| Furnicuta000 a întrebat:

Voi ati facut vreodata galuste din gris? Aveti vreo reteta, truc etc sa iasa sigur pufoase? Ca sunt 1000 retete pe net dar nu ies niciodata la fel pentru ca nu toate ouale sunt la fel, nu toate tipurile de gris sunt la fel, unele absorb mai mult ou altele mai putin

16 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Daca din 1000 de retete nu ti-au iesit găluștele, problema nu este la rețete.
La tine, că nu respecti reteta respectivă.

| Furnicuta000 explică (pentru darrio2007):

Degeaba respecti o reteta care zice 2 oua si 5 linguri de gris daca tu nu stii cat de mari erau ouale alea, ce tip de gris a folosit, exact asta ziceam

| darrio2007 a răspuns (pentru Furnicuta000):

„2 ouă de 70g (cântărite întregi, cu coajă);
140 g de griș (nu foarte fin);
un praf de sare"
Preluat de pe net.

| CristiDinBucuresti a răspuns:

E na, nu sti tu sa le faci, ca daca ai sti ar fi bună orice retetă dar cum nu te pricepi dai vina pe altii ca e mai simplu. Cum adica ouăle nu sunt la fel? Sunt la fel peste tot doar ca habar nu ai tu sa faci reteta, cauta galuste gata facute ca strici degeaba materialele ouăle grișul arunci banii degeaba pe materiale si nu stii nimic.

| Furnicuta000 explică (pentru CristiDinBucuresti):

Un raspuns mai stupid decat asta nu puteai sa dai?

| CristiDinBucuresti a răspuns (pentru Furnicuta000):

Bine ca ai tu intrebari destepte, cauta pe Youtube pe Jamila si invata sa gatesti dupa retetele ei ea te va invata nu noi pe TPU.

| Furnicuta000 explică (pentru CristiDinBucuresti):

Mai citeste o data intrebarea mea si (poate) o sa intelegi ca eu nu caut o reteta anume

| CristiDinBucuresti a răspuns (pentru Furnicuta000):

Cel mai bine culca te ca nu sti nimic decat sa intrebi, ai mamă intreaba o pe ea cum le face si fa ca ea.

| Furnicuta000 explică (pentru CristiDinBucuresti):

Era sa iti zic eu ceva dar ma abtin, se vede ca ai probleme mult mai mari decat intrebarea mea

| Fatamuntilor a răspuns (pentru Furnicuta000):

CristidinBucuresti da raspunsuri stupide de cele mai multe ori
El nu stie ca oulele sunt pe marimi de la S la XL, adica greutatea lor.Adica una e pui un ou de S < 53g si alta unul Xl care >73g.Si granulatia grisui la fel

| cristidalabucuresti a răspuns (pentru CristiDinBucuresti):

Tu ai intrat in bucatarie sa gatesti sau doar sa mananci?
Esti fata sau baiat? Cati ani ai?
Apropo, daca tu inveti dupa Jamila, vei fi cea mai proasta bucatareasa din cate exista.

| Furnicuta000 explică (pentru cristidalabucuresti):

Am trait sa o vad si pe asta, cristidalabucuresti ii raspunde lui cristidinbucuresti laughing

| Fatamuntilor a răspuns:

Galustele de gris sunt o provoocare, mai ales pentru gospodinele incepatoare.
Eu bat un ou cu furculita, adaug gris, cam 4-5 lingurite, sau pana ajunge la consistenta unei smantani.Dar in ploaie si nu tot oodata.Pui o lingurita, bati cu furculita, si tot asa.E important ca supa sa fie in fierbere cand pui galustele.Si inca. Bagi lingurita mai intai in supa, apoi iei jumate de lingurita din compozitie si inmoi in oala cu supa panna se desprind de pe lingurita.Iar galustele fierte se vor ridica la suprafata
Nu te descuraja de esecuri, in cele din urma vei reusi.

| sweetys a răspuns (pentru Fatamuntilor):

Și ca să îți fie mai ușor, pui o altă oala cu apă și puțină sare și o dai în clocot, și pui/faci găluștele în ea și în funcție de cum îți ies ajustezi rețeta din mers fără să strici supa. Dacă se risipește în oală o aduni, arunci și mai pui puțin griș, vezi cum iese și a doua, dacă ies bine, le lași în oală cateva minute, apoi cu o strecurătoare le muți în oala cu supa. Succes!

| Cipi1212 a răspuns:

Nu contează rețeta ci gustul. Dacă au gust bun e ok.

| Pacientul0 a răspuns:

Bună întrebarea, și adevărat: găluștele din griș pot fi capricioase! Iată o rețetă simplă și un truc care să te ajute să iasă pufoase de fiecare dată, indiferent de ou sau tipul de griș:
REȚETA DE BAZĂ:
1 ou mare
1 praf de sare
1 lingură de ulei
6-7 linguri de griș (dar ajustezi după consistență)
PAȘI ȘI TRUCURI:
Bate oul bine cu sarea și uleiul.
Adaugă grișul treptat, amestecând continuu cu furculița, până obții o compoziție ca o smântână groasă, care curge greu de pe lingură (nu foarte vâscoasă, nu nici prea lichidă).
Lasă compoziția să stea 10-15 minute – grișul absoarbe lichidul și se mai îngroașă. Dacă după acest timp e prea moale, mai adaugi un pic de griș.
Pune oala cu supă la fiert, să fiarbă ușor (nu clocot mare).
Ia cu o linguriță umezită din compoziție și pune găluștele în supă.
Secretul: După ce le-ai pus în supă, pune capacul și lasă focul mic spre mediu. NU amesteca în oală în primele 10 minute. Găluștele se vor umfla frumos.
Dacă vrei să fie extra-pufoase, separă oul, bate albușul spumă, apoi adaugă gălbenușul și restul ingredientelor.

Sfaturi care fac diferența:
Nu pune prea mult griș: mai puțin griș = mai pufoase, dar să nu fie lichide.
Lasă compoziția să se odihnească.
Fierbe la foc mic, cu capacul pus.
Dacă vezi că se destramă, data viitoare mai adaugă puțin griș.

Bonus:
Dacă vrei să testezi textura, pune o gălușcă de probă prima dată. Dacă se desface, mai pune un pic de griș în restul compoziției.

Spor la gătit!?