anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

As dori si eu niste lucruri stiintifice despre oxigen si carbon, imi trebuie neaparat dau funda plus vot daca ma ajutati

Răspuns Câştigător
| ady123 a răspuns:

CARBON:
Carbonul este un element remarcabil din mai multe motive. Printre formele sale diferite se numără una dintre cele mai moi (grafit) și una dintre cele mai dure (diamant) dintre substanțele cunoscute. Mai mult, are o capacitate deosebită de a forma legături chimice cu alți atomi mici, incluzând atomii de carbon, iar mărimea sa îl face capabil de a forma legături multiple. Datorită acestor proprietăți, carbonul poate forma aproape zece milioane de compuși chimici diferiți. Compușii de carbon reprezintă baza vieții pe Pământ și ciclul carbon-azot produce o parte din energia radiată de Soare și de alte stele. În plus, carbonul are cele mai înalte puncte de topire/sublimare dintre toate elementele. La presiunea atmosferică nu are punct de topire deoarece punctul său triplu este la 10 MPa (100 bar), deci sublimează la peste 4000 K. Astfel, el rămâne solid la temperaturi mai înalte decât cele mai mari puncte de topire ale metalelor, precum wolframul sau reniul, indiferent de forma sa alotropică.
Carbonul nu a fost creat în timpul Big Bang-ului, deoarece are nevoie de producerea unei coliziuni triple de particule alfa (nuclee de heliu). Universul s-a extins inițial și apoi s-a răcit prea repede pentru ca acest lucru să fie posibil. Oricum, este produs în interiorul stelelor în ramura orizontală, unde un nucleu de heliu este transformat în carbon prin procesul triplu-alfa. A fost de asemenea creat în stări multi-atomice.Are numarul atomic Z=6.
OXIGEN:
Oxigenul (O2) reprezintă 21% din aer și este un element esențial pentru supraviețuirea tuturor vietuițoarelor de pe Pământ. Există totuși bacterii care pot trăi fără prezența oxigenului (de exemplu, bacteriile sulfuroase).
Oxigenul a fost descoperit de către Carl Wilhelm Scheele (1772) și Joseph Priestley (1774), independent unul de altul. Joseph Priestley a introdus o cantitate de oxid roșu de mercur într-o capsulă așezată sub un clopot de sticlă din care se scosese aerul și care a fost scufundat parțial în mercur. După încălzirea capsulei, focalizând cu ajutorul unei lentile solare, el a constatat prezența unui gaz. Chimistul a numit noua prezență gazoasă „aer deflogisticat". Antoine Lavoisier dă „aerului deflogisticat" o nouă denumire - oxigen (oxus = acid, genae = a produce). Astfel cuvântul oxigen înseamnă producător de acizi. Denumirea propusă de Lavoisier provine dintr-o eroare a marelui chimist care considera că toți acizii conțin oxigen.
Oamenii de stiinta au reusit sa identifice compozitia oxigenului de la nasterea sitemului nostru solar, informeaza BBC. Descoperirea este foarte importanta in vederea reconstructiei evolutiei corpurilor ceresti din vecinatatea Pamantului. Naveta Genesis a petrecut doi ani, colectand probe de oxigen de la periferia sistemului nostru solar, format in urma cu 4.6 miliarde de ani.
Cercetatorii au reusit sa recupereze datele, crezute pierdute, dupa ce o capsula Genesis s-a prabusit in desertul Utah, in 2004. Se stie ca Terra, Luna si meteoritii au trei izotopi diferiti, Oxigen-16, Oxigen-17 si Oxigen-18, dar cauza variatiilor din diferitele parti ale sistemului solar nu sunt cunoscute.
Obtinerea unor probe ale oxigenului primordial poate ajuta cercetatorii sa stabileasca cum au evoluat diferit corpurile ceresti.[necesită citare]

6 răspunsuri:
| harciog a răspuns:

Urmareste tabelul,urmareste grupele,urmareste electronii de pe ultimul strat,stii ca orice reactie chimica tinde spre structura de octet, stii ca orice reactie in prezenta oxigenului este exoterma, ce dreaku-ti mai trebuie? Egalizarea nu-i decit o chestie matematica.

| PosteXD a răspuns:

In atmosfera se gaseste in aprx 27 % oxigen si in jur de 2.0 %

| robertrobita a răspuns:

Multumesc mult

| robertrobita a răspuns:

Eu am specificat oxigenul si carbonul dar as vrea despre toata chimia tot asa niste lucruri stiintifice

| robertrobita a răspuns (pentru ady123):

Daca imi scrii despre toata chimia niste lucruri tot asa de interesante iti dau si funda+vot.te rog eu da-mi ca pana pe 2 decembrie trebuie sa le duc

| ady123 a răspuns (pentru robertrobita):

Eu decat am cautat pe net pe wikipedia ca sunt din clasa a 5-a rolling on the floor scuze nupot.Chiar te-as fi ajutat daca as face chimia