|

Acesta este mai mult un update al intrebarii precedente. Pe scurt am intrat pe un site dubios care m-a directionat pe magazin play de unde am instalat lords mobile totul pentru a descarca un film. Am primit apoi un mesaj despre cum mi s-a aflat ip-ul si sunt pus pe white-list sau ceva de genul. Am avut dreptate sa ma ingrijorez pentru ca chiar am probleme. Ccleaner imi detecteaza mereu tracking files. Ba chiar am bifat casuta "wipe free space" si mi s-a creat un folder absolut plin cu fisiere de tipul "z_zzz_zzzzz_zzzzzz" doar pentru a nu putea sterge date presupun(nu mai am absolut nimic important in pc, l-am resetat si nu mai am nici. Un cont bancar sau lucruri personale, poate doar Facebook-ul) asadar pana la urma am instalat avast si zonealarm(pentru firewall), unde imi arata ca a incercat cineva sa se conecteze la ip-ul meu si ei l-au impiedicat. Am multe intrebari dar inainte de toate chiar cer sa imi raspundeti cu seriozitate maxima si cat mai corect posibil. Calculatorul dupa cum am zis a cam fost "infectat". Asa sunt toate device-urile conectate la router-ul meu? Cum opresc hacker-ul? Trebuie sa imi schimb ip-ul? Cum fac asta? Chiar am nevoie de niste raspunsuri, la parinti nu le am zis inca dar am inceput sa ma informez si eu putin despre subiectul asta. O sa le spun si lor daca o sa fie nevoie dar deocamdata astept niste raspunsuri bune, dau funda daca ajuta cu ceva. Niciodata sa nu intrati pe site-uri dubioase, mai rau sa si descarcati lucurui prin intermediul lor si apropo lords mobile as spune ceva de ei dar nu am voie sa injur. Multumesc si astept rasounsurile voastre, va rog sa raspundeti daca cunoasteti astfel de lucururi.

| a răspuns:

Bună!

Sfatul nosru este să îți salvezi datele din computer pe un dispozitiv extern și să îți reinstalezi sistemul de operare. Pe viitor, este bine să reții că pentru a avea dispozitivul protejat este foarte important să folosești un antivirus. În cazul programelor antivirus, nu există o soluție care te va proteja sută la sută, dar indiferent de programul ales (chiar și o variantă gratuită), este bine ca el să fie actualizat constant. Dacă un antivirus nu își actualizează zilnic baza de date el nu va putea să te protejeze de noi atacuri apărute și nu va fi deloc util. În acelasi timp, e bine de reținut că și tu ai un rol activ în a-ți proteja computerul – nu da click pe link-uri necunoscute, nu instala aplicații străine și nu da acces altora la computerul tău.

Ora De Net
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Dacă oprești și repornești router-ul, ar trebui să i se schimbe IP-ul, că e dinamic, nu fix.
Oricum, tentative de „acces" neautorizat sunt permanent, ZA le fentează destul de bine.

| explică (pentru mihai69):

Ca un nou update, se pare ca fisierele alea zzz_zzzz nu aveau nici o legatura, le creaza ccleaner daca bifezi ultima casuta, si nu e recomandat sa o faci deci de acolo veneau. Am repornit router-ul, acum sper sa nu mai am probleme. Ms de ajutor. Nu o sa dau inca funda pentru ca dupa nu va mai raspunde nimeni si poate mai sunt oameni care au nevoie de ajutor.

2 răspunsuri: