| SmirnovIvan2010 a întrebat:

Am auzit că se poate extrage aur din părți de calculator (ex: RAM, CPU) și cartele telefonice SIM, filme argintate black&white - Luând în calcul faptul ca trebuie achiziționate chimicale cum ar fi acizi, cloruri foarte puternice (Ex: Acid Clorhidric) - merită rezultatul?

8 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Merita. Daca faci asta pentru câteva tone

| sierra1 a răspuns:

"se poate extrage aur din părți de calculator...merită rezultatul? "

in anumite condiții, clar DA!

| relian a răspuns:

Mai intai stringe componente electronice, mai ales cele care au contacte, acolo se pune aur in general, dar trebuie sa stringi cantitati mari, cand ai srins destul, atunci te apuci. Bine, nu sa stringi toata placa, ai o placa sau multe, scoti contactele care au aur, restul arunci, mai te informezi ce metale mai is pe acolo care ar merita, scoti contacte, pui intr-un borcan de muraturi laughing de ala mare, bine nu peste muraturi, in borcanul gol.

Cind o sa umpli un borcan de genul ala de contacte placate cu aur, abia atunci poti sa te gandesti sa te apuci sa topesti sa separi. Dar pana ajungi sa stringi tu atat material dureaza.
Daca merita? Merita daca ai de unde stringe. Asa ca ai tu un telefon sau nu stiu ce bord de asta electronic, aruncale si cautati de drum.

Daca nu merita, cei care fac asta nu se mai ocupau nu crezi? Eu aici am vazut in america, chiar voiam sa string si eu, dar am zis nu-i de mine asta laughing
Sint cei care au firme de recilcare aia primesc si asa ceva, deci stau si le vine marfa, nu umbla ei sa caute.
Multi oameni le duc la aia, nu le arunca la gunoi, sau daca le arunca la gunoi, acolo sunt deja altii care scurma si string metale, cupru din gunoaie.

Toate posturile sunt deja luate laughing toate locurile sunt deja ocupate, is aia de ani buni peste tot care colecteaza mai orice.
Aur se foloseste acolo unde sunt contacte, deci nu unde este lipitura, unde intra porcesorul, unde intra bateria etc chestii genul asta.
Dar nu te gandi ca acele contacte sunt din aur, nici pomeneala, sunt din cupru si suflate cu aur, deci doar asa un straty subtire acopera cuprul sa nu oxideze.

| gabicoo a răspuns:

Nu.

| Frank51 a răspuns:

Merită dacă o faci profesional și la scară mare.

| AsgaardSephiroth a răspuns:

Nu. Cantitatea de aur este infimă. Ai nevoie de tone de electronice vechi pentru a strânge ceva. Chimicalele (acizii, reactivi etc) costa bani și în cantități mari ai nevoie de autorizații speciale, inclusiv de mediu. Ai nevoie de aparatura și utilaje. O locație cu autorizații de mediu speciale. Soluții bazice. Statie decontaminare. Și evident să știi ce faci. Daca după toată investiția la care adaugi achiziția componentelor electronice SH, factura la curent etc, nu ramai cu nimic, ba poate in minus. Stai liniștit, daca nu au făcut bogații lumii așa ceva, nu au făcut-o din motive clare (nu câștigi pe cât investești).

| mariuspinciuc a răspuns:

Probabil te-ai uitat prea mult pe YT la indienii care topeau procesoare si alte circuite insinuand ca la sfarsit scoteau kilograme de aur. Din pacate ala este un amalgam de metale care numai aur nu e. Multe filmulete de pe YT sunt fake. Mai bine te duci si stai cu sita prin apa de la Rosia Montana si mai mult ca sigur ca gasesti mai mult aur decat topind circuite.

| SmirnovIvan2010 explică (pentru mariuspinciuc):

Am intrebat-o pe doamna prof. de chimie si a spus ca este posibil, am mai studiat si eu.
Dar da, cantitatile trebuie sa fie mari, de peste zeci de kilograme si sa contina cat mai mult aur in stare cat mai pura.