Oul crud contine Coaja: 10-12%
Albusul:58-60%
Galbenusul:29-31%. Evident exceptand coaja, oul prajit in comparatie cu oul crud contine proteine denaturate fizico-chimic.
Compozitia chimica medie a albusului este urmatoarea:
-apa 80%
-protide 12%, intre care ovoal-lumina, ovoglobulina, ovomucina si aminoacizii care au mare valoare nutritiva, substante organice neazotoase-0, 7% printre care grasimi, glucoza si enzime.
In compozitia albusului intra si cantitati reduse de substante minerale.
Galbenusul contine:
-apa 51%
-proteine 16%
-lipide 31%
-saruri minerale 11% (sub forma de fosfor; fier; magneziu; potasiu; calciu).
Galbenusul contine o cantitate importanta de vitamine (A; B1; B2; D; H), enzime si substante colorante (luteina; xantofila)
Componentele care alcatuiesc galbenusului si albusului confera oului o mare valoare nutritiva, el fiind folosit ca aliment de baza in hrana copiilor, a tinerilor si a adultilor in unele imprejurari fiind utilizat ca aliment dietetic.
El contine toti aminoacizii esentiali, adica indispensabili organismului.
Buna!
Cred ca ar trebui sa dam si sursa copierii, nu crezi?
Te pup!
Ea a intrebat ce contine oul prajit, nu oul crud, idioato...
Sursa textului http://www.referate-scolare.ro/......a-oulelor/ - acolo este si bibliografia pentru cei care au nevoie de mai multe informatii despre oua.
I-am explicat ca oul prajit contine aceleasi componente ca si oul crud cu exceptia faptului ca proteinele sunt modificate chimic.
Imi cer scuze.
misu2315 întreabă: