| Anonimuserr a întrebat:

Un ou ochi prajit ce contine? Unde gasesc si eu sau daca stiti voi ce contine, daca contine fier si cat fosfor etc?

7 răspunsuri:
| iasicumpara a răspuns:

Oul crud contine Coaja: 10-12%
Albusul:58-60%
Galbenusul:29-31%. Evident exceptand coaja, oul prajit in comparatie cu oul crud contine proteine denaturate fizico-chimic.

Compozitia chimica medie a albusului este urmatoarea:

-apa 80%

-protide 12%, intre care ovoal-lumina, ovoglobulina, ovomucina si aminoacizii care au mare valoare nutritiva, substante organice neazotoase-0, 7% printre care grasimi, glucoza si enzime.

In compozitia albusului intra si cantitati reduse de substante minerale.

Galbenusul contine:

-apa 51%

-proteine 16%

-lipide 31%

-saruri minerale 11% (sub forma de fosfor; fier; magneziu; potasiu; calciu).

Galbenusul contine o cantitate importanta de vitamine (A; B1; B2; D; H), enzime si substante colorante (luteina; xantofila)

Componentele care alcatuiesc galbenusului si albusului confera oului o mare valoare nutritiva, el fiind folosit ca aliment de baza in hrana copiilor, a tinerilor si a adultilor in unele imprejurari fiind utilizat ca aliment dietetic.

El contine toti aminoacizii esentiali, adica indispensabili organismului.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru iasicumpara):

Buna!
Cred ca ar trebui sa dam si sursa copierii, nu crezi?
Te pup!

| Vladuthz a răspuns (pentru iasicumpara):

Ea a intrebat ce contine oul prajit, nu oul crud, idioato...

| iasicumpara a răspuns (pentru iasicumpara):

Sursa textului http://www.referate-scolare.ro/......a-oulelor/ - acolo este si bibliografia pentru cei care au nevoie de mai multe informatii despre oua.

| iasicumpara a răspuns (pentru Vladuthz):

I-am explicat ca oul prajit contine aceleasi componente ca si oul crud cu exceptia faptului ca proteinele sunt modificate chimic.

| Vladuthz a răspuns (pentru iasicumpara):

Imi cer scuze.

| MEIALI a răspuns:

Oul crud contine Coaja: 10-12%
Albusul:58-60%
Galbenusul:29-31%