| MonkeyFace a întrebat:

Ce arte trebuie sa învăț pentru autoapărare? Si ce arme sunt bune pentru aceasta? Am cumpărat o rozeta din fier la 50 de lei, aceasta este bună pentru autoapărare?

7 răspunsuri:
| Adrian7art a răspuns:

Și ca nick name ti-ai ales"Monkey Face".
Oare de ce?

| Plato a răspuns:

Poti incerca Krav Maga.

| AnastasiaK a răspuns:

Treaba cu autoapararea e un pic bullshit. Tehnicile alea pe care le vezi la televizor sau la diverse workshopuri de autoaparare functioneaza doar daca atacatorul te ataca exact cum ai invatat tu sa fii atacat si cu lovituri telefonate. Ca sa fii in siguranta, trebuie sa stii sa lupti, adica vorbim de arte martiale gen MMA, Kickboxing, Muay Thai, poate si BJJ. Desi, chiar si ca luptator, cea mai indicata solutie e fuga.

| RobertMoon a răspuns:

Box, kickbox sunt cele mai eficiente pentru o lupta pe stradă, rozeta aia e o porcărie deoarece trebuie să își acoperi degetele cu o mănușă sau ceva când dai pentru că ai toate șansele să îți rupi degetele după ce lovești, mai bine îți luai un baston telescopic/spray cu piper/ briceag cu buton (da, știu că e arma albă și chiar poți ucide pe cineva, dar într-o situație urgenta trebuie să folosești orice să scapi cu viață).

| Cosmin86 a răspuns (pentru AnastasiaK):

Nu uita de karate goshin-do, cele mai eficiente, ne-au invatat inclusiv cum sa lovim cu telefonul mobil in tampla (mai ales daca e iPhone si are carcasa de metal).

| AnastasiaK a răspuns (pentru Cosmin86):

Nu uit, dar nici nu simt nevoia sa includ vreun stil de karate in lista... poate doar kyokushin, dar cum nu include lovituri la față, e preferabil kickboxing.

Nu am facut goshin-do, dar ca idee, forma clasica de karate care include folosirea unor arme este kobudo, care este unul din stilurile ce sta la baza goshin-do. Nici kobudo nu prea am practicat, am doar o medalie si atat, dar pot sa-ti spun ca printre armele specifice kobudo nu se incadreaza telefonul si nimic asemanator. Cu partea asta s-a iesit din ceea ce inseamna karate si probabil nu e singura. E foarte bine ca va invata si tehnici utile in viata de zi cu zi, dar cat timp ele nu fac parte din acel stil de lupta...

In fine, fiecare cu parerea lui. Doar pentru ca zic eu ca nu e util stilul respectiv, nu inseamna neaparat ca am dreptate happy

| Cosmin86 a răspuns (pentru AnastasiaK):

Avem si kobudo si aikijutsu, la goshin-do. Practic, invatam doar lovituri cu care omori/schilodesti.

Spre exemplu TOATE low-kick-urile sunt la rotula/genunchi/organe genitale, atacurile la fata sunt la gat si ochi (rar la barbie) sau la ceafa (avem mai multe tipuri de lovituri in ceafa), etc.