu folosesc uleiul de masline extravirgin si la gatit, nu numai in salate. In Grecia cat am locuit aveam din propria livada de maslini, acum ca sunt intr-o tara din vest ne trimit parintii sotului meu bidoane de 5 litrii de ulei de masline. Numai cu el gatesc, in schimb uleiul de rapita sau floarea soarelui il folosesc la prajituri.
Uleiul de masline nu este cangerigen atunci cand este supus la temperaturi foarte mari. Uleiul de masline reduce riscurile de a dezvolta boli cardiovasculare sau cancer, crescand astfel longevitatea populatiilor iubitoare de ulei de masline. Cel mai bun este uleiul de masline extravirgin, pentru ca are cele mai mari doze de antioxidanti si grasimi sanatoase. La prajit, uleiul de maslin isi schimba gustul si isi pierde o parte din antioxidanti si din gustul uleiului se schimba.

NOname
| NOname a răspuns:

Eu ştiu că orice ulei supus la temperaturi înalte devin cancerigen mai mult sau mai puţin. Aşadar, evitaţi prăjelile!

| BroascaCuElice a răspuns:

Uleiurile de soia si rapita, ce contin in mare parte acizi grasi polinesaturati, sunt cel mai putin sanatoase si elimina in procesul de prajire peroxid si aldehide, compusi ce contribuie la dezvoltarea cancerului.
uleiul de masline contine preponderent acizi grasi mononesaturati (o singura legatura), ceea ce il face destul de rezistent la temperaturile ridicate. In general, diferitele tipuri de ulei de masline extravirgin contin intr-o pondere de peste 70% acizi grasi mononesaturati, circa 15% acizi grasi saturati si doar 10% acizi grasi polinesaturati.
Este adevarat totusi faptul ca prin folosirea uleiului de masline la gatit, in special la prajit, se pierde o parte din antioxidanti si gustul uleiului se schimba, dar in nicun caz nu devine cancerigen sau alte povesti de genul asta

| Donsavas a răspuns:

Orice este prajit isi pierde nutrientii si devine toxic! Da, cancerigen este mai mult ca sigur daca este conservat.

| xerxes1 a răspuns:

Pentru portofel poate.

| ALGator a răspuns:

Prajeala la alimente la peste 120 C (maroniu-negru in loc de galbui) produce in general acrilamid care e un factor cancerigen printre multi altii. Acril amid exista in mincaruri preparate de-a gata. Poate apare si in uleiul de masline, nu stiu.
Deci prajeala in general nu are nimic de a face cu oxidanti etc ci cu aceasta substanta cu potential cancerigen pe care o mincam tot timpul. De evitat excesele.

| Anuket a răspuns:

Eu îl folosesc când rămân fără ulei de floarea-soarelui și până acum nu am pățit nimic.

| Andreea213 a răspuns:

Orice ulei prajit devine dăunător pentru organism.

| Sharky0the0seadog a răspuns:

Faimosul om de stiinta chimist roman Mencinicopschi recomanda uleiul de masline pentru prajit pentru ca face parte din categoria uleiurilor termorezistente, alaturi de cel de palmier. Asa ca nu e cancerigen.

Întrebări similare