O linie se poate divide la infinit, fiindca orice "atom" are structura de subunitati, doar noi nu le cunoastem (inca).
Nu exista infinit definit.
Citisem prima dată "nu există infinit finit" Da, așa e, nu prea putem defini infinitul. Interesant este că jonglăm cu el pe toate cărările matematicii, îl întâlnești în toate teoriile și demonstrațiile (derivate, limite de șiruri etc.) și totuși admitem că infinitul nu există; sau că nu este definit.
Problema este ca amesteci concepte distincte.
Linia din matematica nu este tot una cu o linie din lumea reala (cum ar fi o rigla de exemplu).
"O sumă, chiar infinită de segmente de lungime nulă, ne dă tot un segment de lungime nulă."
Inseamna ca ai reusit sa rezolvi o bine cunoscuta nedeterminare matematica: infinit x zero.
Nu eu le amestec, ci Democrit De fapt, mențiunea mea cum că atomul se mai poate diviza lasă să se înțeleagă că și eu cred că linia este formată din atomi. Dar nu, nu cred asta. Linia matematică nu este formată din atomi. În matematică avem de-a face cu abstractizarea, proces în care obiectele fizice sunt golite de conținut. Abstractizarea o găsim într-o măsură sau alta în toate științele, dar în matematică ea se găsește în procentul cel mai mare, adică 100%. Fie că lucrăm cu punct, linie, arie, volum, tangentă (pantă), mulțimi etc., lucrăm cu noțiuni abstracte.
Nu că vreau să-ți explic, tu știind asta foarte bine.
Asa prostii spunea Democrit?
Eu stiam ca teoria atomista era despre lumea reala, nu despre concepte matematice, dar daca tu spui nu te contrazic.
Dreapta este prin definitie formata dintr-un numar infinit de puncte. A sustine ca ai alta opinie dovedeste ca nu intelegi absolut nimic.
"deși are aspectul de continuu"
Ce aspect?
la cum ai formulat pare ca Democrit studia proprietatile matematice ale dreptei folosind lupa.
Matematica din zilele noastre se refera la "puncte". Un numar n de puncte, puse intr-un sir ordonat, formeaza o asa zisa linie. De aici mai departe, e relativ. Eu lucrez in domeniu IT ( tehnician proiectant CAD ) sau asistent in departamentul inginerie in termeni populari. Si in paralel fac si facultatea de mecatronica.
Intr-un seminar la "grafici asistate pe calculator", profesorul universitar, ne-a explicat in termeni matematici ( nu ma pune sa reproduc ca nu mai stiu exact cuvintele sau termenii folositi ) cum ca un cerc este format dintr-o infinitate de puncte si ca nimeni pe lumea asta, oricat de avansati tehnologic o sa ajungem, nu putem inregistra acel numar de puncte in totalitate. Si plecand de la ipoteza asta, o linie nu are o infinitate de puncte. Pentru ca incepe de la un capat A si se termina la un capat B. Si numarul de puncte din acea linie este relativ in functie de lungimea ei.
Ai spus că numărul de puncte din acea linie este relativ în funcție de lungimea ei. Bun, să zicem că ni se dă lungimea. Segmentul de dreaptă are 5 cm. Cum putem afla numărul de puncte?
Scuze, am recitit răspunsul tău și am văzut că "nimeni pe lumea asta ...nu va putea înregistra numărul de puncte în totalitate". Deci nu se pot număra. Rămâne întrebarea: cum este relativ acest număr în funcție de lungimea segmentului? Un segment de 5 cm are mai puține puncte decât unul de 6 cm? Dacă amândouă au o infinitate de puncte, ne-am putea gândi că ambele segmente au același număr de puncte: Infinit = infinit.
M-am referit la CERC ca are o infinitate de puncte. Pentru ca nu incepe si nu se termina nici unde.
La o dreapta/linie oarecare putem spune ca are un numar de puncte finit. Pentru ca incepe de undeva si se termina in alt undeva.
Daca ne referim doar la Cauza Materiala gresim. Mergem cu divizia pana la NIMIC. Parmenide spunea ca adevarul este Stabil...nu se misca. Daca se misca, spunea ca ceea ce II(a fi) ajunge ceea ce NU-II(a nu fi).
Insa apare Heraclit si spune ca NIMIC nu este Stabil. Subiectului lui Parmenide ii adauga niste Predicate. Daca nu adaugam subiectului niste Predicate nu putem intelege sensul. Deci subiectul are forme (predicate, categoriile lui Aristotel).
Noi in spatiu si timp putem sa Percepem doar anumite Masuri. De la un nivel anume, nu mai putem percepe. Stiintificii stiu exact granita. Inconmesurabilele nu exista ci doar Teoría Proportiilor a lui Euclid.
Vezi Unitate si Magnitudine. Unitatea care se stabileste pentru a calcula o magnitudine cred ca nu este conventionala ci are o anumita lógica.
Deci nu trebuie sa te gandeati doar la Cauza Materiala pentru a descrie universul ci trebuie sa adaugi si celelalte. Atunci cand adaugi si celelelte cauze a lui Heraclit, vei vedea ca exista un PUNCT unde se separa Ziua de Noapte si un PUNCT de alt Punct. Doar atunci putem sa Definim lucrurile cand incepem sa stabilim generul si diferenta specifica. Diagrama lui Venn explica Relatia Matemática dintre aceite dous magnitudini (ziua si noaptea). Doua conjuncturi(magnitudini) se Intersecteaza gradual, nu dual. De ejemplu dupa noapte apare ziua progresiv. Se intersecteaza doar únete Elemente din Conjunct nu toate.
Cei cu fízica cuántica spun ca daca tot separi ajungi la nimic (inexistent). Este pentru ca gasesc din punct de vedere a unui Cuant.
Insa daca plecam de ma existenta la esenta gasim alt Principiu. Altfel este atunci cand pleci de la existenta la esenta (abstract-concret) si altfel este cand te scufunzi doar in cauza materiala.